Main menu

header

713 12 1de Luana Mare şi Florica Pintea

Una dintre cele mai vechi meserii din lume, dar care încă nu apare în nomenclatorul de profil din ţara noastră, este aceea de doula, iar primele practicante au fost deja pregătite şi o exercită cu succes. Printre promotoarele acestei practici este şi Adelina Mitrofan Badea, o tânără de 29 de ani, care spune că fiecare femeie însărcinată ar trebui să apeleze la ajutorul unei doula.

„Se ocupă de partea emoţională, psihică, fizică, non-medicală a viitoarei mămici”

- Ce reprezintă meseria de doula?

- Este un termen nou în România, dar este o meserie foarte veche. Înseamnă, în traducere din greacă, femeie care îngrijeşte altă femeie. Încă din cele mai vechi timpuri femeile au avut suport emoţional şi chiar un ajutor fizic în momentul cel mai vulnerabil şi greu din viaţa ei, când dă naştere unui copil, iar în ţările dezvoltate este o persoană nelipsită de lângă viitoarele mămici, o meserie recunoscută.

- Moaşa nu este suficientă?

- Este o diferenţă foarte mare între moaşă şi doula. Moaşa este o persoană abilitată medical, este absolventă de facultate de moaşe şi este cadru medical. Atribuţiunile ei sunt medicale şi ea are responsabilităţi din acest punct de vedere. Doula nu este abilitată să aibă sarcini de acest gen. Ea se ocupă strict de partea fizică non medicală şi de cea emoţională, de partea de suport spiritual şi chiar fizic pentru mămică în acest moment, care, de cele mai multe ori, este transformator, revelator. Diferenţa este foarte, foarte clară, sunt două meserii specifice, dar care merg extrem de bine împreună. Din experienţa mea, o colaborare foarte bună între medic, moaşă şi doula este de cele mai multe ori cheia pentru o naştere împlinitoare, de succes.

„Prima întâlnire are loc cel târziu în săptămâna a 36-a de sarcină”

- Când începe rolul doulei alături de femeia însărcinată?

- Colaborarea cu doula trebuie să înceapă înainte de naştere cu câteva săptămâni. Recomand să se întâlnească mămica cu doula pe care o alege până în maximum săptămâna a 36-a de sarcină. Există câteva întâlniri în care trebuie să se cunoască, să vadă dacă sunt pe aceeaşi lungime de undă. Se oferă multe informaţii necesare în acele momente, se întocmeşte planul de naştere, începe rolul propriu-zis.

- Ce înseamnă acest rol propriu-zis şi ce presupune un plan de naştere?

- Planul de naştere este o organizare a dorinţelor pe care le are mămica în legătură cu acest eveniment important ce va urma. Sunt dorinţe pe care mămica şi le sistematizează într-un anumit fel, iar apoi ea merge cu acest plan de naştere să discute cu cadrele medicale din maternitatea în care urmează să nască. De exemplu: poate că o mămică îşi doreşte să asculte o anumită muzică la căşti în timpul travaliului sau un alt caz: studiile arată că dacă stingi lumina în timpul travaliului sau se foloseşte o lumină difuză, neocortexul mămicii funcţionează astfel încât aceasta să nu mai simtă durerea intens şi astfel corpul ei să poată să-şi facă treaba mai bine. Este una dintre solicitările pe care mămica poate să le facă în planul de naştere. Sunt multe astfel de sfaturi oferite de o doula pentru confortul şi pentru relaxarea viitoarei mămici.

„Poate da sfaturi, poate face masaj şi poate ajuta la poziţionarea bebeluşului”

713 12 2- În ce constă acest ajutor înainte de naştere şi după aceea?

- Ajutăm mămica în momentele ei de nelinişte, deoarece ştim cu toţii că, în sarcină, femeile pot să devină mai neliniştite, au diverse gânduri care nu le lasă să doarmă noaptea. În partea de prenatal, doula se ocupă şi cu asta. Face comunicarea cu personalul medical. Se ocupă de masaj, tehnici de poziţionare în anumite momente ale travaliului care să ajute coborârea bebeluşului. Dacă doula este cunoscătoare de tehnici de Spinning Babies, poate să ajute corpul mămicii să fie în echilibru, astfel încât bebeluşul să se poziţioneze optim pentru o naştere mai uşoară. Are un rol şi pentru tătici sau pentru bunici, pentru că şi aceştia au nevoie de ajutor când sunt alături de mămică în momentul naşterii. Doula poate să intervină să îi ajute să participe activ la acest moment, pentru că şi ei sunt implicaţi emoţional şi nu le este uşor. De asemenea, ştie să ofere mămicii consiliere pentru mai multe feluri de respiraţie în acel moment important.

- Poate fi alături şi în momentul naşterii?

- Dacă mămica solicită acest lucru, doula poate fi prezentă la naştere încă din timpul travaliului, la travaliul înaintat sau atunci când se petrece expulzia. Noi suntem de gardă de când mămica se apropie de termen. Asta înseamnă că doula este disponibilă la orice oră din zi şi din noapte când se apropie naşterea şi are bagajul pregătit. Când vine momentul naşterii, este chemată şi merge imediat acolo unde este mămica. Se întâmplă naşterea, care, de cele mai multe ori, este un moment de mare încărcătură, cu un strop de magie, cu multă emoţie. Petrece câteva ore cu mămica, după naştere, şi oferă suport emoţional şi ajutor pentru a iniţia alăptarea. Apoi, de cele mai multe ori, există minimum o întâlnire postpartum, când mămica ajunge acasă şi începe viaţa în trei, patru, cinci etc., iar doula este acolo să se asigure că mămica este bine cu bebeluşul său şi să o întrebe dacă mai are nevoie de îndrumare, de alte informaţii.

„Are în bagaj uleiuri esenţiale, uleiuri de masaj, comprese”

- În ce constă bagajul unei doula?

- Doula foloseşte tot felul de instrumente: de la uleiuri esenţiale la ustensile pentru a face masaj, la reboozo. Mai poate avea în bagaj comprese, poate ulei de masaj. Fiecare doula îşi pune în bagaj, în funcţie de experienţa sa, ce crede că are nevoie.

- Există o cerere pentru acest tip de servicii la noi?

- Este un trend crescător al cererii. Dorinţa mea este ca femeile să ştie că pot avea ajutor de genul ăsta. Eu sunt şi educator prenatal, sunt şi doula însoţitor la naştere şi doula postpartum şi în curând o să obţin acreditare şi pentru a fi consilier în alăptare. Acestea poate că sunt subiecte noi în România, dar observ că este extrem de multă nevoie de aceste meseii. Femeile au foarte mare nevoie de ajutor în partea asta, de maternitate. Lumea încă nu recunoaşte faptul că o naştere nu este atât de uşoară după cum arată pe Facebook şi că e nevoie de ajutor. Mi-aş dori foarte mult ca femeile să ştie că pot şi că este în regulă să ceară ajutorul în loc să încerce să se descurce singure şi să acumuleze frustrări.

- De când practici această meserie şi câţi bebeluşi ai ajutat să vină pe lume?

- Cred că s-a făcut un an şi jumătate, timp în care am asistat la peste zece naşteri. Cel mai puţin am petrecut cu nişte părinţi opt ore şi cel mai mult cu alţi părinţi... vreo 30 de ore, într-un travaliu foarte lung, dacă vorbim numai despre momentul naşterii.

„O doula este de ajutor atât înainte de naştere, cât şi în timpul ei şi după aceea. Ajută şi la legarea emoţională dintre mămică şi bebeluş, la iniţierea alăptării, dar şi la felul în care părinţii pornesc la drum în viaţă cu încă un membru al familiei“

„Există o şcoală în România pentru pregătire în acest job“

- Cum se poate obţine atestat pentru această meserie?

- În România există o singură organizaţie care pregăteşte persoane pentru această practică, chiar dacă meseria nu se regăseşte încă în nomenclator, se numeşte Doula România. Pregătirea este un training de câteva zile, dar eu cred că formarea pentru asta înseamnă informare continuă, lucru continuu cu mine însămi. La fel cum a fi învăţător, psiholog, trebuie să fii la curent cu noutăţile din domeniu, la fel şi doula trebuie să se perfecţioneze mereu. Iar practica este definitorie.