Main menu

header

714 14 1de Roxana Istudor şi Florica Pintea

Un dispozitiv medical portabil care încorporează un spectometru și un RMN este o invenție menită să simplifice procedurile de stabilire a unui diagnostic, printr-o analiză chimică de mare complexitate.

Identifică molecule care produc boli grave

Cercetătorii de la Universitatea Națională din Australia au inventat un aparat medical care poate oferi informații despre compoziția chimică a obiectelor și ajută la stabilirea unui diagnostic corect, notează „Daily Mail”. Aparatul, bazat pe nanotehnologie, va fi la dispoziția cadrelor medicale pentru analize chimice complexe realizate în timp redus, fără a mai fi nevoie de alte echipamente costisitoare. Dispozitivul combină funcția unui spectometru cu aceea a unui RMN, este simplu de folosit și ușor de transportat oriunde este nevoie. Marcus Doherty, coordonatorul echipei care a realizat revoluționarul dispozitiv, spune că acesta poate identifica molecule complexe, cum sunt proteinele, care pot provoca diferite boli, inclusiv cancerul. RMN-ul molecular este un sistem de investigare care permite identificarea compoziției chimice a unor molecule, iar un spectometru de masă poate măsura masa unei molecule. Prin urmare, aparatul măsoară masa și compoziția chimică a moleculelor analizate.

Realizează analize chimice integrale

Dispozitivul poate realiza această analiză prin intermediul micilor defecte pe care unele molecule le provoacă într-un diamant. Mai exact, aparatul are rolul unui spectometru de masă atunci când analizează masa unei molecule: când aceasta se fixează de diamantul aparatului, masa se modifică, iar acest lucru determină și modificare a frecvenței. Aparatul află care este masa măsurând schimbarea de frecvență care apare în urma atașării moleculei pe diamant. În cazul când este folosit ca RMN, dispozitivul analizează modul în care câmpul magnetic al moleculei produce defecte la nivelul diamantului. „Unitățile medicale vor avea la dispoziție analize chimice integrale pentru a rezolva probleme complexe prin intermediul unui aparat accesibil, care poate fi mutat cu ușurință. Acest dispozitiv va facilita accesul mai multor persoane la instrumente puternice”, explică cercetătorul Marcus Doherty. Cercetătorii pregătesc în prezent un prototip al aparatului, care va putea fi folosit în mai multe domenii importante: medicină, cercetare în domeniul protecției mediului și biosecurității.

„Invenția noastră va contribui la rezolvarea multor probleme complexe dintr-o arie largă de domenii“ (Marcus Doherty, Universitatea Națională din Australia)