Main menu

header

720 15 1de Călin Popa şi Alexandru Brădescu

Un nou tip de bandaj, care generează un curent electric blând, a demonstrat capacitatea de a accelera de patru ori vindecarea unora dintre cele mai dificile leziuni.

Curent electric slab la fiecare respirație

Experții Universității Wisconsin-Madison, din SUA, au realizat prototipul unui bandaj care, odată prins pe animalele de laborator incluse în teste, generează vindecare mai rapidă de patru ori decât în cazul metodelor clasice. Dispozitivul generează un curent electric slab la fiecare respirație, accelerând procesul de vindecare prin impulsionarea producerii de colagen și noi celule de piele. Potrivit specialiștilor, indiferent de partea corpului pe care a fost amplasat, la gât, pe spate sau pe piept, dispozitivul a generat aceleași rezultate benefice.

Dedicat suferinzilor de leziuni dificile

Bandajul, care încă nu a fost denumit, este dedicat persoanelor care suferă de picior diabetic, de diverse ulcerații sau de leziuni postchirurgicale, printre cele mai greu de vindecat, în multe cazuri cu șanse zero, și care afectează 6,5 milioane de persoane doar în SUA. Potrivit statisticilor anului 2018, în cazul suferinzilor de diabet, pierderea sensibilităţii la membrele inferioare este o consecinţă a neuropatiei diabetice, complicaţie majoră pe care o poate provoca boala. Datele la nivel mondial arată că una din patru persoane diagnosticate cu diabet și care îşi pierde sensibilitatea picioarelor va dezvolta, la un moment dat, un ulcer al piciorului. Mai mult, 85% dintre cazurile de amputaţie sunt cauzate de aceste ulcere.

Nu are efecte secundare

Stimularea electrică pentru accelerarea vindecării rănilor nu este ceva nou. A fost folosită, ca metodă, încă din anii ’60, pentru a reduce umflăturile, a îmbunătăți circulația sangvină și a stimula creșterea de țesut nou. Dar toate mijloacele folosite până acum s-au dovedit greoaie, dependente de aparatură. Noul bandaj, însă, a demonstrat nu doar fiabilitate și confort, ci și capacitatea de a stimula spectaculos vindecarea, scurtând semnificativ răstimpul necesar acestui rezultat. De asemenea, s-a constatat că bandajul nu are și alte efecte în afară de cel al vindecării leziunilor, animalele nedemonstrând durere sau disconfort.