Main menu

header

725 15 1de Carmen Ciripoiu şi Eduard Popa

Deși este considerată o afecțiune destul de rară, specialiștii afirmă că în ultimii ani feocromocitomul s-a dezvoltat la aproximativ cinci-zece persoane din 1.000, ceea ce reprezintă o rată destul de mare. Ce este feocromocitomul și cum se poate preveni apariția acestuia, aflați din interviul cu doctorul Codruț Țuțu (medalion), specialist acupunctură și fitoterapie.

„Cel mai pregnant simptom al bolii este hipertensiunea arterială”

- Dintre numeroasele tipuri de tumori neuroendocrine, cele mai specifice sunt feocromocitomul, cancerul cu celule Merkel și carcinomul neuroendocrin. Care sunt cauzele apariției bolii și care sunt persoanele cele mai predispuse?

725 15 2- În primul rând stresul, urmat de dereglări endocrine care nu sunt depistate, malformații la nivelul glandelor suprarenale, disfuncții la nivelul vertebrelor lombare, care presează pe nervi și nu dau informația corectă. Sau pur și simplu, undeva în zona renală sau rinichi, se poate forma o malformație, în urma unui șoc, iar aceasta se transformă în feocromocitom. Dintre toate acestea însă, stresul este cel mai rău. Teoretic, de feocromocitom se poate îmbolnăvi oricine, dar cele mai predispuse la a contacta această boală sunt persoanele sensibile emoţional.

- Care sunt simptomele acestei maladii?

- Cel mai pregnant simptom al feocromocitomului este hipertensiunea arterială, care în aproximativ 50% dintre cazuri este paroxistică, adică se dezvoltă în crize periodice, în care tensiunea poate să depășească valoarea de 210 mmHg. Aceste crize hipertensive pot să țină până la 20-30 de minute și pot să se repete de mai multe ori în timpul unei săptămâni. În ceea ce privește momentul în care poate apărea criza și factorii favorizanți ai săi, au fost emise mai multe ipoteze, conform cărora mesele copioase, emoțiile puternice, fumatul sau consumul de alcool, micțiunea forțată sau compresia abdominală ar crește rata apariției lor. Tahicardia este un alt simptom care apare în majoritatea cazurilor pacienților diagnosticați cu feocromocitom. Alte semne și simptome caracteristice acestei afecțiuni sunt și tahipneea, hipotensiunea ortostatică, transpirațiile abundente, angina pectorală, crizele migrenoase, palpitațiile, grețurile, vărsăturile, tremurul mâinilor, constipația etc.

„Operația de înlăturare se numește suprarenalectomie și se poate efectua pe cale clasică sau laparoscopică”

725 15 3- Ce analize trebuie să facă un pacient care are simptomele de mai sus pentru a ști dacă este purtător al acestei boli sau nu?

- Se efectuează un examen al sângelui, respectiv hemoleucograma, în care se evidențiază niveluri crescute ale catecolaminelor și metanefrinelor în sânge. Trebuie acordată o atenție deosebită excluderii altor cauze care pot determina creșterea acestor substanțe, cum ar fi hipoglicemia, stresul, efortul fizic, precum și consumarea anumitor medicamente, precum antihipertensivele. Dacă se suspectează această afecțiune, se mai impune efectuarea unei tomografii computerizate (CT) pentru depistarea tumorii.

- Care este tratamentul care se recomandă în astfel de situație?

- Feocromocitomul se poate trata chirurgical prin îndepărtarea tumorii, asta după un tratament cu medicamente ce au ca scop regularizarea tensiunii cardiace și a funcției inimii per total. Tratamentul chirurgical se numește suprarenalectomie și presupune extirparea totală a suprarenalei afectate, prin intervenție clasică sau laparoscopică. După operație, pacientului i se administrează pe termen îndelungat tratament medicamentos, care va suplini lipsa de hormoni pe care i-ar fi secretat glanda extirpată.

„Acupunctura ajută la resorbția totală a tumorii”

- Există și tratamente complementare care pot fi de ajutor celor care suferă de feocronomocitom? Este nevoie și de vreo dietă?

- Boala se poate trata fie prin operație, fie cu ajutorul acupuncturii și al extractelor din plante și se poate resorbi. De asemenea, pacientul trebuie să schimbe și stilul de viață și să adopte o dietă corespunzătoare. Se vor consuma carne ușoară, pui, curcan, pește, fructe de mare cu legume, fără untură, dar este permis uleiul. Este recomandată grăsimea vegetală, nu cea animală. Sarea trebuie consumată cât mai puțin cu putință, iar zahărul ar trebui scos din alimentație. Făinoasele, respectiv pâine, pateuri, covrigei etc., se vor elimina complet. Laptele dulce, de asemenea, nu va mai fi consumat, decât eventual pus puțin într-o mâncare, care necesită un astfel de aliment. Dintre legume sunt permise verdețurile și în mod special legumele albe, respectiv varză, țelină, păstârnac, pătrunjel, napi, praz, ceapă, usturoi, andive. La capitolul fructe, se vor evita strugurii, perele, bananele și pepenele galben. Pepenele roșu se poate consuma, întrucât spală rinichii, care în astfel de cazuri trebuie sprijiniți și ajutați să funcționeze așa cum trebuie. Sunt foarte bune condimentele precum tarhon, pătrunjel, mărar, iar scorțișoara este extrem de utilă, pentru că echilibrează tot organismul. Conform medicinei tradiționale chineze, stresul corespunde rinichilor, iar aceştia poate claca.

- Câte ședințe de acupunctură sunt necesare?

- Se vor face ședințe de acupunctură până la resorbția totală, în general un an sau chiar mai mult.

Potrivit statisticilor, 10% dintre cazuri apar la copii, 10% sunt bilaterale, 10% sunt maligne, 10% sunt extrasuprarenaliane, adică apar în periaortici, paraganglioni simpatici, pericarotidieni

„De obicei, de vină este un dezechilibru energetic“

- Feocromocitomul poate duce și la declanşarea altor boli? Cum se poate preveni apariția acestei tumori?

- Orice se poate întâmpla, dar sunt rare cazurile, dacă pacientul se ține de tratament. Chiar și așa, se poate deregla tiroida, se poate destabiliza hipofiza, dar doar funcțional, nu structural. De asemenea, pot apărea probleme la ovare sau la testicule. Ca orice altă boală, sigur că și feocromocitomul se poate preveni. Excepție sunt persoanele care s-au născut cu defecte. Important de știut este că de obicei la această boală este vorba despre un dezechilibru energetic. Iar acesta este dat și de cauze fizice și de lucruri psihice. Am fost întrebat de multe ori dacă e ereditar sau nu. Teoretic, toate bolile ar fi ereditare. Să ne gândim că acum milioane de ani, au apărut prima dată niște boli, care s-ar fi transmis. Deocamdată, nimeni nu a descoperit ce boli poți face sau ce e posibil să faci, pentru că aici e o mare diferență. Pot mulți să care gene afectate sau boli genetice care ar putea să nu se declanșeze. Pentru prevenție e bună tot acupunctura, dar așa cum am mai spus, trebuie schimbat stilul de viață. Omul trebuie să fie relaxat. Are 1.001 de motive de stres, trebuie să găsească măcar un motiv de relaxare, de calmare. Cu muzică și cu multă plimbare în natură, nu în mall sau în cinema, se pot calma gândurile. Mai mult decât atât, pacientul trebuie să asculte de specialistul care îl tratează.