Main menu

header

727 14 1de Luana Mare şi Florica Pintea

Printre medicamentele pe care mulţi şi le autoadministrează sunt vitaminele, considerate utile în aproape orice stare de slăbiciune. Le putem cumpăra de la farmacie sau chiar din supermarketuri, cu uşurinţa cu care achiziţionăm orice produs alimentar. Medicul Radu Ţincu (medalion) spune că supradozarea acestora este la fel de periculoasă ca şi în cazul altor medicamente sau suplimente alimentare, iar administrarea acestora trebuie să se facă la recomandarea doctorului.

„Cele liposolubile se acumulează în organism, provocând intoxicaţii”

- Care sunt riscurile în cazurile supradozării cu vitamine?

- Vitaminele sunt un element care, pentru marea parte a populaţiei, pare banal, dar trebuie ştiut că există supradozare şi în cazul lor. Trebuie ştiut că există două tipuri de vitamine: hidrosolubile şi liposolubile. Când vorbim despre cele liposolubile, vorbim despre vitaminele A, D, E, vitamine care pot produce intoxicaţii. Spre deosebire de vitaminele hidrosolubile, C, grupul B, care sunt autolimitate, în sensul că, luând o doză foarte mare, nu se mai absorb la nivel intestinal şi se elimină, vitaminele liposolubile se pot acumula. Este inutil să administrezi în continuare o vitamină care se găseşte în sânge la nivelul maxim. Întotdeauna, când luăm un supliment de vitamine, trebuie să ne asigurăm în primul rând că avem nevoie de el.

- Ce suferinţe pot apărea în urma acumulării vitaminelor liposolubile?

- Nu de puţine ori am avut pacienţi care s-au prezentat cu calculoză renală după ce şi-au administrat vitaminele în exces pe o perioadă lungă. Vitamina D, utilizată pe termen lung, se acumulează şi poate produce intoxicaţii. În opinia mea, vitamina D trebuie administrată doar pentru perioada în care nu există insolaţie, adică perioada de toamnă-iarnă. Pentru perioada de primăvară-vară avem suficient soare. Suntem într-o zonă cu o climă temperat-continentală, avem soare suficient încât să producă vitamina D în cantitatea necesară organismului nostru.

„Este necesară o atenţie asupra concentraţiei din suplimente”

727 14 2- Mai există şi alte pericole care vin din administrarea acestor suplimente vitaminice?

- Trebuie să avem grijă şi ce concentraţie au acele vitamine pentru că putem să utilizăm un supliment alimentar care are concentraţii de 30%, 40% din necesarul zilnic, şi atunci acest tip de suplimente îl putem administra pe o perioadă mai lungă. Dar sunt şi vitamine care, într-o capsulă, conţin de 300 de ori mai multă vitamină decât este necesarul zilnic pentru că ea a fost concepută pentru cei care au o deficienţă majoră, şi atunci, pentru un om normal, care n-are acea deficienţă, administrarea unui astfel de supliment va produce o hipervitaminoză care îi poate afecta sever viaţa, pentru că vitaminele respective sunt substanţe care catalizează, care mediază o serie de reacţii la nivelul organismului.

- Există o regulă generală pentru administrarea vitaminei D?

- Regula este ca administrarea vitaminei D să se facă în lunile care conţin litera R, adică din septembrie până în aprilie. Celelalte luni din an sunt cu insolaţie suficientă, deci nu trebuie să o administrăm. Pe de altă parte, putem să dozăm vitamina D să vedem dacă într-adevăr avem nevoie de această vitamină, pentru că este foarte posibil să avem niveluri suficiente în organism astfel încât să nu trebuiască să o suplimentăm. De fapt, nu vitamina în sine este cea care creează problema, ci faptul că accelerează anumite căi din interior şi finalul este aşa cum v-am spus. Am avut pacient tânăr cu calculoză renală, calculi renali, după ce şi-a administrat vitamina D pe o perioadă lungă pentru aşa-zise dureri osoase. De fapt, excesul de vitamina D a generat formarea de calculi renali şi blocarea rinichiului.

- Ce analize se pot face pentru determinarea nivelului necesar de vitamine din organism?

- Astăzi putem doza toate vitaminele din corp. Este o analiză de sânge.

- Există şi un pericol al supradozării cu vitamine hidrosolubile?

- În principal, vitaminele hidrosolubile luate în exces sunt eliminate de organism.

„Conform unor studii, fumătorii pierd multă vitamina C, iar stilul de viaţă sedentar duce la carenţe de calciu“