Main menu

header

732 15 2de Carmen Ciripoiu şi Alexandru Brădescu

Cu siguranță nu există persoană care să nu fi auzit de anorexie, bulimie sau malnutriție, însă există și o afecțiune care se manifestă prin obsesia pentru mâncarea sănătoasă. Ce este ortorexia, această tulburare de alimentație care face tot mai multe victime în lume, aflați în rândurile de mai jos.

Cum știți că exagerați?

Poate suna ciudat, dar există persoane care, atunci când vine vorba despre o alimentație sănătoasă și un control al meselor, pierd contactul cu realitatea și devin obsedate de hrana sănătoasă. Dar oare cum reușesc specialiștii să delimiteze oamenii sănătoși și responsabili de cei bolnavi de ortorexie, într-o societate care vă îndeamnă din ce în ce mai mult la un stil de viață sănătos, în care să puneți accent pe alimentația bio și veganism? Cum puteți ști că exagerați cu mesele sănătoase? Oamenii de știință spun că atunci când stați toată ziua să vă calculați caloriile, când ajungeți să vă uitați cu teamă chiar la fructe și legume, pe care le achiziționați doar de la oameni de încredere, trebuie să începeți să reflectaţi. Pentru că, de frica aditivilor, nu faceți altceva decât să vă privați organismul de nutrienți și, astfel, îl puneți în pericol. De asemenea, suferinzii de ortorexie merg mai departe și încep să țină cure drastice de detoxifiere, o lungă perioadă de timp, în care consumă doar sucuri de plante și ajung în final să se asemene tot mai mult cu anorexicii.

Ajung la spital cu diagnosticul de malnutriție

Potrivit specialiștilor, ortorexicul își organizează întreaga existență în jurul subiectelor ce țin de alimentație, ba mai mult, ajunge să își plănuiască cu câteva zile preparatele pe care urmează să le consume. Cu alte cuvinte, nu mai poate să ducă o viață normală, pentru că este mult prea preocupat de alimentație și de valoarea nutritivă. În plus, suferinzii de această afecțiune ajung să cheltuiască sume imense, pentru că preferă să achiziționeze doar alimente curate și sănătoase și, de parcă toate acestea nu ar fi fost de ajuns, își cumpără și aparatură de ultimă generație care să filtreze sau să curețe alimentele. Pentru că aleargă tot timpul după alimentele sănătoase, ortorexicii reduc tot mai mult numărul de alimente și nu se ating sub nicio formă de preparatele care consideră că nu sunt așa cum își doresc ei. Consecința? Foarte mulți ajung la spital cu diagnosticul de malnutriție.

Pacienţii care suferă de ortorexie sunt de cele mai multe ori depresivi şi nu mai pot avea o viaţă socială normală, având şi tulburări obsesiv-compulsive

Care sunt simptomele afecţiunii

De cele mai multe ori, persoanele care suferă de ortorexie consideră mâncarea unul dintre marii dușmani și evită orice fel de întâlniri sau alte activități împreună cu prietenii pentru că nu vor să-și încalce principiile alimentare. De asemenea, ei nu mai pot vedea mâncatul ca pe o plăcere, iar din cauza dezechilibrelor nutriționale se simt din ce în ce mai slăbiți, apar durerile de cap și cele musculare, precum și dificultăți în a se concentra la anumite activități intelectuale. Ortorexicii se simt vinovați atunci când se abat de la regimul alimentar impus și desconsideră, ba chiar manifestă dezgust față de persoanele care nu mănâncă la fel ca ei. Pentru a-și vedea liniștiți de planurile lor alimentare, ortorexicii pot să sacrifice prietenii, ba chiar și relații și, nu în ultimul rând, familia. Deși nu este recunoscută în mod oficial ca boală psihică, diagnosticul poate fi pus atât de medicul psihiatru, cât și de cel nutriționist.