Main menu

header

732 12 3de Călin Popa şi Adrian Barna

Sute de milioane de persoane din întreaga lume suferă de tot felul de alergii, de la părul de animale la alune. Majoritatea sunt destul de cunoscute și suficient de temute, întrucât unele dintre ele pot conduce chiar la deces, iar altele au manifestări violente. Dar există și alergii mai rare și mai puțin documentate.

Intoleranța la frig sau… la soare

Există persoane care, atunci când temperaturile exterioare scad sub o anumită valoare, au reacții alergice. Este vorba despre intoleranța la frig, care se manifestă în unele cazuri cu simptome asemănătoare cuiva care a fost scufundat brusc într-o piscină cu apă înghețată. Unele dintre persoanele care suferă de acest tip de alergie pot intra chiar în șocuri asemănătoare cu cele anafilactice, care implică înghițirea limbii sau leșinul, iar pe piele le apare imediat eczema. O altă reacție alergică la elementele naturii este urticaria solară, aflată în spectrul opus celei la frig. Expunerea la razele astrului zilei se poate dovedi foarte neplăcută, uneori chiar cu urmări grave. Persoanele care suferă de acest tip de reacție au la îndemână antihistaminice și pot recurge la fototerapie, ca să se obișnuiască cu soarele, mai ales dacă locuiesc în zone geografice însorite.

Urticaria acvagenică

Există persoane care au oroare de apă. Cercetările moderne au confirmat acest tip de alergie, intitulată acvagenică, întrucât persoanele care suferă de așa ceva au manifestări vizibile atunci când sunt nevoite să intre în apă. Specialiștii nu au căzut de acord asupra motivelor care pot determina o persoană să aibă o reacție de respingere atât de evidentă, în condițiile în care oamenii sunt alcătuiți aproape integral din apă, iar acest element al naturii este indispensabil vieții și omniprezent. Dar pentru că acest tip de alergie este mai des întâlnit decât s-ar crede, este de cele mai multe ori tratat cu antihistaminice.

Reacția severă la crudități

Dintre toate alergiile la alimente, un tip „iese din rând”: reacția severă la crudități. Persoanele afectate nu pot înghiți aceste alimente fără ca gâtul să nu li se umfle imediat și astfel să le fie pusă viața în pericol. Cele mai frecvente astfel de reacții se referă la țelină, morcovi, pătrunjel și frunze de coriandru, iar dintre fructe, în top sunt perele, caisele, merele și kiwi. Potrivit literaturii de specialitate, în foarte multe cazuri - 70% - alergia la crudități este în strânsă legătură cu cea la polen, de care suferă foarte multe persoane în toată lumea.

„Oroarea” de… bani și de bijuterii

Una dintre cele mai stranii alergii este cea la… bani. Mai precis, la forma lor metalică, de monede. Afecțiunea se manifestă prin apariția imediată a roșeții și eczemelor pe mâinile și brațele persoanelor care ating mărunțișul din nichel, iar ca urmare specialiștii consideră că, la bază, această alergie este una la metalul cu pricina. Persoanele afectate nu pot atinge niciun obiect care conține nichel, inclusiv bijuterii, ceea ce a determinat producătorii să lanseze variante de podoabe hipoalergenice.

Teama de propria transpirație

Au fost documentate și cazuri de persoane care sunt alergice la propria transpirație. Numită urticarie colinergică, această manifestare a unei temeri exagerate de transpirație poate avea ca efect tocmai creșterea temperaturii corpului și implicit a cantității de transpirație, ceea ce pune persoana afectată într-un pericol permanent și imediat. De asemenea, reacțiile severe pot surveni și ca urmare a consumului de alimente prea calde sau condimentate, primul și cel mai grav simptom fiind incapacitatea persoanei de a respira.