Main menu

header

734 13 1de Valeria Roman şi Daniel Alexandrescu

Chimioterapia este parte importantă din tratamentul unui pacient cu cancer, dar imunoterapia câștigă tot mai mult teren, iar rezultatele le dau speranțe de viață bolnavilor diagnosticați cu această boală cumplită. O pacientă cu cancer mamar în stadiu avansat s-a vindecat cu ajutorul unui tratament experimental, care i-a ajutat sistemul imunitar să învingă boala, fiind considerată vindecată de doi ani. Anunțul a fost făcut de medicii de la National Cancer Institute din Bethesda şi de la Universitatea Richmond.

Medicii au început să testeze pe ea o metodă nouă

Potrivit studiului publicat în revista „Nature Medicine”, pacienta, în vârstă de 50 de ani, se afla într-o stare de sănătate critică, cancerul fiind metastazat, extins la mai multe organe, inclusiv la ficat. Soluția ei salvatoare a fost acest tratament experimental. Medicii au început să testeze pe ea o metodă nouă. Tratamentul de imunoterapie descris în noul studiu a constat în prelevarea de limfocite (celule ale sistemului imunitar) din corpul pacientei, manipularea lor genetică şi reinjectarea lor în organismul bolnavei. Prelevate dintr-o tumoare, celulele imunitare au fost selectate, pentru ca medicii să le identifice pe acelea dintre ele care erau capabile să recunoască celulele canceroase.

Apoi, celulele imunitare au fost „reactivate” pentru a ataca celulele tumorale. De asemenea, ele au fost însoţite de un „inhibitor al punctelor de control ale imunităţii”, pentru a debloca în acest fel contraatacul sistemului imunitar.

Cercetătorii au dezvoltat astfel o terapie anticancer „înalt personalizată”, ce a permis „o regresie totală a tumorii”, au explicat autorii studiului.

Vizează mutaţiile generate de boală

Reacţia la tratament a fost „fără precedent” pentru un caz medical atât de grav, a comentat un expert în oncologie, Laszlo Radvanyi, medic la Institutul de cercetări asupra cancerului din Toronto. „Ne aflăm astăzi în zorii unei revoluţii vaste, care ne ajută să atingem în sfârşit obiectivul de a viza în mod direct multitudinea de mutaţii generate de cancer, graţie imunoterapiei”, a adăugat acelaşi cercetător, citat în studiul publicat în „Nature Medicine”. Acest experiment „reprezintă o descoperire majoră pentru ceea ce înseamnă demonstrarea unei metode fiabile, expunând modul în care puterea sistemului imunitar poate fi exploatată pentru a ataca chiar şi acele cancere care sunt cel mai greu de tratat”, a declarat Alan Melcher, profesor de imunoterapie la Institutul de cercetări asupra cancerului din Londra.

Stimulează apărarea imunitară

„Această tehnică particulară este puternic specializată şi complexă, fapt ce înseamnă că pentru mulţi oameni ea nu va fi adaptată”, a spus Peter Johnson, medic oncolog la spitalul din Southampton, încercând să tempereze entuziasmul apărut în comunitatea ştiinţifică internaţională după publicarea acestui studiu. Imunoterapia, tratament care stimulează apărarea imunitară, şi-a dovedit deja eficienţa în cazul unor pacienţi diagnosticaţi cu cancer pulmonar, de col uterin, sangvin (leucemie), de piele (melanom) şi de prostată. În cazul cancerului ovarian, intestinal şi mamar, specialiştii nu obţinuseră încă astfel de progrese medicale, de-a dreptul uluitoare.