Main menu

header

735 12 1de Călin Popa şi Daniel Alexandrescu

Cercetătorii americani de la Universitatea „Johns Hopkins” au pus în evidență o legătură între consumul de carne procesată - salam, crenvurști, bacon etc. - și spitalizările pentru accese maniacale.

Hiperactivitate, euforie exacerbată, insomnie

Persoanele care consumă zilnic produse din carne procesată, tratate cu nitrați, prezintă un risc crescut de a manifesta episoade maniacale caracterizate de hiperactivitate, euforie exacerbată, urmată de insomnie, atrag atenția experții americani. Aceste manifestări, care pot fi asociate cu afecțiuni cum sunt bipolaritatea, pot dura săptămâni sau luni, culminând cu halucinații și decizii cu potențial mare de risc, arată studiul derulat la Universitatea „Johns Hopkins”, din Baltimore. Potrivit experimentelor, atunci când aceste stări anormale nu sunt cauzate de factori genetici, sunt în legătură cu această particularitate a dietei: preferința pentru carne procesată. „Am evaluat o serie de obiceiuri de alimentație și am observat că imediat ieșeau în evidență aceste produse în legătură cu episoadele maniacale”, punctează Robert Yolken, profesor de neuroviro- logie, autor al cercetării.

Conservanții, cauză principală

Testele au fost îndelungate și riguroase. Au fost studiați timp de zece ani 1.101 adulți cu vârste cuprinse între 18 și 65 de ani, unii cu boli psihice, alții fără. Dacă inițial autorii studiului au avut în vedere legătura dintre acest tip de afecțiuni și expunerea la viruși transmiși prin alimente, pe parcursul derulării cercetării a rezultat această legătură atunci când în ecuație au intrat nitrații. Experții au fost de-a dreptul uluiți să constate că persoanele spitalizate pentru episoade maniacale erau în număr de 3,5 ori mai mare din categoria celor care consumau carne tratată cu acești conservanți. Dacă până în prezent nitrații au fost asociați cu bolile degenerative și unele tipuri de cancer, cercetarea recentă mai adaugă un neajuns major în dreptul acestor substanțe.

Modificări la nivelul florei intestinale

Pentru a pune și mai deplin în evidență legătura dintre nitrați și episoadele maniacale, experții americani au continuat testele alimentare pe animale de laborator. „Ne-am asigurat că și în cazul șoarecilor cantitatea de nitrați va fi aceeași cu cea consumată de un om în cadrul unei diete normale, care include regulat și produse cu acest conservant. Flora intestinală a animalelor care au primit nitrați s-a modificat și există tot mai multe dovezi că schimbările la acest nivel au efect asupra creierului”, detaliază Yolken. Animalele supuse experimentului au manifestat hiperactivitate și somn neregulat.

Deși cercetarea nu relevă o cauză directă între consumul de carne procesată și episoadele maniacale, este important ca aceste alimente să fie introduse în dietă ocazional, întrucât pot reprezenta un factor de declanșare pentru această gamă de afecțiuni