Main menu

header

739 14 1de Valeria Roman şi Adrian Barna

Beneficiile hrănirii la sân a bebelușului sunt incontestabile. Există numeroase dezbateri atât în lumea medicală, cât și în mediul online și social media, despre toate aceste avantaje, despre durata optimă de alăptare a nou-născutului și despre momentul potrivit de diversificare a hranei bebelușului. Toată lumea are o părere despre aceste subiecte, ba chiar oferă sfaturi, mai mult sau mai puțin întemeiate. Organizația Mondială a Sănătății recomandă alăptatul exclusiv la sân pentru o perioadă de patru-şase luni, după care se recomandă începerea diversificării și alimentația mixtă. Despre toate aceste controverse născute pe maginea subiectului sensibil al alăptatului am stat de vorbă cu doctor Mădălina Trofin (medalion), medic specialist ortodonție.

„Copiii cu o mandibulă proeminentă nu trebuie alăptați până la vârste înaintate”

- Ce beneficii aduce alăptarea din perspectiva medicilor specializați în ortodonție?

- Beneficiile alăptatului exclusiv la sân sunt de ordin nutrițional, pentru că laptele matern conține toate elementele nutritive necesare dezvoltării sănătoase a bebelușului. Emoțional - pentru că se creează o legătură extraordinară între mamă și bebeluș, aceasta fiind una dintre cele mai profunde relaționări existente în lume, dar și un beneficiu psihologic atât pentru bebeluș, cât și pentru sănătatea mamei, postpartum. Alăptarea ajută la evitarea depresiilor. Din punctul meu de vedere sunt și câteva lucruri mai puțin cunoscute. Toți copiii se nasc cu o mandibulă (maxilarul inferior) mică și poziționată mai în spate, față de restul craniului. Studiile de specialitate ne demonstrează că mișcarea pe care o realizează buzele și întregul complex, limba, arcade, mușchi, pentru a extrage laptele, este complet diferită de mișcarea realizată în timpul alimentației cu biberonul.

- Cum ajută alăptarea la sân dezvoltarea oaselor mandibulei?

- În timpul alăptatului, bebeluşul face tocmai acea mișcare necesară pentru buna dezvoltare și avansarea mandibulei (maxilarul inferior) până la poziția corectă. Acesta este un avantaj de mare importanţă în creșterea oaselor craniului și dezvoltarea armonioasă a feţei. Așadar, dincolo de beneficiile nutritive și emoționale ale alăptatului, iată că există și avantaje ce ţin de creșterea corectă a craniului și a feței.

- Există și o anumită vârstă până la care trebuie alăptați bebelușii din acest punct de vedere al dezvoltării mandibulei?

- Persoanele care au o predispoziție genetică de a avea o mandibulă mică nu vor putea modifica această caracteristică, cu ajutorul niciunui factor de mediu, dar situația se poate îmbunătăți prin alimentația naturală a nou-născutului sau prin tratament funcțional. Pe de altă parte, copiii care moștenesc o mandibulă mare, de exemplu dacă unul dintre părinți are o astfel de trăsătură facială, nu trebuie alăptați până la vârste foarte mari, tocmai pentru a nu adăuga un factor suplimentar de creștere mandibulară. Aspectul facial al pacienților cu mandibulă mare este neplăcut, iar tulburările funcționale care însoțesc această trăsătură sunt foarte grave.

„Tratamentul ortodontic nu influențează producerea și calitatea laptelui matern”

739 14 2- Ce se întâmplă cu femeile care poartă aparat dentar și vor să-și hrănească bebelușul la sân?

- Având în vedere creșterea numărului mare de pacienți adulți care poartă aparat dentar, avem de-a face și cu paciente care alăptează și care se întreabă dacă tratamentul ortodontic sau aparatul dentar afectează în vreun fel procesul de alăptare. Țin să le liniștesc pe paciente și să le asigur că aparatul ortodontic și componentele acestuia nu afectează în niciun fel producerea laptelui. Este un dispozitiv extrem de sigur, atât pentru mamă, cât și pentru bebeluș. Nu există niciun motiv de îngrijorare în ceea ce privește tratamentul cu aparate dentare fixe, indiferent că acesta este cu bracket-uri din metal, din safir sau din ceramică. Studiile demonstrează că eficiența tratamentului nu este influențată de perioada de alăptare. Dacă există posibilitatea, recomand pacientelor mele să alăpteze, chiar dacă sunt în tratament ortodontic, întrucât beneficiile alăptatului sunt mari, iar riscurile inexistente.

„Se recomandă consultaţia la un ortodont în preajma vârstei de 7 ani“

- Ce le recomandați pacientelor dumneavoastră și care este vârsta la care părinții trebuie să aducă micuții la ortodont?

- Le recomand să alăpteze, dar, repet, hrănirea la sân a nou-născutului trebuie să rămână o alegere personală și nu ar trebui judecată nici de prietene, nici de medici. Mamele care optează pentru alimentația artificială trebuie să știe care sunt riscurile și beneficiile alegerii lor și că, cel puțin din punct de vedere ortodontic, al dezvoltării oaselor și dinților copilului, există terapii eficiente. Se recomandă consultația la un ortodont în preajma vârstei de 7 ani.