Main menu

header

de Călin Popa şi Florica Pintea

Zumba atenuează durerile menstruale

Un studiu al cercetătorilor de la Universitatea din Cairo a dat la iveală faptul că popularul tip de mișcare numit zumba, inspirat din dansurile latine, are potențialul de a atenua durerile menstruale, de care suferă zeci de milioane de femei din întreaga lume. Potrivit specialiștilor egipteni, doar o oră de zumba pe săptămână poate avea această urmare îmbucurătoare. Cele mai expuse acestui disconfort sunt femeile foarte tinere, iar pe lângă efectul de calmare amintit, zumba este foarte indicată și pentru menținerea tonusului muscular și psihic.

Patinele cu rotile, „tratament“ contra artritei

Un nou tip de patine cu rotile, conceput cu 12 roți, poate pune în mișcare genunchii afectați de artrită, inclusiv după o intervenție chirurgicală, arată rezultatele unei cercetări realizate de specialiștii de la Universitatea Flinders, din Australia. Patinele sunt conectate la o aplicație mobilă specială, care stimulează recuperarea, îmbunătățesc mișcarea articulară și permit pacienților să-și exerseze musculatura picioarelor chiar și atunci când stau așezați. Dispozitivele, care poartă denumirea de Maxm Skate, le permit bolnavilor să-și reia activitatea obișnuită după circa șase săptămâni de la operație.

Poluarea creşte riscul de cancer la sân

Dacă până acum s-a stabilit de experți că poluarea accentuează crizele de astm, un studiu ale cărui rezultate au fost publicate în revista „Environmental Science & Technology Letters” arată că microparticulele toxice pe care oamenii le ingerează zilnic expun femeile la un pericol de instalare a cancerului de sân. Chimicalele din emisiile autovehiculelor întrerup funcționarea endocrină normală, interferează cu hormonii, iar metalele grele care se ridică în plămâni de pe șosele, în special mercurul și cadmiul, pot ataca în mod direct țesutul mamar.

Junk-food, atac direct la calitatea lichidului seminal

Bărbații tineri care consumă junk-food prezintă un risc semnificativ crescut de a-și vedea afectată calitatea lichidului seminal, arată rezultatele unui studiu derulat pe 3.000 de tineri cu vârste între 18 și 30 de ani, de specialiști de la Școala de Sănătate Publică Harvard TH Chan. „Dieta occidentală”, plină de sucuri carbogazoase și alimente procesate, scade drastic calitatea spermei, chiar și cu 60% în comparație cu cea a bărbaților vegetarieni sau vegani. Potrivit specialiștilor, atunci când un cuplu nu izbutește să procreeze, în o treime dintre cazuri vina aparține alimentației bărbaților.