Main menu

header

741 14 1de Călin Popa şi Alexandru Brădescu

Unul dintre cele mai mari pericole pe care trebuie să le ia în calcul femeile însărcinate este preeclampsia, fenomen încă neelucidat din perspectiva cauzelor, dar cu potențiale urmări dramatice. Experții afirmă că o dietă bogată în fibre obținute din legume și fructe scade semnificativ acest risc.

Afecțiune cu potențial fatal

Preeclampsia este o afecțiune care poate apărea pe parcursul sarcinii și care se manifestă prin creșterea tensiunii arteriale și prezența de proteine în urină. Deși nu se cunosc cu exactitate cauzele, riscurile sunt foarte mari, uneori chiar fatale, în cazul mamelor, precum și al nou-născuților. Boala afectează șase procente dintre gravidele din Marea Britanie și 8% peste Ocean, iar gravidele trebuie monitorizate cu atenție dacă prezintă acest risc generat de faptul că placenta nu se dezvoltă corespunzător.

Flora intestinală, rol crucial în sarcină

O echipă de experți de la Universitatea din Sydney a analizat efectul dietei bogate în fructe și legume asupra riscului de preeclampsie, iar rezultatele au fost concludente: flora intestinală produce anumiți acizi grași speciali atunci când descompune fibrele din vegetale. În aceste condiții, consumul de legume și fructe pe timpul sarcinii influențează nivelul de acetat din fluxul sangvin al gravidei, responsabil pentru reglarea tensiunii arteriale. „Flora intestinală a gravidei are un rol esențial în dezvoltarea fătului și ducerea la termen a unei sarcini sănătoase”, explică cercetătorul Ralph Nanan.

Își are rădăcinile în deficiențe ale sistemului imunitar al viitoarei mame

Potrivit experților australieni, preeclampsia își are rădăcinile în deficiențe ale sistemului imunitar al viitoarei mame, iar cea mai bună apărare în fața pericolului este dieta mediteraneană, mai precis un aport preponderent de legume și fructe. Concret, rezultatele testelor au arătat că prezența în sângele gravidei a acizilor specifici „spargerii” fibrelor din vegetale poate scădea cu peste 70% pericolul apariției preeclampsiei. „Este nevoie de teste suplimentare cât mai curând, pentru a se determina cum putem reduce povara tot mai mare a afecțiunilor sistemului imunitar asupra lumii moderne”, punctează expertul Peter Vuillermin.

Femeile care iau probiotice pe timpul sarcinii prezintă un risc mai scăzut de a dezvolta preeclampsia