Main menu

header

741 14 2de Andreea Vasilescu şi Florica Pintea

Dacă suferiţi de insomnie, sunteţi foarte susceptibili de a experimenta durerile de spate, potrivit unui studiu publicat de revista „PLOS One” şi realizat de cercetători de la Universitatea din Haifa, scrie israel21c.org.

Studiul a fost realizat pe 2.131 de subiecţi

Se ştie deja că persoanele care prezintă o incapacitate cronică de a dormi bine noaptea au o sensibilitate sporită la durere şi probabilitatea să sufere de dureri spon- tane mai des şi mai intense decât în cazul celor care dorm bine, scrie sursa citată. Studiul, realizat pe 2.131 de subiecţi la Tel Aviv, este primul care arată o legătură directă între insomnie şi durerile de spate. „Am examinat în trei etape adulţi sănătoşi, toţi activi, cu locuri de muncă. După verificarea unei game de variabile, inclusiv statutul socio-economic şi chestiuni legate de stilul de viaţă, am ajuns la concluzia că insomnia este un indicator pentru riscul sporit de apariţie a durerilor de spate, dar invers nu este cazul”, explică Maayan Agmon, de la departamentul de tratamente, şi Galit Armon, de la departamentul de psihologie.

Stresul ar putea fi elementul comun

Participanţii la studiu care au afirmat că suferă de insomnie - definită drept dificultatea de a adormi sau de a-şi menţine somnul neîntrerupt timp de mai multe ore, în cursul nopţii, dar şi drept întreruperea prelungită a momentelor de trezire în timpul nopţii, ba chiar trezirea la ore prea matinale într-o perioadă de peste o lună - au cu 150% mai multe riscuri de a suferi de dureri de spate decât cei care au declarat că nu au tulburări de somn, scrie israel21c.org. Aproape jumătate dintre cei care suferă de dureri de spate se plâng şi de insomnie, ceea ce i-a determinat pe cercetătorii israelieni să caute o legătură între aceste două fenomene medicale, mai scrie israel21c.org. Confruntat cu stresul, organismul reacţionează prin crisparea muşchilor. Spatele, zonă sensibilă, este o ţintă privilegiată. Stresul este o formă de agresiune la care suntem cu toţii supuşi, dar la intensităţi diferite. Organismul răspunde prin tensionarea muşchilor, ca o metodă de a se închide, de a se proteja. Dar pe termen lung muşchii obosesc şi nu mai elimină toxinele. Atunci se instalează durerea.

Diferenţe între femei şi bărbaţi

În cazul femeilor, legătura dintre insomnie şi durerile de spate a fost şi mai pronunţată. „Este posibil ca legătura dintre cele două să ţină de un al treilea factor biologic pe care nu am reuşit să-l identificăm”, afirmă cercetătorii. „O posibilă conexiune este stresul; oamenii care suferă de insomnie îşi descriu în general vieţile drept stresante, deci este aproape sigur că ar putea suferi de agitaţie cronică, ceea ce va spori tensionarea musculară şi reduce numărul de micropauze în activitatea muşchilor, ceea ce duce la apariţia durerilor de spate”, este opinia cercetătorilor. Durerea de spate este un motiv de nemulţumire şi deranj foarte comun, care afectează circa 60%-80% dintre adulţi, într-un anumit moment al vieţii - deseori din cauze neidentificabile. Fiecare dintre noi este capabil să suporte un stres trecător, dar stresul poate, pe termen lung, să deregleze circuitele durerii, scăzând nivelul de toleranţă la anumiţi pacienţi. O simplă tensiune musculară ia atunci proporţii neaşteptate. Durerea de spate devine, astfel, o sursă de anxietate care nu face decât să întărească stresul iniţial.

Cerc vicios

Circa 20% dintre pacienţi cad în capcană, într-un cerc vicios în care durerea şi stresul se autoîntreţin. Pentru reumatologi, aceşti pacienţi nu sunt uşor de tratat, cu atât mai mult cu cât o depresie adevărată se ascunde uneori în spatele unei dureri de spate rebele. Depresia perturbă funcţionarea serotoninei şi noradrenalinei, două mesaje chimice pentru durere. Ceea ce explică faptul că peste jumătate dintre depresivi simt dureri anormale, dintre care 20%-30% sunt la spate, explică doctor Antoine Pelissolo, psihiatru la Spitalul Pitié-Salpêtrière (Paris). Unele medicamente antidepresive care acţionează asupra noradrenalinei şi a serotoninei şi-au dovedit eficacitatea atât asupra depresiei, cât şi a durerii. Ele sunt uneori prescrise pentru a uşura ceea ce la început pare a fi o simplă durere de spate.