Main menu

header

742 14 1de Călin Popa şi Eduard Popa

Ideea de a crea organe crescute în laborator care să poată fi trimise „la comandă” oriunde un pacient are nevoie de transplant nu le dă pace de zeci de ani cercetătorilor din întreaga lume. Cea mai recentă realizare a oamenilor de știință japonezi apropie și mai mult acest deziderat.

Salvarea a milioane de vieți

Experții de la Institutul Național de Științe Psihologice din Okazaki, Japonia, au izbutit să „cultive” rinichi funcționali de șoarece care să fie implantați cu succes unor șobolani de laborator. Pentru acest rezultat au fost folosite doar câteva celule stem ale donatorului, iar anunțul experților niponi aduce cu mulți pași mai aproape momentul când medicii celor aflați la nevoie vor putea „comanda” organul de care depinde viața pacienților lor. Acesta este un avans de excepție pentru sutele de mii de bolnavi aflați pe listele de așteptare pentru un rinichi sănătos (aproape 100.000 numai în SUA). „Într-un viitor nu foarte îndepărtat, metoda noastră va putea duce la crearea de organe derivate din celule și astfel să poată crește longevitatea sau chiar să fie salvată viața a milioane de oameni în toată lumea”, explică specialistul Masumi Hirabayashi, autor al experimentului.

Ventricul la imprimantă

742 14 2În primăvara acestui an, cercetătorii americani anunțau că organele umane ar urma să fie… produse prin intermediul unui nou tip de imprimantă 3D, în același mod în care computerul tomograf creează imagini 3D, printr-un proces numit tipărire volumetrică. Practic, imaginile rotative ale unui obiect sunt transmise printr-un videoproiector convențional, iar lumina este concentrată pe un cilindru care conține molecule de plastic. Când lumina se acumulează în zonele dorite, gelul începe să se întărească și, după 30 de secunde, este creat un obiect 3D solid. Prima inimă artificială creată din materiale moi cu ajutorul unei imprimante 3D are mecanismul de pompare care funcționează datorită ventriculelor de silicon. Deocamdată, organelor printate le lipsesc structurile celulare detaliate ale celor reale. Dar cercetătorii testează în continuare folosirea tipăririi volumetrice pentru a organiza celule umane în organe vii, cum ar fi ficatul sau rinichii.

Miniatura perfectă

La rândul lor, cercetătorii de la Universitatea din Tel Aviv au mers mai departe și au prezentat prototipul unei inimi miniaturale, despre care afirmă că reprezintă primul cord creat cu o imprimantă 3D folosind țesut uman. Experții subliniază, de asemenea, importanţa obținerii unei inimi din celule şi material biologic al pacientului, tehnică utilizată pentru a elimina riscul de respingere a grefei. „Inimile umane, mai mari, necesită aceeaşi tehnologie”, punctează specialistul Tal Dvir, coordonatorul experimentului.

„Poate că peste zece ani vor exista imprimante de organe în cele mai bune spitale din lumea întreagă, iar aceste proceduri vor fi realizate în mod obișnuit“ Tal Dvir, Universitatea din Tel Aviv

Inima transparentă vine din Germania

742 14 3În Germania, cercetătorii au reușit să creeze organe umane transparente cu ajutorul unei tehnologii noi. Cercetătorii de la Universitatea Ludwig Maximilians din München au dezvoltat o tehnică prin care, cu ajutorul unui solvent, pot crea organe umane, cum ar fi inima, creierul sau rinichii. „Putem vedea unde este localizată fiecare celulă în organele umane transparente. Apoi le putem replica în exact același mod, folosind tehnologii de bioprintare 3D, pentru a crea un organ real funcțional”, explică expertul Ali Erturk. Echipa lucrează la un pancreas bioprintat. Cercetătorii speră ca testele clinice să înceapă în cel mult zece ani.