Main menu

header

744 14 1de Valeria Roman şi Florica Pintea

În viteza cu care se derulează lucrurile zi de zi, mulți părinți „uită” să acorde suficientă atenție igienei orale a nou-născutului și a copiilor de vârste fragede. Doctor Mădălina Trofin (medalion), medic ortodont, ne-a făcut o serie de recoman- dări importante de care trebuie să țină cont adulții pentru sănătatea orală a copiilor lor. Iată şase sfaturi esențiale pentru cititorii revistei „Taifasuri” care au copii mici, care încă nu au ajuns la dentiția permanentă.

Utilizați periuțe de dinți adecvate vârstei!

744 14 2Este bine să vă ocupați de igiena orală chiar înainte de erupția primilor dinți. Este bine cunoscut faptul că bacteriile se cantonează în gurița nou-născutului încă din primele secunde de viață. Igiena cavității bucale se realizează cu tifon înfășurat pe deget, până când apare primul dinte. Pe măsură ce erup toți dinții de lapte ai bebelușului, se vor utiliza periuțe de dinți corespunzătoare fiecărei vârste. Nu uitați: rutina unei igiene orale riguroase este la fel de importantă ca și băița zilnică.

Evitați pe cât de mult posibil suzeta. Indiferent ce ar scrie pe ambalajul suzetei, niciun medic ortodont nu recomandă utilizarea acesteia. Și chiar dacă, pe moment, suzeta produce o calmare temporară a bebelușului, aceasta provoacă dependență și nu puține sunt cazurile în care vedem copii de 3-4 ani care nu pot renunța la ea. Utilizarea suzetei pe termen lung duce la grave tulburări de dezvoltare a dinților și maxilarelor.

Înghesuirea sau spațierea excesivă a dinților este un semnal de alarmă

Asigurați-vă că micuțul nu va avea teamă de medicul stomatolog sau de ambientul din cabinetul dentar. Copilul ar trebui să facă vizite regulate la medicul dentist, chiar dacă nu are carii sau alte afecțiuni. Nu așteptați un episod acut, de tipul unei urgențe, pentru a face o primă vizită la medicul stomatolog, pentru a evita o eventuală amintire neplăcută.

Primul consult la medicul ortodont ar trebui efectuat în jurul vârstei de 7 ani sau odată cu începerea școlii. Odată cu împlinirea acestei vârste, se consideră că orice copil este suficient de cooperant pentru a putea începe un potențial tratament ortodontic. Orice modificare a mușcăturii, absența unor dinți, înghesuirea sau spațierea excesivă a acestora ar trebui să vă alarmeze.

Cariile apar atunci când alimentația copilului nu este echilibrată

744 14 3Produsele de panificație sunt la fel de dăunătoare pentru dinți ca și dulciurile. Cariile apar atunci când avem de-a face cu o igienă necorespunzătoare a dinților, dar și atunci când alimentația copilului nu este echilibrată. Știm cu toții că este bine să evităm dulciurile, mai ales seara, înainte de culcare, dar să nu uităm că și produsele de panificație au aceeași structură de hidrocarbonaţi, favorabilă apariției cariilor dentare.

Fiți atenți la modul în care respiră copilul, atât în timpul zilei, cât și în timpul nopții. Copiii dezvoltă cu ușurință obiceiuri vicioase, iar respirația orală (pe gură) este unul dintre aceste obiceiuri. Dacă observați că micuțul dumneavoastră are acest obicei, este obligatoriu consultul la medicul ORL-ist, care se va asigura de permeabilitatea căilor respiratorii, dar și la medicul ortodont, pentru îndepărtarea obiceiului și corectarea eventualelor defecte.