Main menu

header

746 14 1de Carmen Ciripoiu şi Adrian Barna

Pentru multă lume, Wi-Fi este doar o reţea fără cabluri, care implică cel puţin o antenă Wi-Fi conectată la internet şi la o serie de computere, laptopuri sau alte dispozitive wireless, care comunică prin anumite frecvenţe electromagnetice direct cu antena. Potrivit specialiștilor care studiază impactul câmpurilor electromagnetice de intensitate redusă/frecvenţă radio asupra fiinţei umane, expunerea la acestea duce la apariția unei alergii la rețelele fără fir, numită electrohipersensibilitate. Ca urmare, boala se poate transforma în scurt timp într-o plagă a secolului al XXI-lea.

Simptome extrem de dure

Există un număr din ce în ce mai mare de dovezi ştiinţifice care atestă că electrohipersensibilitatea (EHS) sau „intoleranţa idiopatică de mediu atribuită câmpurilor electromagnetice”, reprezintă o boală reală, cauzată de expunerea la câmpuri electromagnetice (CEM), în special la cele din domeniul microundelor/undelor electromagnetice de frecvenţă joasă, frecvenţă radio. Incidenţa raportată a sindromului creşte pe măsura creşterii expunerii populaţiei la CEM prin electricitate, Wi-Fi, telefoane mobile, turnuri de emisie pentru telefonie mobilă, smartmetre şi toate dispozi- tivele wireless. Potrivit oamenilor de știință canadieni (care spun că boala afectează îndeosebi pe locuitorii țărilor dezvoltate), simptomele sunt extrem de severe și se referă la perturbarea activității cardiace, migrene, crize hipertensive, sufocare. Nimeni nu a reușit însă să spună de ce doar anumite persoane sunt mai sensibile la aceste câmpuri electromagnetice, însă s-a observat că majoritatea celor care au electrohipersensibilitate nu au un istoric de expunere excesivă la câmpurile electromagnetice, simptomele instalându-se după utilizarea în mod obişnuit a diferitelor dispozitive wireless.

Radiațiile telefonului mobil distrug celulele roșii

746 14 2Cu câțiva ani în urmă, profesorul Magda Havas, care studiază de zeci de ani efectele negative ale undelor electromagnetice asupra organismului uman, a afirmat că celulele roșii sunt distruse de radiațiile telefonului mobil. Mai mult, aceasta a șocat atunci când a afirmat că în următorii ani omenirea va trebui să se pregătească de o adevărată explozie a electrohipersensibilității. Simptomele care vor fi la orice pas includ dureri de cap, insomnie, probleme de memorie, de concentrare, tulburări de dispoziție, cum ar fi depresia, anxietatea, precum și dureri în diferite părți ale corpului. La rândul său, Agenția Internațională pentru Cercetare în domeniul cancerului în baza studiilor „Interfon”, realizate în nu mai puțin de 13 țări ale UE, a spus că aceste câmpuri electromagnetice ale telefoanelor mobile cresc de două ori riscul dezvoltării unor tumori ale sistemului nervos central, cea mai frecventă fiind gliomul. Cu alte cuvinte, nu mai pare o poveste atunci când vi se spune să nu mai vorbiți atât de mult la telefonul mobil, pentru că riscați să dezvoltați cancer.

Mai mult de jumătate din omenire suferă deja de EHS

Oamenii de știință avertizează că intensitatea radiațiilor electromagnetice în mediul înconjurător a atins în ultimul timp niveluri excesiv de ridicate, care nu au mai fost experimentate până acum pe planetă, ca urmare a numărului din ce în ce mai mare de dispozitive wireless de diferite tipuri pe care oamenii le achiziţionează, şi a turnurilor de emisie şi antenelor care se instalează pentru a emite undele necesare dispozitivelor respective. În acest context, se pune o întrebare: va deveni toată omenirea electrohipersensibilă? Într-un articol publicat în 2006 de doi cercetători din Suedia și din Austria în domeniul medical, Hallberg şi Oberfeld, s-a estimat că, până în acel an, jumătate din populaţia globului ar suferi de electrosensibilitate. Mai mult, aceștia au susținut, potrivit calculelor, că până în 2020 aproximativ 3,75 miliarde de oameni vor prezenta simptome tip EHS, adică lumea se va confrunta cu cea mai mare maladie care a fost cunoscută vreodată.

Wi-Fi, una dintre cele mai mari amenințări pentru sănătatea umană

746 14 3Dar despre efectele neuropsihiatrice asociate expunerii la microunde și frecvențe audio a vorbit și doctorul Jeremy Raines în 1981, iar cercetări din 1994 realizate în Uniunea Sovietică şi în Europa de Est au sugerat că organismul uman poate fi mai sensibil la efectele nontermice ale radiaţiilor electromagnetice. Totodată, în anul 2016, Martin Pall, profesor emerit de biochimie şi ştiinţe medicale fundamentale de la Universitatea Washington, a publicat, la rândul său, un articol in extenso cu rezultatele cercetărilor realizate în ultimii 60 de ani referitoare la efectele câmpurilor electromagnetice asupra fiziologiei organismului uman, în revista „Journal of Chemical Neuroanatomy”, iar în 2018 acelaşi profesor emerit a publicat din nou în altă revistă de specialitate, respectiv „Environmental Research” un alt articol amplu, intitulându-şi materialul „Wi-Fi este o importantă ameninţare pentru sănătatea umană”.

Vă puteți proteja folosind cușca lui Faraday

Dacă sunteți alergici la tehnologia modernă, puteți să vă protejați folosind principiile cuștii lui Faraday, care este o incintă special concepută pentru a feri de efectul undelor electrice și electromagnetice din exterior sau pentru a împiedica un aparat să polueze mediul înconjurător. Dispozitivul poartă numele inventatorului său, Michael Faraday, un fizician și chimist englez din secolul al XIX-lea, foarte cunoscut pentru lucrările sale din domeniul electromagnetismului. În general, orice aparat electronic modern este protejat de influența câmpurilor magnetice exterioare printr-o cușcă Faraday, fie că este vorba despre o foiță metalică bună conductoare de electricitate lipită de carcasa din plastic, fie printr-o carcasă metalică.

În Suedia, numărul pacienților cu alergie la undele magnetice depășește 200.000

Pentru prima dată în lume, un tribunal din Franţa recunoaşte că boala e un handicap real

În anul 2015, un tribunal a recunoscut pentru prima dată în lume că acest tip de alergie este un handicap real. Este vorba despre un tribunal din Franța, care a acordat o indemnizație de handicap unei femei care nu mai putea lucra pentru că avea alergie la orice tip de gadget. „Fericita” este franțuzoaica Marine Richard, de 39 de ani, care a început să primească o indemnizație lunară de 800 de euro, după ce s-a constatat că suferă de hipersensibilitate electromagnetică (Electromagnetic Hypersensitivity sau EHS) și nu se mai poate apropia de niciun calculator, telefon mobil sau alt gadget. Tânăra a fost producător de documentare la un post de radio și susține că apropierea de orice aparat electromagnetic i-a produs dureri groaznice de cap, insomnie, palpitații și alte simptome.