Main menu

header

de Călin Popa şi Florica Pintea

Mânia dăunează mai grav sănătăţii decât tristeţea

Potrivit rezultatelor unui studiu derulat la Universitatea Concordia, din Washington, mânia este o stare care afectează sănătatea mult mai grav chiar decât tristețea, care poate predispune la depresie. Specialiștii trag un semnal de alarmă referitor la faptul că această emoție negativă declanșează la nivelul organismului reacții inflamatorii care în timp duc persoana respectivă spre afecțiuni ale inimii, artrită, chiar cancer. Pe de altă parte, tristețea nu a demonstrat capacitatea de a altera funcții ale organismului.

Copiii mamelor obeze, predispuşi la cancer

Cercetătorii de la Universitatea din Pittsburgh, SUA, au analizat datele a peste două milioane de nașteri din Pennsylvania și au concluzionat că atunci când o femeie obeză dă naștere unui copil, acesta are o predispoziție cu 57% mai mare de a face cancer decât un nou-născut al unei mame cu greutate normală. Potrivit specialiștilor, dezechilibrele insulinei din corpul gravidei supraponderale generează schimbări celulare extrem de periculoase pentru făt și dezvoltarea ulterioară a cancerului.

Acupunctura tratează alcoolismul

Cercetătorii de la Universitatea Daegu Haany, din Coreea de Sud, au ajuns la concluzia că acupunctura este o cale de tratare eficientă și fără efecte secundare a alcoolismului. Tot mai populară în vest, această terapie originară din China este folosită pe scară largă și pentru tratarea altor afecțiuni, cum sunt durerile cronice, suferințele provocate de artrită, depresia. În cazul alcoolismului, experţii consideră că procedura are capacitatea de a acționa asupra felului în care creierul percepe băutura, atenuând sevrajul care intervine după ce alcoolicul decide să renunțe.

Ţigările electronice duc la infertilitate

Experții de la Universitatea Carolina de Nord atrag atenția asupra faptului că în cadrul unor teste pe animale de laborator s-a constatat că expunerea la vaporii generați de țigările electronice a predispus la infertilitate în cazul femelelor de șoareci. De asemenea, animalele afectate au conceput după un timp mult mai îndelungat, iar puii s-au dezvoltat mai lent decât în cazul femelelor cu plămânii curați. Alte studii confirmă efectele nocive ale țigărilor electronice și asupra vaselor sangvine sau a inimii.