Main menu

header

748 14 1de Carmen Ciripoiu şi Adrian Barna

Cu rol esențial în sinteza vitaminelor, mai ales A D, E și K, dar și a mineralelor, specialiștii spun despre lecitină că este vitală pentru dezvoltarea și sănătatea celulară, întrucât se asigură că toate celulele primesc nutrienții necesari. Tot lecitina este cea care asigură și permeabilitatea celulară și participă la hidratarea pielii, iar lipsa acesteia duce la incapacitatea organismului de a se regenera.

Recomandată în stări de oboseală și epuizare

Cunoscută mai ales pentru capacitatea sa de a îmbunătăți funcțiile creierului, există numeroase studii care susțin că lecitina este implicată direct în procesul de reducere a riscului apariției Alzheimerului. Tot lecitina este cea care susține activitatea inimii și a ficatului, contribuie la echilibrarea sistemului digestiv și accelerează arderile. Cercetările sugerează că activitatea de emulsificare a lecitinei îmbunătăţeşte mucusul din intestin, protejând mucoasa gastrointestinală. Acest lucru se poate datora faptului că lecitina conţine fosfatidilcolina (PC), care este de asemenea o componentă a mucusului. Specialiștii recomandă însă lecitina și în stări de epuizare și oboseală, dar și în tulburări de concentrare și pentru îmbunătăţirea rezistenţei la stres.

Scade colesterolul rău și îl crește pe cel bun

748 14 2Cercetările au arătat că o dietă bogată în lecitină poate creşte colesterolul HDL bun şi reduce colesterolul LDL rău. De altfel, într-un studiu din 2008, la participanţii care au luat o cantitate de 500 mg lecitină de soia pe zi, s-a constatat că după două luni colesterolul total mediu a fost redus cu 42%, iar colesterolul LDL a fost redus cu 56,15%. Totodată, lecitina este cea care diminuează tulburările neurologice, ajută sistemul imunitar și susține funcționarea în condiții bune a inimii, dar și a ficatului și, astfel, ține departe apariția bolilor precum hepatită acută și cronică și ficatul gras. Nu în ultimul rând, lecitina contribuie la reducerea pietrelor biliare și este un prieten de nădejde al persoanelor cu kilograme în plus.

Ține departe problemele oculare

O importantă componentă a lecitinei, inozitolul, se depozitează în cantităţi mari în structura creierului. Cercetările recente arată că lipsa acestuia vă expune riscului de a suferi de probleme oculare, stări anxioase, insomnii, constipaţie şi tulburări ale circulaţiei sangvine. În plus, consumul lecitinei protejează pielea, menţinând elasticitatea acesteia, dar şi aspectul sănătos. De unde știți că aveți deficit de lecitină? Lapsusurile, intoleranța la grăsimi, durerile musculare, problemele hepatice, renale sau arteriale sau bursita sunt doar câteva dintre semnele ce ar trebui să vă ducă cu gândul la o carență de lecitină.

Ajutor pentru femeile care alăptează

748 14 3Fără îndoială că naşterea rămâne cea mai miraculoasă experienţă din viaţa unei femei. Sunt însă momente când această euforie poate fi perturbată de unele probleme ce apar pe parcursul alăptării, canalele înfundate fiind una dintre ele. Iar când aceste canale se blochează la scurt timp de la debutul alăptării, situația devine cu atât mai delicată. O măsură preventivă foarte bună pentru femeile care suferă de canale de lapte înfundate este lecitina. Pentru a ajuta la prevenirea mastitei şi a dificultăţii de alăptare, specialiștii de la Fundaţia Canadiană pentru Alăptare recomandă ca persoanele care doresc să prevină blocajul canalelor de lapte să administreze 1.200 mg lecitină, de patru ori pe zi.

Care este doza zilnică

În mod normal, lecitina este produsă natural de organism și se poate prelua din diverse alimente, însă sunt și cazuri când trebuie administrate suplimente. Chiar dacă oficial nu există o doză zilnică, cercetările spun că necesarul pentru bărbați este în jurul valorii de 550 mg, iar cel pentru femei se ridică la valoarea de 425 mg. În ceea ce privește suplimentele, acestea trebuie administrate doar sub directa supraveghere a medicului. Atenție! În cantități mari, lecitina poate duce la un disconfort abdominal, dar și senzație de greață, balonare, diaree și transpirație.

ATENŢIE! Suplimentele nu sunt indicate bebelușilor, gravidelor, femeilor care alăptează și nici celor suferinzi de depresie, tulburări renale ori hepatice.

În ultima perioadă, lecitina a fost promovată și ca tratament pentru bolile vezicii biliare, eczeme, dermatite şi afecţiuni care presupun piele uscată

Injecţii pentru slăbit

Dacă doriți să vă remodelați corpul, puteți apela la o metodă inedită, care diminuează straturile de grăsime aflate sub piele. Este vorba despre o metodă nechirurgicală prin care se injectează lecitină obținută din extract de soia. De altfel, produsul de bază, fosfatidil colina-lecitina, a fost şi este folosit în chirurgia cardiovasculară pentru topirea ateroamelor de grăsime. De asemenea, soluția care va fi injectată conține și alte substanțe, vasodilatatoare, de resorbție și de hidratare. Potrivit specialiștilor, acest tratament este util pentru toate zonele corpului, de la brațe și abdomen la coapse și șolduri. Pentru a avea parte de această metodă de remodelare trebuie însă să aveți o sănătate foarte bună. Cei care vor să apeleze la aceste injecții trebuie să știe că o ședință de lipoliză durează o jumătate de oră. Se va face o singură ședință de injectare la două luni, iar în cadrul unei ședințe se vor injecta maximum șase fiole. Rezultatele lipolizei sunt vizibile după șase-opt săptămâni. Atenție! Procedeul este contraindicat celor care suferă de probleme de coagulare a sângelui sau boli grave de piele.

Creveţii se află în topul alimentelor

Specialiștii spun că cele mai valoroase surse de lecitină de origine animală sunt gălbenușul, ficatul, laptele, peștele, în special somonul, carnea de pasăre și carnea roșie. În topul alimentelor cu cel mai mare conținut de lecitină se numără însă creveții, 100 g furnizând aproximativ 140 mg. De asemenea, laptele este o sursă bună de lecitină, un pahar conținând în jur de 40 mg, dar și derivatele din lapte, respectiv iaurtul și brânzeturile. Surse vegetale de lecitină se găsesc în semințe, alune, germeni de grâu, măsline, avocado, varză albă, varză-de-Bruxelles, broccoli, conopidă, spanac, unt de arahide. Desigur, soia este una dintre cele mai importante surse de lecitină, un pahar cu lapte de soia furnizând în jur de 90 mg. Aceeași cantitate de lecitină o conțin și 200 g fasole boabe.