Main menu

header

751 14 1de Călin Popa şi Adrian Barna

Cercetări recente pun în evidență faptul că suplimentele cu vitamina D au capacitatea de a regla insulina, oprind astfel instalarea diabetului de tip II, una dintre cele mai grave amenințări la adresa sănătății publice în întreaga lume.

Dă un impuls insulinei

Cercetătorii din toată lumea fac eforturi mari de a scădea rata diabetului, boală care poate fi costisitor de tratat, invalidantă, care amenință viața și sănătatea generației actuale, ca și a celor următoare. Testele derulate în cadrul Universității Laval, din Quebec, Canada, au relevat faptul că suplimentele cu vitamina D ar putea da un impuls insulinei, astfel încât aceasta să metabolizeze eficient nivelul de zahăr din sânge. „Nu am reușit să determinăm motivele pentru care administrarea de suplimente cu vitamina D a generat o ameliorare semnificativă a metabolismului glucozei, dar s-a putut observa că acest efect există deopotrivă la pacienții care au de mai mult timp diabet și la cei care s-au îmbolnăvit recent”, explică doctor Claudia Gagnon.

Îmbunătățire în metabolizarea zahărului din sânge

Echipa de experți a măsurat nivelul de glucoză, precum și funcționarea insulinei, în cazul a 96 de voluntari cu prediabet și diabet de tip II, majoritatea cu niveluri scăzute de vitamina D în organism. După șase luni în care acestora li s-au administrat suplimente cu vitamina D în doze mari - de cinci ori mai mult decât recomandările normale - s-a constatat o îmbunătățire radicală în metabolizarea zahărului din sânge. Cercetătorii pun acest efect pe seama faptului că din cauza stilului de viață modern și a lipsei de expunere la soare și la aer curat, deficiența cronică de vitamina D a omului contemporan poate avea un rol în declanșarea diabetului de tip II.

Vitamina D în doze mari poate îmbunătăți metabolismul glucozei, prevenindu-se astfel instalarea și evoluția diabetului