Main menu

header

de Călin Popa şi Florica Pintea

Somnul de zi, aliatul inimii

Un pui de somn în timpul zilei reduce la jumătate riscul de afecțiuni cardiovasculare. Un nou studiu, realizat de Spitalul Universitar Lausanne, din Elveţia, arată că există o legătură între frecvenţa cu care participanţii dormeau la prânz şi incidenţa bolilor de inimă. Concret, concluzia specialiștilor a fost aceea că pentru persoanele care dorm la prânz o dată sau de două ori pe săptămână, şansele de a se confrunta cu probleme cardiovasculare sunt cu 48% mai mici față de cei care nu au acest obicei.

Poluarea scade rezultatele la învăţătură

Specialiștii de la London School of Economics au pus în evidență faptul că elevii și studenții care trăiesc în zone poluate sunt afectați direct de particulele toxice din aer nu doar la nivelul sănătății, ci și al rezultatelor academice. Astfel, performanța școlară poate scădea și cu trei procente în cazul în care tinerii învață în aglomerări urbane, în care poluarea este accentuată. Cu cât sala în care se derulează un examen este mai plină de aer poluat, cu atât va scădea capacitatea de concentrare a celor examinați.

Migrenele frecvente, alarme de Alzheimer

Persoanele care suferă în mod frecvent de migrene sunt mult mai predispuse să dezvolte Alzheimer mai târziu în viață, arată rezultatele unei cercetări de anvergură derulate de specialiștii de la Universitatea Waterloo, din Canada. Potrivit acestora, durerile severe de cap produc inflamații la nivelul creierului, iar acestea generează daune neurologice care în timp duc la demență. Studiul s-a desfășurat pe 700 de persoane cu vârsta de 65 de ani, care au fost observate pe o perioadă de cinci ani.

Jocul Mahjong menţine sănătatea mintală

Practicat de milioane de oameni din toată lumea pentru că este provocator și distractiv, jocul Mahjong, apărut în China în secolul al XIX-lea, relevă și calități terapeutice. Astfel, potrivit experților de la Universitatea Georgia, din SUA, jocul reduce depresia, susține capacitatea creierului de a alcătui strategii, pune în mișcare capacități cognitive importante și combate izolarea, aspect tot mai frecvent în lumea modernă și care determină grave afecțiuni mentale, în special la persoanele trecute de o anumită vârstă sau retrase din activitate.