Main menu

header

754 15 1de Carmen Ciripoiu şi Adrian Barna

Să fie gândurile negative cele care produc schimbări în corpul și creierul uman? Acest lucru este confirmat de oamenii de știință care susțin că 75% dintre bolile psihice și fizice au drept cauză gândirea negativă. Cât de important este să vă controlați gândurile și emoțiile negative și ce afecțiuni puteți dobândi dacă nu le eliminați, aflați în rândurile de mai jos.

Stresul e aducător de ulcer

V-ați gândit vreodată că furia, mânia, ura și gelozia vă pot face rău? Aceste stări declanșează, spun specialiștii, hormonii de stres, cortizolul și adrenalina, care, atunci când ajung la un nivel mult prea mare, vor distruge sănătatea organelor interne și funcțiile organismului. De ce se întâmplă acest lucru? Pentru că aceste gânduri negative vă fac să deveniți agitați, irascibili, ritmul cardiac crește odată cu tensiunea arterială, iar problemele de sănătate încep să vină pe bandă rulantă. Sigur că o cantitate mică de stres vă ajută să aveți rezultate mai bune, însă ce se întâmplă atunci când acesta vă acaparează? Va afecta stomacul, iar de la o simplă durere până la apariția ulcerului nu mai e decât un pas. La rândul său, hiperaciditatea gastrică este expresia unei „măcinări” mentale excesive în raport cu resursele materiale. Dacă această măcinare va persista mult timp, atunci veți face gastrită, considerată de specialiști drept simbol al stresului material.

Anxietatea cauzează probleme ale pielii

754 15 2Potrivit oamenilor de știință, pielea și sistemul respirator constituie liniile de graniță ale corpului. Zi de zi vă consumați afectiv, dar nu v-ați pus problema că acest lucru v-ar putea crea probleme de sănătate. Nu trebuie să uitați că un mediu neprietenos, fie că e vorba despre unul stresant sau tensionat, sau simplul fapt că stați în curent sau la temperaturi mici vă pot aduce răceli sau viroze respiratorii. Totodată, specialiștii afirmă că persoanele anxioase, care fac tot ce pot să dețină controlul, sau persoanele care sunt dependente emoțional, au toate șansele să capete diverse afecțiuni ale pielii. Iar dacă nu aveți încredere în propria persoană, veți constata că în timp fața vi se va umple de acnee. Această afecțiune, spun oamenii de știință, este de fapt o respingere inconștientă a mediului social și, în același timp, arată nesiguranța de sine vizavi de ceilalți. Acesta este motivul pentru care tinerii fac cel mai des acnee, dar în momentul în care reușesc să se elibereze de frustrări și să aibă încredere în ei aceasta se ameliorează și chiar dispare.

Dacă vă cade părul, sunteți foarte obosiți

Din ce în ce mai multă lume caută remedii miraculoase pentru căderea părului, însă puțini sunt cei care știu că afecțiunile podoabei capilare sunt în strânsă legătură cu puterea pe care o exprimă la exterior, în raport cu ceilalți. Cu alte cuvinte, dacă aveți perioade în care părul cade mult mai mult ca de obicei, înseamnă că sunteți foarte obosiți, însă refuzați să înțelegeți acest lucru și continuați să munciți în același ritm. O altă problemă legată de păr este îngrășarea tot mai mult a acestuia. Potrivit oamenilor de știință, atunci când părul se îngrașă, înseamnă că simțiți la nivel inconștient că trebuie să vă eliberați de anumite sarcini grele. În consecință, lăsați problemele deoparte și odihniți-vă.

Dorinţa de a controla totul şi pe toţi vă poate constipa

Vă e teamă pentru ziua de mâine? Aveți mare grijă, pentru că vi se va îmbolnăvi sistemul digestiv. Puteți avea grave probleme cu duodenul dacă nu veți începe să vă bucurați de ceea ce vă oferă viața. Mai mult, aveți grijă ca la masă să nu vă enervați. Majoritatea oamenilor se confruntă din ce în ce mai des cu constipația, iar odată ce vor începe să apeleze la tot de medicamente, situația se poate înrăutăți. Specialiștii recomandă în acest sens să lăsați încrâncenarea deoparte și dorința de a controla totul și pe toți și constipația va dispărea. Nu în ultimul rând, trebuie să știți că persoanele care țin cont de părerile celorlalți vor avea, de asemenea, probleme cu constipația de-a lungul vieții. Și tot un impact negativ asupra sănătății are și somnul insuficient. De altfel, cercetătorii au realizat un studiu prin care au analizat modul cum tulburările de somn pot afecta sau nu funcțiile intestinale. Rezultatele studiului au arătat faptul că tulburările de somn, anxietatea și scăderea stării de bine influențează negativ funcția intestinală la persoanele sănătoase.

Persoanele hipotensive au nevoie de iubire

Dezamăgirile, decepțiile, furia sau nemulțumirea față de propria persoană sunt dușmani de temut ai ficatului. Iar atunci când ficatul suferă, spun oamenii de știință, apar din ce în ce mai multe gânduri negative. Toată lumea se luptă cu viața, acesta e un adevăr de necontestat, însă ce-ar fi dacă ați face și puțină pauză? Nu de altceva, dar această presiune a vieții duce la apariția hipertensiunii arteriale. Pe de altă parte, cei hipotensivi sunt persoanele care simt o mare nevoie de protecție și de afecțiune și, în egală măsură, de siguranță și de echilibru în viața personală.

Atenţie! Oscilările și deciziile îndelung amânate duc la apariția problemelor dentare.

Copiii bătuți, agresați, certați violent vor prezenta enuresis nocturn

Afecţiunile genitale denotă ruşine

Copilul e mânios? Simte că într-un fel e nedorit, iar în familie are parte de tot felul de discuții și controverse? E foarte posibil să-i apară tot felul de polipi sau să aibă mereu câte un mic accident. De asemenea, afecțiunile genitale pot denota rușine, incapacitate de manifestare sexuală, conflict între concepte educaționale și simțire. Chiar și o îngrășare a corpului în zona organelor genitale poate sugera anumite dezechilibre în perceperea relaționării sexuale. Sentimentul inutilității și al nepotrivirii duce la apariția alcoolismului, iar cei care sunt incapabili să ia viața în piept, cu tot ce oferă ea, au șanse să se îmbolnăvească de Alzheimer. Dacă nu doriți să vă eliberați de relațiile vechi și toxice, apar hemoroizii, în timp ce pruritul în zona anală se traduce prin remușcări. Cine blochează bucuria vieții va avea probleme cu arterele, iar cei care rămân prizonieri în trecut, în copilărie, suferă cel mai adesea de insuficiență respiratorie acută. În plus, emoțiile reprimate dau amigdalită, iar bolile cronice apar ca urmare a nesiguranței și a fricii de schimbare. Nu în ultimul rând, cataracta este de fapt incapacitatea de a vedea viața cu bucurie, iar candida aduce cu sine o sumedenie de frustrări și de supărări.