Main menu

header

755 14 1de Simona Lazăr şi Sorin Dumitrescu

Părinții vor putea ști dacă copilul lor are un retinoblastom cu ajutorul unei simple fotografii. Cercetătorii de la Universitatea Baylor au dezvoltat o aplicație care detectează semne precoce ale unor boli grave ale ochilor, cum ar fi această malignitate.

Depistează tumora cu mai mult de un an înainte

Făcând o fotografie copilului, folosind aplicația CRADLE (Detectorul asistat ComputeR Leukocoia), acesta ar putea fi salvat. Această aplicație, dezvoltată de Universitatea Baylor, a fost programată pentru a căuta urme de reflexe anormale în retină, respectiv „leucocorii”. Aceste pete albe sunt un semn al retinoblastomului, un cancer al ochiului, rar întâlnit în cazul copiilor, dar foarte periculos. Un studiu - publicat în revista „Science Advances” - arată că această aplicație, creată în 2014 de profesorii Bryan F. Shaw și Greg Hamerly, este de încredere. După analizarea a peste 50.000 de fotografii cu copii cu tumori retiniene, instrumentul a fost capabil să detecteze prezența lor în 8 din 10 cazuri. Rata a fost chiar peste 80% la copiii sub 2 ani. Pe de altă parte, aplicația a diagnosticat boala în medie cu 1,3 ani înainte de diagnosticul oficial. Acest prag de 80% este considerat de oftalmologi drept „standard de referință” pentru sensibilitatea la dispozitive similare.

Un instrument simplu de prevenire

Problemele pe care le ridică aplicația sunt reprezentate de dimensiunea și frecvența probelor studiate. Având în vedere numărul de fotografii făcute de familie și de prieteni și diversitatea mediilor în care sunt făcute aceste fotografii, există diferite posibilități ca lumina să fie reflectată asupra leziunilor ochilor, indiferent de locația lor în ochi. Bryan F. Shaw, profesor de chimie și biochimie, care a venit cu ideea acestui instrument după descoperirea bolii fiului său Noah, a explicat: „Am vrut să putem detecta toate nuanțele și intensitățile petelor albe din ochi (leucocorii). Ca părinte al unui copil cu retinoblastom, mă interesează în special să detectez urme de leucocorie care apar, în situații obișnuite, ca elemente «gri» și nu albe, fiind astfel dificil de detectat cu ochiul liber”.

Ce trebuie știut despre retinoblastom?

Este o tumoră canceroasă a ochiului, care afectează celulele retinei sugarilor și ale copiilor mici. Diagnosticul său, în clinicile de specialitate, este relativ simplu, dar încă se depistează prea târziu. Din fericire, deși este un diagnostic grav, este și destul de rar întâlnit (1 din 15.000 la 20.000 de nașteri). Adesea ereditară, această boală poate afecta un ochi (60% dintre cazuri) sau ambele. O pată strălucitoare alb-pupilară (leucocoria) sau un strabism sunt semne care ar trebui luate foarte în serios de părinți, care să impună un examen oftalmologic. Diagnosticul precoce este un element-cheie care condiționează tratamentul și prognosticul vizual al copilului. Pus prea târziu, poate compromite chiar prognosticul vital.

Poate descoperi și alte afecțiuni oculare

Inițial, CRADLE a fost dezvoltat pentru a identifica prezența retinoblastomului în fotografii - cel mai frecvent cancer de ochi la copiii sub 5 ani. Cu toate acestea, datorită îmbunătățirii algoritmului, utilizatorii aplicației pot detecta alte boli ale ochilor, cum ar fi cataracta, boala Coats sau prezența fibrelor de mielină. Aplicația poate fi disponibilă gratuit în magazinele de aplicații Apple și Android sub numele de White Eye Detector.