Main menu

header

757 12 1de Carmen Ciripoiu şi Daniel Alexandrescu

Supranumită cel mai puternic mușchi al corpului, limba a fost studiată din cele mai vechi timpuri, mai ales de specialiștii din medicina chineză. Potrivit acestora, diferențele de nuanțe, uneori anormale, dar și petele vorbesc despre eventualele probleme ale organelor cărora le corespund. Care sunt bolile pe care limba vi le scoate în evidență, aflați în rândurile de mai jos.

Vârful fierbinte denotă hiperactivitate în zona cardiacă

Cum reușește limba să fie un instrument atât de important pentru stabilirea diferitelor diagnostice? Potrivit oamenilor de știință, acest organ conține, pe lângă apă și electroliți, mucus și enzime, este extraordinar de sensibil și se poate schimba în funcție de ceea ce se întâmplă în organismul uman. De asemenea, specialiștii afirmă că limba este divizată în cinci zone care corespund organelor interne. Vârful limbii sau focul din medicina chineză corespunde inimii și intestinului subțire. În acest sens, dacă în acest loc au apărut mici pete sau o culoare roșie, înseamnă că sunteți stresați sau anxioși. De asemenea, un vârf al limbii fierbinte reprezintă hiperactivitate în zona cardiacă, cauzată de stres și tensiune. La rândul lor, lateralele limbii pot spune multe despre sănătatea persoanei. Astfel, dacă apar pete de culoarea albăstrui-verzuie, omul poate suferi de probleme ale ficatului. Dacă lateralele sunt roșii, înseamnă că sunteți lipsiți de energie, dar, din păcate, pot arăta că persoana are grave probleme de sănătate, putând fi vorba chiar de cancer la ficat sau ciroză.

Centrul este legat de sistemul digestiv

757 12 2Tot specialiștii chinezi spun că zona imediat următoare vârfului limbii are legătură directă cu sistemul respirator, dar și cu cel imunitar. Dacă această porțiune se înroșește sau apar diferite pete roșii, e posibil ca în scurt timp să vă confruntați cu o infecție respiratorie. Dacă, în schimb, această parte a limbii capătă paloare, puteți fi siguri că aveți grave probleme cu sistemul imunitar. Leziunile plămânilor pot fi arătate de o porțiune de culoare neagră care apare în această zonă. Pe de altă parte, centrul limbii trădează problemele sistemul digestiv. Astfel, dacă acesta este roșu, suferiți de arsuri la stomac, iar dacă observați schimbări de culoare, aveți probleme digestive de care nu știați.

Spatele reflectă problemele rinichilor

Cu siguranță, nu v-ați gândit până acum la zona din spatele limbii. Dar tocmai această parte cea mai îndepărtată a limbii, întrucât este guvernată de elementul apă, arată totul despre cum funcționează rinichii. Și tot aceasta răspunde de sistemul hormonal, dar și de glandele sexuale. În acest sens, un strat dens gălbui în partea cea mai îndepărtată a limbii, în cazul doamnelor, arată că e posibil ca în scurt timp să vă confruntați cu o posibilă infecție a vezicii urinare.

Culoarea albă, semn de candidoză bucală

Limba a căpătat o culoare roz pal? E un semn că în scurt timp ați putea să răciți grav sau că ați muncit mult prea mult și sunteți extrem de surmenați. De asemenea, o limbă albicioasă poate arăta că stați foarte rău la capitolul digestie. O atenție deosebită o acordă oamenii de știință limbii pe suprafața căreia apar diferite pete albicioase. Una dintre cele mai des întâlnite afecțiuni care duc la apariția acestor colorații albe este candidoza bucală, iar printre factorii care pot duce la apariția acesteia se numără stresul, diferite medicamente, igiena orală necorespunzătoare sau tratamentul prelungit cu antibiotice.

Petele albicioase dureroase sunt în strânsă legătură cu leucoplazia orală

De asemenea, persoanele care suferă de afecțiuni precum diabet zaharat dezechilibrat, cancer, infecție cu HIV/SIDA, imunitate scăzută ori dereglări ale secreției de salivă sunt mult mai predispuse la apariția acestei boli. Când pe părțile laterale ale limbii apar pete albicioase dureroase, este vorba despre leucoplazia orală, care apare, de regulă, ca urmare a consumului de tutun sau sub acțiunea unor factori iritanți, cum ar fi protezele dentare sau piercingurile bucale. Atenție! Netratată, leucoplazia poate duce la apariția cancerului oral.

Lipsa vitaminei B12 este dată de culoarea zmeurie

V-ați trezit de multe ori cu limba de culoarea zmeurei și nu știți ce puteți avea? Luați în seamă acest avertisment, pentru că indică lipsa vitaminei B12 ori faptul că sunteți deshidratați. Pe de altă parte, umflăturile roșii de la nivelul limbii însoțite de inflamarea și crăparea buzelor pot fi semne ale bolii Kawasaki, o maladie care se întâlnește cel mai mult la cei mici și are ca și factori declanșatori anumite virusuri sau bacterii. Nu în ultimul rând, o boală care prezintă ca simptomatologie pete de culoare roșie pe suprafața limbii este eritroplazia, o afecțiune care, netratată, este asociată cu un risc crescut de cancer oral.

Crăpăturile sau fisurile apar la cei cu sindromul Down

Glosodinia sau sindromul de gură arsă este caracterizată printr-o senzație de arsură la nivelul cavității bucale însoțită de schimbări ale gustului, gust metalic sau amar și furnicături pe limbă. Nu ignorați niciodată crăpăturile sau fisurile care apar la nivelul limbii, pentru că semnalează lipsa unor vitamine și minerale din organism. De asemenea, fisurile pe limbă apar și la persoanele care suferă de sindromul Down. Dacă observaţi că limba se umflă brusc, cel mai probabil este vorba despre o reacţie alergică. Pe de altă parte, inflamarea limbii poate fi un semn al unor boli generale precum sindromul Down, cancerul lingual, hipertiroidismul sau leucemia.

Întrucât pe limbă stă cantonat cel mai mare număr de bacterii din cavitatea bucală, spălați limba în fiecare zi cu periuța de dinți

Culoarea galbenă sugerează icterul

Aftele sunt expresia unor infecţii virale la nivelul mucoasei bucale. Pe de altă parte, studiile arată că pot fi şi semnul unui sistem imunitar slăbit. Şi lipsa unor vitamine şi minerale poate duce la apariţia lor. În schimb, culoarea galbenă sub limbă ne poate sugera un icter şi de aici o afecţiune hepatică sau biliară. Aspectul de limbă neagră şi păroasă poate surveni şi în cursul tratamentelor cu antibiotice pe cale orală sau în cursul hemoragiilor bucale din hemofilie. Boala Riga, ce se întâlneşte la sugari după erupţia incisivilor mediani inferiori, la malnutriţie, în convalescenţa unor boli, în sindroame comiţiale, este caracterizată de leziuni de tip ulcerativ care apar la nivelul limbii.