Main menu

header

758 13 1de Valeria Roman şi Florica Pintea

Una dintre cele mai moderne, complete și neinvazive metode de laborator pentru evaluarea stării de sănătate a unui pacient este analiza minerală tisulară (AMT). Studiile efectuate timp de 40 de ani pe sute de mii de cazuri de cercetătorii americani au arătat că nivelurile mineralelor din firul de păr se corelează foarte bine cu cele din țesuturile organismului. Despre importanța acestei metode moderne de diagnostic și ce află pacientul în urma efectuării ei, am stat de vorbă cu doctorul Ștefan Tiron (medalion), chirurg ortoped, cu o vastă experiență în Franța, cel care a introdus analiza în România, în urmă cu mai bine de zece ani.

„Evaluează nivelul celor mai importante 37 de minerale din organism”

- Care este diferența dintre analiza minerală tisulară și cele uzuale de sânge?

- Analiza minerală tisulară este foarte bună, pentru că se bazează pe o tehnologie de ultimă oră, pusă la punct de NASA: spectrofotometria cu absorbție atomică. Analizele sangvine sunt și ele foarte bune, dar apare o problemă în cazul acestora. Iei sânge dintr-un anumit loc din corp, ceea ce echivalează cu a face o fotografie pe o stradă undeva din București. Bucureștiul e mare, nu știi exact ce ai fotografiat. De exemplu, dacă aveți o colegă care a emigrat acum 20 de ani și vă roagă să-i trimiteți o poză cu Bucureștiul aveți două posibilități. Să faceți una la 5:00 dimineața la Universitate, când sunt 20-30 de mașini, și una la 5:00 după-amiază când sunt 2.000-3.000 de mașini. Atunci nu știi exact imaginea reală. Așa este și cu corpul uman. Are perioade mai înalte metabolice și perioade mai joase.

- Cum se efectuează analiza?

- Analiza minerală tisulară se face pe 3 cm de păr. Eșantionul din părul pacientului se obține prin tăierea firelor de păr, cât mai aproape de pielea scalpului. Cei 3 cm cresc cam în trei luni. Deci nu mai poți să spui ca femeie că ai avut menstruație sau ai fost la o nuntă și ai efectuat analizele după acest eveniment și sunt date peste cap sau ați fost răciți. Pe trei luni se vede cum stă persoana respectivă. Printr-o singură determinare, metoda evaluează nivelul celor mai importante 37 de minerale din organism: 30 esențiale pentru sănătate + 7 minerale toxice.

„Firele de păr ajung într-un cuptor la 10.000 de grade”

758 13 2- Ce se întâmplă cu firele de păr prelevate de la pacient?

- Firele de păr se pun într-un plic normal, care ajung apoi într-un cuptor la 10.000 de grade, deci nu se pune problema de microbi. Analiza durează o zi sau două, dar două săptămâni mai durează cu totul, adică interpretarea și transportul până la un laborator din Italia.

- De ce e necesară această analiză?

- Se face pentru a se vedea mineralele care sunt cuprinse în păr. Sunt 30 de minerale esențiale care ne arată cum avem starea metabolică, dacă sunt lipsuri sau nu. Este singura analiză din lume care pune în evidență stresul. Stresul e ceva subiectiv. Stresul duce la o epuizare a resurselor organismului. Apare sindromul de oboseală cronică. Are o primă fază care se manifestă cu dureri în tot corpul, ulcerele, cancer și chiar deces, fenomen care, din păcate, este cunoscut în Japonia. Ca pacientul să nu ajungă în aceste decompensări, trebuie să vedem tocmai cum stă cu stresul. Nu putem să spunem pacienților să se ducă la munte să stea două săptămâni la orice vârf de stres. Nu pot oamenii să stea atât.

„Determină faza de stres”

- Ce află pacientul în urma rezultatelor?

- Analiza minerală tisulară este utilă pentru obținerea unor performanțe profesionale optime prin determinarea fazei de stres şi tratament corespunzător. Acest tratament diminuează numărul de zile de concediu medical acordate pentru sindromul oboselii cronice și stres şi previne patologiile viitoare. Se poate creşte randamentul profesional printr-o corectă remineralizare a organismului (prin scheme individualizate). Pot fi depistate acumulările de minerale toxice, ceea ce permite atât eliminarea sursei de contaminare, cât şi un tratament adecvat. Pot fi depistate, astfel, inclusiv tentativele de otrăvire.

- Este un lucru sigur că se pot identifica acele metale toxice din organism cu această metodă?

- Sigur că da. Analiza minerală tisulară descoperă metalele toxice, cum sunt plumbul, mercurul, aluminiul. Odată ce sunt îngurgitate, sunt depozitate imediat în ficat, în țesutul gras. Țesutul gras nobil este țesutul nervos. Nu le mai găsești în sânge după o zi sau două, dar analiza firului de păr îți poate spune. Depistarea acumulărilor de minerale toxice este importantă pentru a identifica intoxicațiile cronice subclinice ce nu pot fi găsite prin analiză sangvină. Sunt şapte minerale pe care noi le considerăm toxice. Nu trebuie să depășească valorile normale. Dacă toate împreună fac o coloană mai mare este considerată toxicitate.

„După o cură de tratament de trei-şase luni se repetă analiza”

- Când și cum ați început să faceți această analiză în România?

- Sunt zece ani de când fac această analiză în România. Am început cu fetițele mele. Nu se simțeau bine. Prezentau grețuri, oboseală, spuneau că au un gust metalic în gură. Erau apatice. Am mers în Italia, în vacanță, și un prieten medic în Italia mi-a povestit despre această metodă de evaluare. Am descoperit astfel că erau intoxicate cu aluminiu și plumb. Explicația e simplă. Cu benzină cu plumb erau atunci alimentate toate mașinile. În ceea ce privește aluminiul, țin mine că am primit cadou o friteuză. Am spălat-o și am curățat-o cu un șervețel alb. A rămas murdar. M-am dus la tv cu ea și acolo s-a întâmplat la fel. Acela era de fapt aluminiul. Este periculos pentru că s-a descoperit că declanșează maladia Alzheimer.

- Cât costă analiza și ce tratament trebuie urmat?

- Analiza și-o permit mulți pacienți, nu este o avere. Este de la 50 la 100 de euro. Tratamentul constă în pilule naturale sută la sută. Cu caroten. Costă 200 de lei. După o cură de tratament de trei-şase luni se repetă analiza. Analiza la cei care au fost intoxicați poate indica valori mai mari. Depozitate în ficat și în țesut gras, ele se scot și le regăsim în reziduuri, aceasta fiind explicația rezultatelor crescute. Coroborată cu examenul clinic, analiza minerală tisulară permite elaborarea unei strategii nutriționale strict individualizate. Medicul poate recomanda apoi o schemă cu integratori (combinație sinergică de vitamine, minerale și extracte din plante), conform necesităților particulare ale pacientului.

„Depistarea acumulărilor de minerale toxice este importantă pentru a identifica intoxicațiile cronice subclinice ce nu pot fi găsite prin analiză sangvină“

„Părul reprezintă un mediu de testare excelent, deoarece concentraţiile sunt adesea de 300 de ori mai mari decât cele din sânge sau din urină“

Simptome şi semne legate de expunerea la minerale toxice

  • Arsen: fatigabilitate, cefalee, dermatită, hipersalivaţie, hipotonie musculară, hipopigmentare cutanată, rash cutanat, pierdere păr şi unghii, anemie;
  • Cadmiu: pierderea olfacţiei, anemie, piele uscată, alopecie, hipertensiune, disfuncţii renale;
  • Plumb: la copii: retard mental, hiperactivitate, învăţare dificilă, tulburări de comportament; la adulţi: fatigabilitate, anemie, gust metalic, pierderea apetitului, scădere ponderală, cefalee, insomnie, nervozitate, scăderea vitezei de conducere nervoasă, posibil disfuncţii de neuron motor;
  • Mercur: scăderea capacităţilor senzoriale (gustative, vizuale, auditive şi tactile), gust metalic cu hipersalivaţie, fatigabilitate, anorexie, iritabilitate şi excitabilitate, psihoze, manie, anemie, parestezii, tremor, lipsă de coordonare, afecţiuni cardiovasculare, hipertensiune cu disfuncţie renală.

Cum se descoperă bolile în doar câteva fire de păr