Main menu

header

762 11 3de Cătălin Tăgârţă şi Eduard Popa

Studiile fac noi dezvăluiri uluitoare în domeniul stomatologiei. Potrivit „Live Science”, arheologii au descoperit în situl Riparo Fredian, din nordul Italiei, doi dinţi trataţi, umpluţi cu bitum şi plante medicinale, vechi de mii de ani.

Incisivi umpluți cu bitum cu ajutorul uneltelor de piatră

Cei doi incisivi aparţin aceleiași persoane și, în urma testelor realizate, s-a ajuns la concluzia că au fost trataţi cu tehnici surprinzător de similare cu cele moderne, singura deosebire fiind că dinții au o vârstă de circa 13.000 de ani. Ambele exemplare au o gaură care ajunge la pulpă şi este umplută cu bitum şi cu plante care, probabil, ameliorează durerea şi joacă un rol antiseptic. Autorul studiului, Stephano Benazzi (arheolog la Universitatea Bologna), a efectuat, împreună cu echipa sa, o serie de studii microscopice pentru a analiza interiorul găurilor şi a observat că există urme orizontale pe pereţi, lucru ce indică faptul că aceste cavităţi au fost realizate de un „dentist”, cel mai probabil cu ajutorul unor unelte de piatră. Conform lui Claudio Tuniz, arheolog de la Universitatea „Wollongong”, din Australia, descoperirea susţine că oamenii au dezvoltat practici terapeutice stomatologice cu mii de ani mai devreme decât se credea anterior.

Se consideră că necesitatea acestui tip de tratament a apărut în urma introducerii în dietă a unor alimente precum cerealele şi mierea, care au cauzat astfel probleme stomatologice