Main menu

header

763 11 1de Daria Mândru şi Florica Pintea

Viitoarele mămici iau toate precauțiile pentru a se asigura că vor avea copii sănătoși, de la atenția acordată alimentației până la medicamentele și produsele cosmetice folosite pe timpul sarcinii. Însă noi studii făcute de cercetători americani și suedezi arată că expunerea la anumite substanțe chimice în timpul primului trimestru de sarcină poate avea un impact negativ asupra coeficientului de inteligență (IQ) al copilului, când acesta ajunge la vârsta de 7 ani.

Au fost testate peste 700 de gravide

Savanții de la Facultatea de Medicină de la Mount Sinai, SUA, și Universitatea Karlstadts, Suedia, au măsurat nivelurile a 26 de chimicale din sângele și urina a 718 mame din Suedia în timpul primului lor trimestru de sarcină. Lista acelor substanțe include bisfenolul A, care se găsește în recipientele de plastic pentru mâncare și băuturi, precum și pesticide, ftalați și substanțe chimice care se găsesc în produse folosite în mod obișnuit. Unele dintre aceste substanțe afectează funcționarea normală a sistemului endocrin uman, adică activitatea hormonală, iar despre altele se știe că afectează animalele. Despre unele dintre substanțele chimice incluse pe listă doar se bănuiește deocamdată că ar afecta sistemul endocrin, deoarece au proprietăți chimice identice cu ale chimicalelor cunoscute ca fiind nocive pentru activitatea hormonală.

Efectul, mai accentuat la băieți decât la fete!

Echipa de specialiști a făcut apoi noi teste pe copiii acestor mame, când aceștia aveau vârsta de 7 ani. Rezultatele, publicate în revista „Environment International”, au arătat că copiii ai căror mame aveau niveluri ridicate din acele chimicale în organism în timpul sarcinii aveau un IQ mai scăzut la vârsta respectivă. Efectul părea să fie mai accentuat la băieți decât la fete, aceștia având coeficient cu două puncte mai mic. Când savanții au analizat efectul unor anumite substanțe, au descoperit că bisfenolul F (BPF), care e un compus folosit ca înocuitor al bisfenolului A, avea cel mai mare impact asupra inteligenței copiilor, ceea ce sugerează că BPF-ul nu este, de fapt, mai inofensiv pentru copii decât BPA-ul. Cercetătorii spun că la fel de îngrijorătoare sunt și efectele pesticidului Clorpirifos, ale substanțelor polifluor alcaloide, care se găsesc în produsele pentru curățenie, ale triclosanului, folosit în producția săpunurilor antibacteriene, și ale ftalaților, utilizați în producția de plastice și cosmetice.

Chiar şi contactul de scurtă durată e nociv

Deoarece multe dintre substanțele incluse în studiu rămân în organism o scurtă perioadă de timp, oamenii de știință afirmă că și expunerea de scurtă durată poate avea efecte negative asupra sănătății, așa că e important ca femeile însărcinate sau cele care încearcă să devină mame să evite contactul cu aceste substanțe chimice. „Această cercetare e importantă pentru că până acum majoritatea analizelor de acest gen evaluau efectul a câte unui singur compus chimic; însă oamenii sunt expuși mai multor substanțe chimice deodată, iar expunerea repetată poate fi nocivă chiar dacă fiecare substanță chimică luată separat e prezentă în niveluri scăzute”, a adăugat autorul studiului, doctor Eva Tanner. Cercetătorii au mai menționat și faptul că sunt necesare studii mai aprofundate pentru a stabili mai clar relația de cauzalitate dintre chimicalele incluse în analiză și efectele lor.