Main menu

header

767 14 1de Călin Popa şi Florica Pintea

Dacă până acum nu a existat vreo metodă prin care să poată fi prezis momentul instalării menopauzei, un test realizat recent va avea exact această utilitate, anunțând perioada dificilă din viața femeilor cu doi ani înainte de instalare.

Pregătirea din timp a „apărării”

Testul de sânge inventat de experții de la Școala de Medicină a Universității din Colorado, SUA, va pune punct nesiguranței din perioada de instalare a menopauzei, când singurul reper al femeilor rămâne ciclul menstrual. Asta înseamnă că un mare număr de persoane sunt surprinse nepregătite de apariția simptomelor specifice, uneori foarte neplăcute și care pot dura mult timp. În condițiile existenței testului care alertează femeia, aceasta își va putea pregăti din timp „apărarea” în fața tuturor schimbărilor hormonale - și nu numai - pe care va trebui să le depășească și, totodată, să caute tratamente care s-o ajute să reducă impactul menopauzei asupra sănătății.

Permite cele mai bune decizii medicale ulterioare

Testul acționează prin măsurarea nivelului hormonului anti-Müllerian. După experimentarea noului tip de analiză pe 1.537 de femei cu vârste cuprinse între 42 de ani și 63 de ani, s-a constatat faptul că testul poate prezice instalarea menopauzei într-o fereastră de timp de 12-24 de luni în avans. „Această informație va permite femeilor să ia cele mai bune decizii medicale în legătură cu terapiile hormonale ulterioare sau metodele de contracepție”, se arată într-un comunicat al oamenilor de știință.

„A fost nevoie de un astfel de studiu și de urmărirea acelorași persoane an după an înainte de menopauză și după instalarea acesteia pentru a se putea demonstra valoarea unui astfel de test“ (doctor Joel Finkelstein, Massachusetts General Hospital, Boston)