Main menu

header

767 14 3de Călin Popa şi Adrian Barna

Potrivit statisticilor, în fiecare zi, circa 4.000 de persoane așteaptă un transplant de inimă, iar mulți pacienți nu mai rămân în viață pentru a primi un cord cu care să continue să trăiască. În aceste condiții, anunțul despre realizarea unei inimi robotice care să rezolve definitiv problema dă speranțe unui mare număr de bolnavi.

Momentul zero: 2028

O echipă internațională de experți olandezi, americani și britanici dezvoltă în prezent o inimă robotică al cărei scop va fi să mențină pomparea sângelui. Cel dintâi prototip va fi implantat în cadrul unor teste pe animale peste trei ani, iar primului pacient uman în anul 2028, moment zero al unei eventuale „eradicări” a transplantului clasic, notează „Daily Mail”. Proiectul a atras imediat atenția lumii științifice internaționale și figurează pe o „listă scurtă” pentru câștigarea marelui premiu al concursului „Big Beat Challenge”, menit să ducă la transformarea din temelii a tratamentelor bolilor cardiovasculare. „Facem pași în fiecare an în direcția tratării afecțiunilor cardiovasculare, care sunt prima cauză de mortalitate la nivel mondial”, explică profesor Sir Nilesh Samani.

Material sintetic și straturi de celule umane

Proiectul intitulat „inima hibridă” folosește material sintetic robotic care imită contracțiile inimii și este combinat cu straturi de celule de origine umană, pentru ca „organul” să nu fie respins de sistemul imunitar al organismului celui care îl primește. Alimentat de o baterie wireless, încărcat de la un dispozitiv care se poartă în jachetă, acest tip de înlocuitor de inimă are potențialul de a salva în viitor un număr incalculabil de vieți. Potrivit estimărilor, cea dintâi inimă robotică va fi implantată într-un spital din Londra. „Deși este oarecum radicală, formula noastră nu este științifico-fantastică. Datele preliminare ale testelor ne determină să afirmăm că acest proiect este posibil”, punctează specialistul Jolanda Kluin.

„Nu am nicio îndoială că proiectul nostru va defini evoluțiile deceniului în sistemul de transplant“ (profesor Sir Nilesh Samani, Universitatea Leicester)