Main menu

header

767 14 2de Călin Popa şi Sorin Dumitrescu

Mii de oameni invalidați de scleroză multiplă și care nu se mai pot ridica în picioare, nu mai pot merge sau urca trepte ar putea să fie din nou capabili să se deplaseze autonom grație inventării pantalonilor robotici „inteligenți”.

Exoschelet din plastic și metal

Boală neurologică gravă, care afectează creierul și coloana vertebrală și generează probleme de mișcare și echilibru, scleroza multiplă condamnă pacienții la o viață în scaun rulant și la pierderea accelerată a masei musculare. În ultima perioadă, însă, tehnologia modernă a fost utilizată în Marea Britanie pentru a crea un dis- pozitiv care să îmbunătățească viața acestor persoane. Denumit Rex, pantalonul este în esență un exoschelet din plastic și metal, securizat în zona picioarelor și mijlocului, care asigură susținerea necesară pacientului ce poate astfel să se deplaseze. Componentele electronice și mecanice interioare ale mecanismului preiau o mare parte din efortul care trebuie depus pentru ridicarea pacientului în picioare și pentru fiecare pas.

Ajută pacienții să reînvețe să-și folosească musculatura

Rex este gândit și ca un dispozitiv care să vină în întâmpinarea temerilor pacienților cu astfel de suferințe neurologice. În foarte multe cazuri, aceștia refuză să facă mișcare, nu vor să încerce să stea în picioare, să-și ridice brațele sau să arunce un balon. În condițiile în care musculatura se poate atrofia rapid dacă nu este utilizată, experții britanici recomandă pantalonul robotic și pentru redarea încrederii bolnavilor în propriile forțe și în capacitatea lor de a se putea mișca din nou. „Rex îi ajută pe pacienți să reînvețe să-și folosească musculatura abdominală fără să se teamă că vor cădea”, explică expertul Mohamed Sakel, de la East Kent Hospitals University.

Împiedică răsturnarea, căderile și problemele de echilibru

Pantalonii robotici pot fi utilizați și de persoanele afectate de paralizia cauzată de atacuri vasculare cerebrale, afecțiuni ale coloanei vertebrale sau alte boli de sorginte neurologică. Rex împiedică răsturnarea persoanei, căderile și problemele de echilibru pe tot parcursul efectuării terapiei prin care bolnavii își reconstruiesc masa musculară. În prezent, acest dispozitiv de susținere este testat în două spitale din Marea Britanie, în Kent și în Canterbury. Sammy Lane, din Southend, Essex, s-a alăturat programului în luna noiembrie 2019, fiind atunci în scaun cu rotile și cu probleme grave de echilibru. „După doar cinci sesiuni cu acești pantaloni, pot merge aproape fără ajutor și pot urca scările. Transformarea este uimitoare”, povestește Sammy.

Pantalonii robotici sunt controlați cu ajutorul unui joystick și susțin pacientul să stea așezat și în picioare, să pășească și să se întoarcă