Main menu

header

771 12 1de Simona Lazăr şi Eduard Popa

Curățarea periodică a urechilor nu este importantă doar pentru procesul de igienă. Starea de sănătate a urechilor, ca și cea a întregului organism, poate fi aflată (și) dacă analizăm culoarea, consistența și mirosul pe care le are ceara care se formează în ureche.

Este un mecanism de apărare al omului

Ceara care se depune în urechi se formează în urma unuia dintre principalele mecanisme de apărare ale omului. Având în componența sa alcooli, acizi grași și scualeni (hidrocarburi uleioase, prezente în uleiul de ficat de rechin și în sebumul uman, considerate a fi precursoare ale sterolilor), aceasta are rolul de a lubrifia canalul urechii, protejându-l de uscăciune și de obiecte străine. Pentru că acest mecanism este continuu, e necesară curățarea periodică a urechilor, altfel ceara se va întări și va funcționa ca un „dop”, care diminuează auzul (și e și inestetic, pe lângă asta!). Dar să vedem ce indicii avem, în funcție de culoare.

Poluarea orașului dă culoarea gri

Atunci când pe „mugurele” de bumbac al bețișorului de urechi se adună ceară de culoare gri, nu trebuie să vă speriați (dacă nu există cumva și alte simptome). Cel mai probabil este praful obișnuit. În zonele metropolitane, aerul este foarte poluat, astfel încât locuitorii din orașele mari pot găsi adesea ceară gri, atunci când curăță canalul urechii.

Negrul arată o infecție fungică

Dacă ceara „culeasă” din urechi are zone compacte de culoare neagră nu trebuie să vă îngrijorați. Însă, dacă în același timp este prezentă și o senzație de mâncărime, care crește cu timpul - ceara neagră este un motiv bun să mergeți la medic. Cel mai probabil, este indiciul existenței unei infecții fungice, la nivelul urechii. (Iată și un motiv în plus ca să nu folosiți același bețișor și la o ureche, și la cealaltă, pentru că este favorizat transferul unor infecții de acest gen.)

Albul apare în cazul unor deficiențe de vitamine și oligoelemente

Există două explicații pentru ceara de urechi de culoare albicioasă. Pe de o parte, poate fi vorba despre o moștenire genetică, ceea ce înseamnă că este o culoare perfect normală. Această culoare poate indica şi o deficiență, în organism, de vitamine și oligoelemente, și anume cuprul și fierul. În acest caz, lucrurile se rezolvă dacă introduceți în dietă produsele care le conțin (fasole, mazăre, hrișcă, fulgi de ovăz) sau dacă faceți un tratament cu vitamine, minerale și oligoelemente.

Brunul indică un stres recent

Culoarea maronie a cerii din urechi, mai ales dacă este excretată și într-o cantitate mai mare decât de obicei, poate indica o mare tensiune, o stare de nervozitate, un stres puternic prin care ați trecut recent. Este știut că, în perioadele de stres, crește ritmul de eliminare a toxinelor din organism, prin transpirație, și, de asemenea, crește cantitatea de sebum produsă. Ca o consecință directă, crește și cantitatea de ceară din urechi. Dacă pe bețișorul de urechi apare ceară brună, primul lucru pe care trebuie să îl faceți este să vă îndepărtați de cauza stresului și să vă relaxați.

Când apar firișoare de sânge...

Cel mai grav indiciu pe care îl puteți avea, atunci când vă curățați ceara din urechi, este să găsiți, pe mugurele de bumbac, firișoare de sânge. Atunci, este obligatoriu să contactați urgent un medic otorinolaringolog (ORL-ist), deoarece poate înemna că timpanul dumneavoastră este deteriorat. În acest caz, oricând poate apărea o infecție, care să declanșeze otita medie și, apoi, pierderea auzului.