Main menu

header

771 12 2de Simona Lazăr şi Florica Pintea

La 21 ianuarie, chirurgii militari de la Spitalul militar central 108 din Hanoi (China) au efectuat primul transplant de mână de la un donator viu din lume. Iată „filmul” evenimentelor.

Brațul îi fusese amputat în 2016

Fan Van Vuong, în vârstă de 31 de ani, este pacientul care a beneficiat de acest transplant neobișnuit. La 11 iulie 2016, el a fost rănit grav la serviciu, iar mâna lui stângă a avut de suferit, nefiind posibilă salvarea țesutului și reatașarea părții „ghilotinate” în accident. Pentru a se evita alte complicații, a fost nevoie să i se amputeze mâna, sub antebraț. Practic, acesta a rămas fără degete și palmă.

Răul unuia, binele altuia

771 12 3La 3 ianuarie 2020, un alt bărbat a fost internat la spital, cu o vătămare de muncă și mai gravă. Practic, acestuia îi fusese strivit brațul, între cot și umăr, pe o bandă transportoare. Partea de sub cot, însă, era în perfectă stare. Astfel, el a fost cel care a devenit donator pentru Fan Van Vuong, fiindcă partea mâinii care ar fi fost necesară pentru transplant era într-o stare satisfăcătoare (iar în cazul celui de-al doilea pacient, amputarea direct din umăr era singura soluție plauzibilă). Întrucât donatorul și familia sa au fost de acord cu transplantul, a fost chemat imediat Fan Van Vuong. Potrivit medicilor, toate analizele donatorului și ale beneficiarului erau de un nivel de compatibilitate optim.

Operația a durat opt ore

Chirurgii au trebuit să conecteze 36 de mușchi și două oase mari, inclusiv multe țesuturi, pentru a restabili sensibilitatea la degete. Transplantul a avut succes: după încheierea anesteziei, Fan Van Vuong și-a putut mișca deja degetele noi. Acum este capabil să-și folosească mâna pentru a ridica un obiect mic. Dar a trecut doar o lună după operație și medicii se așteaptă la rezultate și mai bune în viitor. Medicii chinezi nu sunt la primul transplant de membru, în trecut, ei au salvat mâna unui pacient, „cosând-o” la picior.