Main menu

header

771 10 1de Carmen Ciripoiu şi Adrian Barna

Cunoscută și ca deficiență de citire sau incapacitate de citire, dislexia afectează aproximativ 10% dintre copii, băieții fiind de trei ori mai predispuși decât fetele. Când afecțiunea se instalează la vârstă adultă, poate fi rezultatul unei leziuni cerebrale traumatice, al unui accident vascular sau al demenței.

Nu depinde de nivelul de inteligență

Potrivit oamenilor de știință, nu există doi copii dislexici cu simptome identice, ba mai mult, această tulburare de învățare apare chiar și la micuții care au un nivel de inteligență ridicat. Cauzele recunoscute în acest moment pentru dislexie sunt fie genetice (frecvența ridicată a tulburărilor de limbaj oral și scris în unele familii), fie dobândite, respectiv boli care afectează dezvoltarea cerebrală în timpul sarcinii. Pentru copiii cu dislexie, citirea se face cu totul altfel decât la ceilalți, întrucât aceștia rețin greu cuvintele, iar de aici cititul devine încetinit și inexact. De asemenea, micuții care au dislexie au probleme și cu pronunțarea corectă a cuvintelor, scrierea de mână, planificarea și organizarea și, bineînțeles, operațiile matematice.

Micuții au grave sentimente de autoacuzare

În plus, aceștia fac multe greșeli în citirea cuvintelor, confundă literele, omit sau adaugă litere, nu citesc toate literele dintr-un cuvânt sau citesc unele silabe în sens invers, adică de la dreapta la stânga. Mai mult, copiii cu această afecțiune înțeleg parțial sau chiar deloc conținutul unui text și le este imposibil să-l povestească. Aceste motive îi determină pe micuți să refuze să citească și își găsesc refugiul în plâns. Pentru că au insuccese repetate și văd aprecierile negative venite din partea celor din jur, copiii au frecvent sentimente de autoacuzare și procese de conștiință și ajung chiar să intre în depresie.

Factorii de risc

După numeroase cercetări, oamenii de știință afirmă că un prim factor de risc îl constituie moștenirea genetică. Astfel, dacă și alți membri ai familiei au avut probleme cu citirea, scrierea corectă, matematica sau învățarea unor limbi străine, copilul ar putea ajunge dislexic. De această afecțiune pot suferi și copiii ale căror mame au avut complicații în timpul nașterii, au născut prematur, sau cei care au suferit diverse leziuni în perioada copilăriei. Totodată, s-au întâlnit cazuri de copii care au ajuns dislexici pentru că au fost forțați de părinți să folosească mâna dreaptă, deși erau stângaci, au crescut într-un mediu de viață sărac în stimuli sau o familie bilingvă.

În cazul adulților, afecțiunea este de trei tipuri

Uneori, problemele legate de citire nu sunt remarcate la adulții cu dislexie, motiv pentru care afecțiunea poate să nu fi fost diagnosticată în timpul copilăriei. Dar pacienții au suferit de această boală toată viața. În cazul adulților, există trei feluri de dislexie. Prima este cea motorie, care implică abilitățile motorii și conduce la dificultatea scrierii literelor. De cele mai multe ori, adulții care suferă de acest tip de dislexie scriu literele invers, pentru că au o dificultate în a controla creionul, astfel încât să poată scrie corect. Al doilea tip de dislexie este cel auditiv, suferinzii neputând să audă sau să perceapă corect sunetele sau grupurile de sunete. De aici, dificultățile în pronunțarea cuvintelor sau în înțelegerea cuvintelor necunoscute. Cel de-al treilea tip de dislexie care poate afecta adulții este cel vizual, care cauzează dificultate sau incapacitate de cunoaștere sau de înțelegere a cuvintelor scrise.

Sunt foarte sensibili la lucruri strălucitoare sau la culoarea hârtiei

771 10 2Oamenii de știință afirmă că unele simptome ale dislexiei la adolescenți și adulți pot include de la tulburări de citire la rezolvarea problemelor matematice, memorare sau gestionare a timpului. Mai mult, persoanele care au o astfel de afecțiune nu pot face un rezumat al unei povești pe care au citit-o sau au auzit-o și nu pot să înțeleagă ironia sau gluma. Pe lângă aceste simptome, adulții dislexici nu se pot concentra pe o singură sarcină, iar din acest motiv ratează evenimente programate într-o anumită zi, la o anumită oră, au reacții exagerate la greșeli sau la impunerea unor reguli stricte, sunt sensibili la stres și au o stimă de sine scăzută. De asemenea, adulții sau adolescenții cu dislexie sunt foarte sensibili la lucruri strălucitoare sau la culoarea hârtiei, au senzația că li se amestecă cuvintele pe foaie, confundă unele litere sau cuvinte asemănătoare și de cele mai multe ori au probleme cu raționamentul spațial, în sensul că fac confuzie între stânga și dreapta.

Dislexia este diagnosticată de psihologi, care evaluează și stabilesc diagnosticul corect, în baza unor teste care pot include evaluări ale vederii, auzului, teste de citire, teste psihologice și chestionare despre stilul de viață sau mediul de lucru

E necesar să fie sprijiniţi emoţional de familie

La copii, tratamentul pentru dislexie constă în folosirea de mijloace educaționale pentru creșterea capacității de a citi, dar o parte importantă a tratamentului se referă la autoeducare. Copiii au nevoie să fie sprijiniți de familie, dar și de consilieri școlari și educatori pentru copiii cu nevoi speciale. Printre cele mai bune metode se numără învățarea foneticii, asigurarea că cel mic e capabil să înțeleagă cum se leagă literele între ele și formează sunetele care alcătuiesc cuvintele. De asemenea, e foarte important ca micuțul să citească cu glas tare sub îndrumare, pentru a reuși o citire fluentă. În ceea ce-i privește pe adulți, acestora le sunt folositoare cursurile de formare sau de îndrumare pentru a le fi îmbunătățită competența de citire, alături de terapia ocupațională, în urma căreia pacienții învață cum să învingă dislexia și să gestioneze problemele pe care această afecțiune le poate aduce la locul de muncă. Alte modalități de ajutor includ înregistrarea întâlnirilor sau a celor mai importante conversații pentru ca pacienții să poată asculta mai târziu dacă uită informații importante, utilizarea aplicațiilor de tip software, al căror rol este să transforme textul audio în text scris, pentru ca persoana în cauză să nu fie obligată să scrie personal. De mare ajutor sunt și folosirea unor aplicații de organizare sau de planificare electronică, care îi ajută să țină evidența asupra celor mai importante evenimente. Cu cât dislexia e depistată și tratată mai devreme, cu atât succesul în a stopa această boală este mai mare.