Main menu

header

de Călin Popa şi Florica Pintea

Poluarea expune gravidele la preeclampsie

Femeile însărcinate care trăiesc în zone poluate sau în apropierea unor șosele de mare viteză prezintă un risc crescut de a dezvolta tensiune arterială mărită și riscă preeclampsia, arată rezultatele unei cercetări derulate de specialiștii de la National Institutes of Health, din SUA. „Femeile gravide care locuiesc la o distanță mai mică de un kilometru de șosele aglomerate și sunt expuse la noxele generate de autoturisme prezintă un risc crescut cu 50% de preeclampsie”, punctează expertul Brandy Beverly.

Viaţa „la şosea“ declanşează boli neurologice

Persoanele care trăiesc în imediata apropiere a unor artere rutiere aglomerate riscă afecțiuni neurologice severe, arată rezultatele unei cercetări desfășurate la Universitatea British Columbia, din Canada. Printre pericolele cele mai mari se numără instalarea Parkinson, Alzheimer sau a sclerozei multiple. „Datele studiului nostru arată faptul că este nevoie de mult mai multe spații verzi în zonele urbane foarte afectate de trafic intens pentru a se ameliora sănătatea neurologică a populației”, detaliază specialistul Weiran Yuchi, autor al cercetării.

Contactul cu arta prelungeşte viaţa

Potrivit specialiștilor de la University College, din Londra, care au realizat un studiu de anvergură, adulții în vârstă își pot prelungi viața dacă introduc printre obiceiurile lor și vizitele la galerii de artă și muzee. De asemenea, foarte eficiente pentru a trăi mai mult sunt concertele, spectacolele de operă și cele de teatru. Acest rezultat se datorează efectului pe care cultura și arta îl au asupra psihicului și stării de bine, scăzând cu aproape 15% riscul participanților la experiment de a muri prematur.

„Aţipitul“ ziua semnalează boli grave ale vârstnicilor

Pe cât de benefic se poate dovedi ațipitul de după-amiază pentru persoanele tinere, pe atât de alarmant poate fi în cazul vârstnicilor, întrucât semnalează boli grave. Potrivit unui studiu derulat la Universitatea din Stanford, California, pentru seniori, starea de slăbiciune, amețeală ușoară sau tendința de a dormi prea mult ziua sunt semne posibile de cancer, diabet, hipertensiune sau alte afecțiuni de aceeași gravitate. În timp ce pentru tineri hipersomnolența poate fi generată de stilul de viață, în cazul vârstnicilor „a acorda mai multă atenție acestui obicei poate prevedea și chiar preveni viitoare afecțiuni medicale serioase”, explică expertul Maurice M. Ohayon, autor al studiului.