Main menu

header

de Călin Popa şi Eduard Popa

Sauna stimulează inima similar exerciţiilor fizice

Efectul pe care îl are asupra inimii o mică ședință de saună este similar unei serii de exerciții moderate, arată datele unui studiu derulat în cadrul Universității „Martin Luther”, din Halle, Germania. Experții au dorit să certifice faptul că sauna are efect direct asupra tensiunii arteriale și au descoperit că această procedură străveche crește ritmul inimii și tensiunea, generând efect de fitness. Aceste descoperiri aduc în evidență că sauna pune o anumită presiune pe sistemul cardiovascular pentru cei trecuți de o anumită vârstă.

Inhalarea tonerului vă poate schimba profilul metabolic

Deși lucrul într-un birou este de regulă considerat o activitate profesională lipsită de pericole, un studiu al experților de la Universitatea Virgina de Vest, din SUA, a pus în lumină faptul că inhalarea miniparticulelor de toner care rezultă din utilizarea imprimantelor poate modifica profilul metabolic și genetic al unei persoane. „Modificările apar din prima zi de expunere la aceste particule de toner și cresc semnificativ riscul de boli cardiovasculare și neurologice”, detaliază cercetătorul Nancy Lan Guo.

Grădinăritul previne micşorarea creierului

După o anumită vârstă există tendința creierului de a se micșora. De aceea, experții recomandă câteva activități care, potrivit unor studii recente, previn acest fenomen. Alături de înot, socializare, dans sau plimbări, un loc de frunte îl ocupă grădinăritul. Potrivit experților de la Universitatea Columbia, din New York, adulții care au trecut de vârsta de 60 de ani și se ocupă de grădină au creierul sensibil mai mare decât persoanele de aceeași etate care nu au această activitate, mai precis au un volum al acestui organ comparabil unei vârste mai scăzute cu patru ani.

Educaţia prelungeşte viaţa

O cercetare de dată recentă, derulată în cadrul Universității americane Alabama-Birmingham, a pus în evidență faptul că educația poate adăuga ani de viață. După analizarea datelor a peste 5.000 de persoane, experții au ajuns la concluzia că fiecare grad de educație suplimentar - specializare, master etc. - adaugă în medie un an și jumătate la speranța de viață. Anii de școală au fost evaluați și în funcție de alți factori, cum sunt etnicitatea, locul unde trăiesc subiecții sau oportunitățile de angajare.