Main menu

header

773 14 1de Călin Popa şi Florica Pintea

Segmentul de cercetare care urmărește elaborarea unor materiale care să aibă utilitate și pentru sănătate a scos la iveală o țesătură capabilă să dea alarma în cazul în care persoana care poartă piesa realizată din respectivul material este în pericol din perspectiva sănătății.

Sesizează schimbările în temperatura corporală

Cercetătorii Universității Houston, din Texas, au realizat o țesătură care este suficient de pliabilă încât să permită fabricarea de piese de îmbrăcăminte care au capacitatea de a da alarma în cazul în care persoana care poartă hainele are probleme iminente de sănătate. Mai precis, țesătura este impregnată cu miniparticule de carbon care au proprietatea de a sesiza cele mai mici schimbări survenite în temperatura corporală. Aceste modificări schimbă rezistența electrică a materialului, alertând în legătură cu o eventuală necesitate de intervenție medicală. „Corpul uman transmite că ceva este în neregulă înainte ca simptomele să devină evidente”, argumentează profesor Seamus Curran.

Utilă pentru pacienții imobilizați

Potrivit specialiștilor care au realizat materialul, aplicațiile posibile ale invenției se extind de la detectarea deshidratării în cazul participanților la maratoane până la apariția iminentă a unei răni de presiune la pacienții imobilizați din spitale. Materialul a fost realizat folosindu-se o tehnică revouționară, numită polimerizare RAFT, care amplifică răspunsul electronic al țesăturii la schimbările aproape insesizabile survenite în starea organismului, notează sciencedaily.com. De altfel, noul material face parte dintr-o serie de realizări de același tip, piese de îmbrăcăminte care au capacitatea de a monitoriza starea de sănătate. În prezent există plasturi care țin cont de tensiunea arterială, tricouri care monitorizează ritmul inimii sau bluze cu senzori care urmăresc semnele vitale ale pacienților externați.

Țesăturile care monitorizează sănătatea sunt utilizate pentru detectarea și analiza automată a temperaturii corpului, posturii, respirației, modificărilor survenite în starea pacienților imobilizați la pat ori aflați în recuperare după infarct sau accident vascular cerebral