Main menu

header

775 14 1de Carmen Ciripoiu şi Eduard Popa

Nu vă puteți concentra asupra unui obiect sau a unei situații? Vă e greu să țineți ochii deschiși, sunteți impulsivi sau hiperactivi? E posibil să suferiți de dificultăți de concentrare, o afecțiune cunoscută și sub denumirea de „ceață cerebrală”. Tot ce trebuie să știți despre acest lucru, aflați în rândurile de mai jos.

Se poate instala și ca urmare a scăderii sau creșterii bruște a temperaturii

Potrivit oamenilor de știință, dificultățile de concentrare sunt deseori rezultatul instabilității valorilor estrogenului, care afectează nivelurile neurotransmițătorilor din creier, dar principalii factori declanșatori sunt stresul și anxietatea. Pe de altă parte, această afecțiune poate fi determinată și de frică sau de senzația de vinovăție, dar și de zgomot, poluare, creșterea sau scăderea bruscă a temperaturii. Nu în ultimul rând, dificultatea de concentrare se poate instala ca urmare a problemelor apărute în cuplu, cu vecinii sau prietenii, modificarea obiceiurilor alimentare, cum ar fi renunțarea bruscă la cofeină sau consumul de droguri și cel excesiv de alcool.

Simptomatologia afecțiunii

Principalele manifestări ale dificultății de concentrare sunt pierderea antrenamentului gândirii, dificultăți în gândire, sentimentul de desprindere de realitate sau visatul cu ochii deschiși, probleme cu logica, probleme de atenție, dezorientare, lacune de memorie, anxietate, dificultăți organizatorice, dificultatea de a finaliza sarcinile. Dificultățile de concentrare pot acompania alte simptome, cum ar fi cele specifice unei infecții, precum mărirea ganglionilor limfatici, febră, dureri de cap, stare generală de rău sau letargie, greață cu sau fără vărsături, erupții cutanate, convulsii sau gât rigid. Oamenii de știință avertizează femeile însărcinate că se pot confrunta cu dificultăți de concentrare, ca urmare a modificărilor hormonale care au loc în organism și a substanțelor care sunt produse pentru a proteja și a hrăni bebelușul.

Categoriile cele mai afectate

Persoanele care suferă de scleroză multiplă se pot trezi cu dificultăți de concentrare, dar și cu probleme de vorbire. Specialiștii spun însă că aceste probleme pot fi depășite dacă se apelează la ajutorul unui logoped. Atenție! Persoanele care administrează medicamente pentru reducerea colesterolului, analgezice sau pastile pentru somn trebuie să aibă grijă pentru că o parte dintre acestea pot cauza tulburări de memorie și de concentrare. Se estimează că cele mai importante medicamente care blochează producția de acetilcolină, adică acel neurotransmițător indispensabil în procesul de memorie, sunt anticolinergicele, administrate pentru tratarea rinitei alergice, a depresiei şi a insomniei. Și citostaticele pot crea probleme cu memoria pe termen scurt și dificultăţi în realizarea unor sarcini simple. Efectul acestora însă poate dispărea de la sine odată cu încetarea tratamentului sau, din contră, poate persista în timp, în funcţie de vârsta şi de bolile asociate ale persoanei în cauză.

Oboseala cronică, caracterizată de incapacitatea de concentrare

775 14 2Printre simptomele doamnelor aflate la menopauză, o etapă normală în viaţa oricărei femei, se numără nu doar bufeurile, transpiraţiile nocturne, bătăile anormale ale inimii sau creşterea temperaturii corporale, ci şi tulburările de memorie. Din fericire, acestea vor dispărea odată cu începerea unei terapii de substituţie hormonală. O afecțiune unde dificultățile de concentare apar foarte des este oboseala cronică cauzată de un regim de muncă solicitant sau lungi perioade de stres emoţional. Printre simptomele afecțiunii se numără confuzia, memoria slăbită, tensiunea constantă, iritabilitate, letargie mentală, anxietate și uneori depresie. În astfel de situaţii, ajutorul unui psihoterapeut, mişcarea şi medicaţia sunt esenţiale.

Insomnia scade randamentul gândirii

Dificultăți de concentrare puteți avea însă și dacă vă privați de somn. Specialiștii susțin că persoanele care nu dorm zilnic minimum opt ore pe zi nu vor putea să-și refacă energia și, în consecință, se pot confrunta pe parcursul zilei cu o scădere a randamentului gândirii, senzaţie de leşin, dureri de cap, dar și nenumărate alte probleme ce ţin de digestie. Nu în ultimul rând, persoanele care suferă de lupus se pot confrunta cu simptome precum oboseală, confuzie, agitaţie, dificultăți de concentare şi insomnie.

Alergiile alimentare provoacă inflamaţii în organism

Potrivit fizicianului și nutriționistului Michelle Mudge-Riley, alergiile alimentare provoacă în corp inflamații, iar una dintre consecințe este lipsa de concentrare. După ce aflați cauza, poate dura două zile până la șase săptămâni până ce veți scăpa de această perioadă de confuzie. La rândul său, medicul Michael Russo precizează că trebuie consumată multă apă, întrucât deshidratarea poate afecta memoria, cauzează oboseală și dureri de cap. Mai mult, când nivelul de fier din sânge scade, performanțele cognitive și concentrarea se prăbușesc. În acest sens, se recomandă să combinați alimentele care conțin fier, respectiv carnea roșie, fructele de mare, spanacul, semințele de dovleac și ciocolata neagră cu ingrediente bogate în vitamina C, cum ar fi citricele, pentru absorbție maximă.

ATENŢIE! Imposibilitatea unei persoane de a se concentra asupra lecturii ar putea fi cauza sindromului Irlen.

Afectarea stării de sănătate mintală, cunoscută sub numele de ADHD, este principala cauză a dificultăţii de concentrare la copii

Pentru stimularea creierului, apelaţi la puzzle, Sudoku sau integrame

Primul lucru care trebuie făcut pentru a vă îmbunătăți nivelul de concentrare este să stabiliți cauza care a dus la apariția acestei afecțiuni. Ulterior, spun specialiștii, trebuie să eliminați motivele și să începeți rapid să vă schimbați modul de viață. Este foarte important să umblați și la dietă, iar în acest sens trebuie să introduceți în alimentație produse care conțin Omega 3 și Omega 6, aceste substanțe având rolul de a stimula activitatea creierului și de a îmbunătăți puterea de concentrare. Un mare suport vă sunt și tehnicile de respirație, care reduc stresul și anxietatea și vă ajută să vă concentrați mult mai bine, alături de meditație și yoga. Pentru stimularea creierului, apelați la puzzle, Sudoku sau integrame. Oamenii de știință vă recomandă să evitați activitățile suprasolicitante de la locul de muncă pentru că ar putea determina incapacitatea de a gestiona o situație așa cu trebuie, iar de aici la apariția dificultăților de concentrare nu mai e decât un mic pas.