Main menu

header

780 12 1de Carmen Ciripoiu şi Adrian Barna

Chiar dacă resimt durerea mai puternic decât bărbații, pentru că au mai mulți receptori nervoși, doamnele, deși gingașe la prima vedere, sunt și cele mai puternice. Mai mult, specialiștii sunt de părere că femeile au grijă de sănătatea lor mult mai mult decât bărbaţii și, în plus, nu le este rușine să recunoască atunci când se îmbolnăvesc, căutând soluții pentru a se pune pe picioare. La polul opus, domnii se sperie când simt că ceva nu este în regulă cu ei și amână tot mai mult momentul în care să ajungă la un consult de specialitate. Iată care sunt bolile cu care se poate confrunta orice bărbat la un moment dat în viață.

Părul excesiv de pe spate poate fi un precursor al cancerului

Dacă în trecut, părul bărbaților a fost asociat cu virilitatea, în secolul al XXI-lea acesta nu este doar o problemă inestetică, ci poate fi un indicator al hipertricozei (pilozitate excesivă), dar și un precursor al cancerului. Pentru a fi diagnosticați așa cum trebuie, se recomandă să consultați atât un dermatolog, cât și un endocrinolog. Ca să nu mai fiți stânjeniți de părul de pe spate, puteți apela cu încredere la epilare, fie că se va face cu ceară, creme depilatoare sau lamă. De asemenea, se mai recomandă laserul, care rărește și îndepărtează părul și are rezultate de durată, și, nu în ultimul rând, electroliza.

Grăsime pe burtă sau abdomen cu pătrățele?

Credeați că doar bărbații care consumă bere pot avea burta mare? Este doar un mit, pentru că, din păcate, grăsimea abdominală poate fi și o consecință a tulburărilor hormonale. Dacă sunteți convinși că vă alimentați sănătos și duceți o viață activă, faceți și o analiză de hormoni și nu vă tratați după ureche. Țineți cont de faptul că obezitatea abdominală crește riscul de apariție a bolilor de inimă, mai ales, spun specialiștii, atunci când circumferința depășește 102 cm. În aceste condiții, un regim de slăbire este tot ce aveți nevoie, alături de un antrenament pentru abdomen. Tot pentru arderea grăsimilor, specialiștii recomandă și un program de exerciții de forță, care contribuie, totodată, și la creșterea masei musculare.

Consumul de alcool întreține simptomele cuperozei

Indiferent de vârsta pe care o au, domnii pot avea sprâncenele unite și foarte sfutoase, iar de vină pentru această problemă sunt tot hormonii care determină creșterea bărbii. Și pentru a nu fi puși în situația de a avea o… monosprânceană, trebuie să vă pensați. Dar nu singuri, pentru că finalul ar fi un dezastru, ci mergeți la un salon cu personal calificat. Mai ales că, spun profesioniștii, pensatul la bărbați diferă de cel al femeilor. Cât privește cuperoza, adică roșeața de la nivelul feței, aceasta are la domni simptome mult mai pronunțate. Astfel că nasul va deveni roșu și uneori chiar bulbos, iar pe obraz vor apărea linii fine, de asemenea roșii. Specialiștii avertizează domnii care suferă de cuperoză să fie foarte atenți la consumul în exces de alcool, deoarece acesta întreține simptomele bolii. Tratamentul recomandat de dermatolog ajută la ținerea sub control a afecțiunii.

Chelia se poate instala la orice vârstă

Alopecia androgenică sau binecunoscuta chelie apare la bărbați ca rezultat al oscilațiilor hormonale care intervin în organism în decursul vieții. Potrivit specialiștilor, există trei factori care determină apariția cheliei: factorii genetici, vârsta, hormonii androgeni și folosirea unor produse cosmetice neadecvate, care sunt agresive cu scalpul. Alte cauze ale apariției cheliei sunt legate de probleme de natură endocrină, respectiv dereglări hormonale, hipertiroidism sau hipotiroidism, tratamente pe bază de retinol sau medicamente anticoagulante, exces de vitamina A, deficit de fier, malnutriție sau tratamente agresive ale unor boli grave, respectiv radioterapie, chimioterapie, ciclofosfamide etc… Din fericire, există soluții medicale pentru a combate problemele legate de căderea părului.

Sforăitul cronic crește riscul accidentelor vasculare

Poate apărea la orice vârstă și afectează atât femeile, cât și bărbații. Este vorba despre sforăitul cronic, care are mai multe cauze, printre care nasul înfundat sau congestia nazală, deviația de sept, apneea în somn, consumul de alcool înainte de culcare, oboseala, poziția în timpul somnului, dar și greutatea corporală și factorii genetici. Atenție! Sforăitul cronic nu afectează doar calitatea somnului, ci implică și riscuri pentru organism, precum blocarea căilor respiratorii ca urmare a pauzelor de respirație, care pot conduce atât la stări de oboseală și iritabilitate, cât și la apariția riscului de infarct și de accidente vasculare. Dacă episoadele de sforăit sunt recurente, zgomotoase și afectează somnul și starea de sănătate, este un semn că trebuie luate măsuri urgente pentru combaterea lor. De asemenea, puteți recurge la ajutorul unui medic specializat în pneumologie și somnologie, care să identifice cauzele sforăitului cronic și să propună o schemă de tratament.

Papule cauzate de lama de ras

780 12 2Tot domnii sunt cei care se confruntă cu hiperhidroza, adică transpirația excesivă, mult mai mult decât femeile. Chiar dacă sunt puțini cei care recunosc acest lucru. Aceasta poate fi localizată în anumite zone ale corpului sau generalizată. Una dintre metodele cele mai bune pentru a scăpa de transpirație excesivă este tratamentul cu toxină botulinică, care are rolul de a bloca glandele sudoripare. O altă problemă a domnilor sunt papulele, acele mici ridicături, care apar frecvent după ce folosesc lama de ras. Cauza instalării acestora este faptul că părul crește sub piele. Pentru a preveni această problemă, mai frecventă la domnii cu păr cârlionțat, dar și la cei afro-americani, se recomandă dușul înainte de bărbierit. Ulterior, se aplică spuma de ras, iar bărbieritul trebuie să se facă în direcția creșterii firelor de păr.

Alte boli specifice bărbaților sunt micoza piciorului (piciorul atletului), mirosul corporal, respirația urât mirositoare și disfuncțiile sexuale, cu care se confruntă, potrivit studiilor, o treime dintre domni

„Mâncărimea jocheului“ poate fi contactată de la sala de fitness

Tricofitia cunoscută ca și mâncărimea jocheului este o infecție provocată de o ciupercă la nivelul corpului, părului și unghiilor, fiind considerată boală contagioasă. Afecțiunea se caracterizează printr-o erupție circulară roșie, acoperită de cruste, care provoacă mâncărime. Specialiștii susțin că tricofitia poate fi contractată ușor de la sala de fitness sau prin folosirea prosoapelor contaminate. Nu în ultimul rând, o boală frecventă mai ales în rândul bărbaților este acromatospia, o afecțiune oculară care se manifestă prin incapacitatea de a distinge culorile, astfel că domnii care suferă de o astfel de boală văd lumea doar în nuanțe de gri. Din nefericire, această maladie nu este vindecabilă, iar persoanele suferinde vor învăța să se descurce în viață.