Main menu

header

783 14 1de Călin Popa şi Daniel Alexandrescu

Tehnologia de ultimă generație a înregistrat un nou succes în vindecarea unor afecțiuni care până nu demult păreau imposibil de depășit. Un cip implantat în creier a redat simțul tactil unei persoane cu o traumă majoră a coloanei vertebrale.

Neuronii, reconectați la braț

Americanul Ian Burkhart a suferit un grav accident în anul 2010, în urma căruia a rămas paralizat. În paralel, experții de la Centrul Medical Wexner, al Universității Ohio, lucrează de șase ani pentru a-i reda pacientului capacitatea de a-și folosi mâna dreaptă. Potrivit celei mai recente evoluții a cazului, cercetătorii au izbutit să reconecteze neuronii bolnavului la brațul său, cu ajutorul unui cip implantat în creier. „Se preiau impulsurile slab perceptibile și se trimit spre capacitatea de percepție conștientă. A fost un triumf enorm momentul în care am redat pentru prima dată simțul tactil pacientului”, detaliază expertul Patrick Ganzer.

Tehnologia „vorbește” cu creierul

783 14 2Refacerea conexiunii creier-mișcare se face printr-o interfață, un sistem care include un cip și o serie de electrozi plasați pe pielea pacientului. După ce se realizează conectarea cu brațul, tehnologia „vorbește” cu creierul, care trimite semnalele direct spre mușchi, evitându-se zona afectată de traumatism. „Acești pacienți încă mai au reminiscențe de fibre nervoase care supraviețuiesc accidentului, iar sistemul pe care l-am creat amplifică semnalul acestor resturi nervoase și determină creierul să reacționeze la acestea”, detaliază Ganzer.

Capacitate de manevrare a obiectelor

Grație descoperirii cercetătorilor care l-au tratat, tânărul Burkhart poate acum să ridice o ceașcă, să manevreze un card și chiar să joace jocuri simple pe computer. De asemenea, pacientul poate identifica un obiect doar prin intermediul atingerii, fără să-l vadă, poate experimenta simțul tactil și mișcarea în același timp și poate estima greutatea aproximativă a obiectului. „Sistemul lucrează foarte asemănător unui telefon mobil sau altui dispozitiv care îl anunță pe utilizator că se petrece ceva. Acest feedback trece prin piele și este trimis la creier, sub formă inteligibilă”, se arată în comunicatul experților americani.

Cercetătorii de la Universitatea Ohio lucrează în prezent la un dispozitiv care să poată fi purtat ca o mânecă și care să poată fi scos și pus cu ușurință