Main menu

header

786 14 1de Valentin Țigău şi Ştefania Băcanu

Un nou studiu științific arată că vasele de sânge ale femeilor îmbătrânesc mai repede decât cele ale bărbaților. Potrivit cercetătorilor, această descoperire ne ajută să înțelegem de ce femeile dezvoltă boli cardiovasculare diferit de bărbați.

Riscuri pentru anumite tipuri de boli cardiovasculare

Îmbătrânirea vaselor de sânge nu este resimțită cu aceeași viteză la femei ca la bărbați, sunt de părere cercetătorii de la Institutul Medical al Inimii „Smidt” (Los Angeles). Echipa științifică a trecut prin bazele de date ale mai multor spitale americane, reprezentând aproape 145.000 de măsurători ale tensiunii arteriale, colectate de la 32.882 de participanți, cu vârste cuprinse între 5 și 98 de ani, pe o perioadă de 43 de ani. A descoperit astfel că funcțiile vasculare ale femeilor evoluează diferit față de cele ale bărbaților. De fapt, măsurătorile au relevat că femeile au prezentat semne ale tensiunii arteriale și ale îmbătrânirii vaselor de sânge mai devreme. Datele strânse au arătat că ratele de accelerare a tensiunii arteriale au fost semnificativ mai mari la femei decât la bărbați și că hipertensiunea a fost diagnosticată mai devreme. Cercetarea nu doar confirmă faptul că femeile au o biologie și o fiziologie diferite decât bărbații, dar ilustrează și de ce femeile pot avea mai multe riscuri să dezvolte anumite tipuri de boli cardiovasculare, în diferite momente în viaţă. La ce concluzie au ajuns cercetătorii americani? Dacă definim în același mod pragul de hipertensiune, o femeie în vârstă de 30 de ani care suferă de hipertensiune arterială prezintă probabil risc mai mare de a dezvolta boli cardiovasculare, decât un bărbat care suferă de hipertensiune arterială la aceeași vârstă. Christine Albert, șefa departamentului de cardiologie de la institutul medical din L.A. atrage atenția că: „Acest studiu amintește medicilor că multe aspecte ale evaluărilor noastre cardiovasculare și ale terapiilor trebuie să fie adaptate pentru femei. Rezultatele studiilor efectuate la bărbați nu pot fi direct extrapolate la femei”.

Infarctul feminin - simptome atipice

Bolile cardiovasculare sunt în general percepute ca patologii masculine, afectând mai ales bărbații cu vârsta cuprinsă între 50 și 60 de ani. Cu toate acestea, ele sunt într-adevăr principala cauză de deces în rândul femeilor. Atacurile de cord s-au triplat la femeile sub 50 de ani, în ultimii 15 ani. Această creștere a cazurilor se explică prin linia din ce în ce mai fină de demarcație între stilul de viață feminin și cel masculin. Federația Franceză de Cardiologie evidențiază: „Trăind în același ritm ca bărbații și am adoptat aceleași obiceiuri proaste ca și ei: fumatul, alimentația precară, stresul, lipsa exercițiilor fizice... Trăim la fel, dar simptomele sunt diferite!”. Dacă primul semn al unui atac de cord, la femei sau la bărbați, este cel mai adesea reprezentat de dureri toracice, în cazul celor dintâi este, în general, descris mai degrabă ca o presiune toracică. În plus, în aproape jumătate dintre cazuri, infarctul, la femei, prezintă doar simptome atipice: lipsa de aer; dureri de spate; palpitații; transpirații; simptome digestive cu greață, dureri abdominale, tulburări digestive; oboseală severă și pierderea poftei de mâncare; tulburări de somn. Tocmai datorită acestor semne atipice, femeile sunt mai greu de diagnosticat cu sindrom coronarian acut, motiv pentru care, în cazul lor, crește și riscul de deces în primul an.