Main menu

header

786 12 1de Carmen Ciripoiu şi Adrian Pătrăuceanu

Potrivit statisticilor, cea mai comună afecțiune a gleznei este entorsa, iar un procent de 85% dintre pacienți suferind de ligamente rupte sau suprasolicitate. În cazul în care o persoană a suferit entorse multiple, iar cartilajele gleznei s-au uzat progresiv, e posibil să vă confruntați cu o osteoartrită, o problemă care vă va afecta calitatea vieții.

Psoriazisul este un factor important în apariția afecțiunii

La prima vedere, o durere de gleznă nu sperie pe nimeni, dar specialiștii trag un semnal de alarmă și susțin că acest lucru nu trebuie luat în glumă, pentru că e posibil să aveți probleme grave mai târziu, când s-ar putea să nu mai cedeze cu ajutorul analgezicelor. Iar de aici până la apariția osteoartritei gleznei nu mai e decât un pas, iar aceasta este o formă foarte răspândită a osteoartritei, fiind asociată cu bolile degenerative. Nu trebuie să uitați niciodată că articulațiile gleznelor sunt extrem de importante în ceea ce privește mobilitatea și tot acestea contribuie la buna funcționare atât a labelor picioarelor, cât și a șoldurilor și a genunchilor. Ca și factori care declanșează apariția acestei afecțiuni, specialiștii vorbesc atât despre entorse multiple, cât și despre o creștere anormală a oaselor. De asemenea, osteoartrita gleznei este frecventă la sportivii de performanță și poate fi declanșată și de poliartrita reumatoidă sau de psoriazis.

Un simptom frecvent îl constituie pintenii osoși

Oamenii de știință susțin că indiferent cât de atenți ați fi cu gleznele dumneavoastră, pe măsură ce înaintați în vârstă articulațiile devin rigide sau se pot deforma, iar pintenii osoși sunt un simptom frecvent al osteoartritei de acest tip, iar ca urmare a durerii cauzate, abilitatea de mișcare devine limitată. Ce sunt pintenii osoși? O excrescență osoasă care se formează de-a lungul marginilor articulațiilor pe oase. Totodată, există o formă a osteoartritei gleznei care se manifestă prin deformarea gleznei. Mai mult, la apariția osteoartritei gleznei contribuie și platfusul (piciorul plat) a cărui principală cauză o constituie încălțămintea, care poate forța piciorul să stea într-o anumită poziție. Primul semnal de alarmă este durerea resimțită în timpul mersului după o plimbare lungă. De asemenea, pacientul simte o presiune sau o durere ascuțită care se declanșează la nivelul glez- nei, iar în timp, glezna se poate inflama, iar persoana în cauză aproape că nu mai poate purta nici un tip de încălțăminte.

Sunt utile injecțiile cu acid hialuronic sau corticosteroizi

Pentru a putea combate osteoartrita gleznei, este foarte important să vă consulte un specialist, care urmează să vă recomande și tratamentul de care aveți nevoie, în funcție de simptomele bolii. Sunt cunoscute injecțiile cu acid hialuronic sau corticosteroizi, al căror rol este să îmbunătățească mobilitatea articulațiilor, lubrifiindu-le. Din nefericire însă, acest tratament este doar unul temporar. Un remediu care, spun specialiștii, este de mare ajutor sunt tălpile interioare ortopedice care țin departe deformarea picioarelor. Totodată, acestea au și capacitatea de a reduce impactul mersului asupra gleznelor și ameliorează durerea. Aceste lucruri sunt însă eficiente doar în fazele timpurii ale bolii. Dacă degradarea articulațiilor a avansat foarte mult, se recurge la intervenția chirurgicală care să ameliorezele simptomele, numită artroscopie. Există și cazuri foarte grave în care pacientul este obligat să opteze pentru o proteză totală pentru gleznă, fiind singura soluție pentru a-și recăpăta total mobilitatea articulațiilor.

Plimbați-vă cât mai mult pe suprafețe fără asperități

La primele semne, specialiștii recomandă să luați urgent măsuri de prevenție, pentru a preîntâmpina ce e mai rău și a încetini progresul osteoartritei gleznei. Astfel, se recomandă să faceți cât mai multe exerciții de mobilitate în piscină și să încercați să vă plimbați cât mai mult pe suprafețe plate, fără asperități. Aveți mare grijă la greutatea corporală, pe care trebuie să o mențineți în limitele normale. Doamnele care sunt predispuse la osteoartrita gleznei trebuie să poarte cât mai rar și poate chiar deloc pantofi cu toc înalt. Încercați ca zilnic, măcar câteva ore, să mergeți desculți prin casă, iar vara desculți prin iarbă. În general, osteoartrita este genetică, de aceea trebuie luate măsuri din timp pentru a vă proteja sănătatea.

Purtați iarna șosete groase!

În ultima perioadă a devenit un trend ca atât femeile, cât și bărbații să poarte pantaloni deasupra gleznelor. Dacă vara nu e o problemă, medicii avertizează că iarna sănătatea celor care nu poartă pantaloni lungi și șosete groase le poate fi grav afectată. Specialiștii susțin că pielea din această zonă a corpului este foarte subțire, iar dacă piciorul nu este protejat de frig pot apărea degerături sau deteriorarea sistemului nervos din zona gleznei. Potrivit celebrului urolog rus Valery Sudarkina, persoanele care nu poartă ciorapi groși iarna pot avea probleme mari cu încheietura piciorului și se pot trezi cu inflamații sau cu osteoartrita gleznei. De asemenea, gleznele goale iarna duc la o circulație proastă a sângelui în picioare, dar și la slăbirea întregului sistem imunitar.

Tălpile interioare ortopedice diminuează durerea

Dacă aveți gleznele umflate și apare greața, tulburări de urinare, senzație de sufocare sau dureri în piept, adresați-vă de urgență medicului

Băile cu apă cu sare înlătură edemul

786 12 2Tot ca urmare a osteoartritei gleznei vă puteți confrunta cu umflarea acesteia (edemul), dar această problemă apare și dacă aveți o greutate peste cea normală, o infecție la picior, vârstă înaintată, stați multe ore pe scaun sau în picioare, consumați multă sare și insuficient de puțină apă. Glezne umflate pot avea și femeile însărcinate sau persoanele cu probleme renale, ori cele care administrează anticoncepționale sau suplimente de estrogen. În acest sens, se recomandă băile cu apă cu sare. Puneți în apă fierbinte trei linguri și jumătate cu sare de mare și amestecați până se dizolvă. Lăsați să se răcească puțin, apoi introduceți picioarele pentru zece minute. Ar fi bine dacă după această baie ați sta pentru puțin timp în apă rece cu sare, întrucât alternanța dintre apa fierbinte și cea rece stimulează circulația sangvină în glezne și reduce inflamațiile. Un diuretic puternic care ajută la eliminarea toxinelor și grăbește desumflarea gleznelor este ceaiul de coada-calului. Puneți două linguri cu plantă la un litru de apă și lăsați să fiarbă câteva minute. Strecurați, lăsați să se răcească și consumați preparatul pe parcursul zilei.