Main menu

header

788 13 1de Călin Popa şi Florica Pintea

Organizația Mondială a Sănătății estimează că în fiecare an apar aproape trei milioane de cazuri de cancer de piele benign și circa 132.000 de persoane dezvoltă melanom, boală cu progresie agresivă. Despre cauzele, statisticile actuale și metodele de prevenție a can- cerului de piele detaliază, în cadrul unui interviu, doctor Ian Katz (foto), unul dintre cei mai proeminenți specialiști din Australia, expert internațional, fondator al rețelei naționale de clinici Southern Sun Skin Cancer.

„Orice persoană care se expune prea mult la soare este pasibilă de a avea cancer de piele”

- Potrivit statisticilor internaționale, cea mai mare incidență a melanomului se înregistrează în Australia, iar cele mai reduse cifre sunt în dreptul Africii, un alt „continent al soarelui”. Care este explicația acestui fenomen?

- În ecuația acestor statistici intră culoarea pigmentului natural al pielii. După cum este binecunoscut, în Australia trăiesc foarte multe persoane cu pielea albă. De asemenea, africanii au obiceiul de a se expune la soare în proporție mult mai redusă decât caucazienii din toată lumea, nu doar din Australia. Pentru australieni se estimează că la un moment dat, peste 50% din populație va dezvolta boala, acesta fiind cel mai des întâlnit tip de cancer din țară.

- Care sunt persoanele cu riscul cel mai mare?

- În general, cei mai expuși oameni sunt cei cu tenul anglo-saxon și celtic, dar practic orice persoană care stă prea mult la soare este pasibilă de a avea cancer de piele odată cu înaintarea în vârstă.

„Reflexia nisipului și a apei sunt la fel de dăunătoare ca radiațiile UV”

- Nenumărați occidentali pleacă în vacanțe pe litoral, mai ales după perioada de izolare pe care a generat-o pandemia de COVID-19. Sunt utile umbrelele de plajă?

- Umbrelele de soare protejează în mare măsură. Dar nu trebuie să uităm faptul că pe orice plajă intră în calcul și nisipul, și apa mării, care reflectă radiațiile, iar aceste reflexii sunt la fel de dăunătoare pentru piele ca o expunere directă la razele solare, întrucât reprezintă mai mult de o treime din totalul cantității de radiații pe care o absoarbe pielea. A sta sub o umbrelă la plajă nu înseamnă nicidecum protecția completă.

- Cât de mult contează aplicarea loțiunilor de protecție solară printre metodele de prevenție?

- Din păcate, foarte puțină lume respectă regula cea mai importantă, cea a cantității de loțiune necesară pentru o protecție eficientă. Majoritatea persoanelor care se află la plajă consideră că o aplicare, maximum două pe zi, sunt suficiente, dar această percepție este total greșită. Practic, pentru a vă asigura că pielea nu suferă în urma expunerii la soare este nevoie de un flacon de 120 ml loțiune pentru fiecare zi de plajă, pentru fiecare persoană. Potrivit cercetărilor noastre, majoritatea celor care merg la plajă aplică în jur de 40 ml. Diferența este… risc de cancer. Ca urmare, ar trebui aplicată cel puțin o linguriță cu loțiune pe fiecare mână și picior, pe spate și pe partea din față a corpului și câte o jumătate de linguriță cu protecție pe față, gât și urechi.

„Prima regulă: ieșirea completă de sub acțiunea razelor solare la mijlocul zilei”

788 13 2- Cum poate fi obținută protecția deplină și implicit evitarea cancerului de piele?

- Prima regulă este ieșirea completă de sub acțiunea razelor solare la mijlocul zilei. Dacă sunteți la plajă în orele respective, acoperiți-vă complet, este singura modalitate prin care vă puteți proteja. Apoi, aplicați cât mai multă loțiune, cu mare atenție la data de valabilitate, întrucât o formulă expirată nu vă este de niciun folos.

- Ce alte metode de prevenție pot fi luate în calcul?

- Firește, metoda perfectă de a evita melanomul este… umbra, dar plăcerea unei zile de plajă este irezistibilă pentru milioane de oameni, așadar, pe lângă metodele menționate, este bine să țineți pielea sub o atentă observație. La cel mai mic semn că s-a modificat o aluniță sau a apărut ceva nou pe piele, trebuie să apelați la un medic.

„Depistarea timpurie este esențială pentru șansele de vindecare”

- Cât de importantă este prezentarea la timp la medicul specialist în caz că se observă ceva neobișnuit?

- Ca în cazul multor altor tipuri de cancer, depistarea timpurie este esențială pentru șansele de vindecare în cazul melanomului. Poate cel mai faimos exemplu este cel al actorului Hugh Jackman, care a ajuns la specialist trimis de soția sa, care s-a alarmat când a văzut că pe nasul starului apăruse o aluniță ce nu fusese acolo până atunci. Este posibil ca această insistență să-i fi salvat viața, pentru că în general bărbații vin foarte greu la medic să-și controleze pielea.

- Odată depistată boala, ce pași se fac mai departe?

- Intervenția asupra cancerului de piele este foarte complicată, prin însăși natura construcției organului afectat, întrucât, practic, pielea interacționează cu tot restul corpului și este legată de toate celelalte organe. Cea mai simplă metodă de a scăpa de tumoră este eliminarea acesteia, complet, pentru a evita recurența. Dar este foarte dificil, chiar în condițiile avansului tehnologiei, să fie executată o astfel de intervenție asigurând un echilibru între extirparea cancerului și efectele asupra funcționalității și aspectului pentru pacient.

„Odată ce boala s-a extins, devine extrem de dificil de tratat”

788 13 3- Practic, ce trebuie să știe pacienții despre gradul de periculozitate al cancerului de piele?

- Melanomul este extrem de invaziv, se extinde foarte repede, metastazele apar în timp foarte scurt, iar dacă boala este avansată în momentul în care se ajunge la medic, șansele de supraviețuire sunt reduse, mai ales în contextul amintitei legături a pielii cu tot organismul. Odată ce boala s-a extins, devine extrem de dificil de tratat, având una dintre cele mai mari rate de deces.

- Care sunt metodele moderne de intervenție asupra cancerului de piele?

- Medicina contemporană pune la dispoziția pacienților intervenție chirurgicală, imunoterapie, radioterapie și chimioterapie, dar chiar și în aceste condiții, orizontul de supraviețuire este între șase și zece luni. De aceea, trebuie să insistăm foarte mult pe metodele de prevenție și pe detectarea timpurie a acestui tip de cancer, întrucât tratamentele sunt mult mai puțin invazive și se poate chiar evita intervenția chirurgicală asupra acestor melanoame incipiente cu ajutorul unor creme speciale, cu laser, prin crioterapie sau terapie fotodinamică.

„Persoanele cu pielea sensibilă se ard în soarele verii în cinci-șapte minute“

„Stadiile avansate implică suferinţă şi desfigurarea pacientului“

- Care sunt urmările unui astfel de diagnostic pentru pacient?

- Dacă boala este detectată timpuriu, urmările sunt minime, melanoamele asupra cărora se intervine în stadiu incipient nu sunt fatale aproape niciodată, șansele de vindecare sunt foarte mari, iar bolnavul nu suferă nimic altceva decât metoda neinvazivă și nedureroasă aleasă de specialist pentru tratament. Lucrurile se schimbă complet atunci când afecțiunea este în stadiu avansat și prezintă metastaze, întrucât în toate cazurile șansele de supraviețuire se reduc considerabil, procedura fiind nu doar complexă, generatoare de suferință și recuperare îndelungată, dar are ca urmare și desfigurarea pacientului.