Main menu

header

788 12 1de Călin Popa şi Adrian Pătrăuceanu

Unul dintre fenomenele „fără leac” care au cuprins planeta, stresul în continuă extindere, a demonstrat, de-a lungul timpului, capacitatea de a genera urmări negative majore asupra sănătății. Printre cele mai recente se numără afectarea abilității de a face planuri.

Sustrage capacitatea oamenilor de a se baza pe sistemele cognitive

Proprietatea de a gândi în perspectivă și capacitatea de a croi planuri de viitor este una dintre caracteristicile care disting omul de regnul animal. Din păcate, în condițiile creșterii incontrolabile ale efectelor stresului și presiunilor lumii moderne asupra fiecărui individ, aceste abilități de excepție sunt serios subminate. Acesta este rezultatul unei recente cercetări de anvergură, derulată în cadrul Universității Stanford, din SUA. „Prin acțiunea de blocare a amintirilor și a experiențelor anterioare, stresul invaziv sustrage oamenilor capacitatea de a se baza pe sistemele cognitive, cele care ne ajută să ne proiectăm în trecut, dar și să ne avântăm în viitor”, explică specialistul Anthony Wagner, autor al cercetării.

Întrerupe circuitele lobului frontal al creierului

Potrivit rezultatelor studiului american, stresul are puterea de a afecta, în plus, și capacitatea de rezolvare eficientă și rapidă a situațiilor de criză, ca și a unor probleme curente, modificând și comportamentul direcționat spre atingerea scopurilor. „Persoanele nestresate păstrează privilegiul de a-și evalua trecutul cu ajutorul sistemelor memoriei suficient de bine încât să se comporte mai bine în viitor. Pe de altă parte, factorii declanșatori de stres pot fi o cauză majoră care stă la baza repetării la nesfârșit a acelorași greșeli, comporament care se manifestă în cazul multor persoane”, adaugă Wagner. Potrivit experților din SUA, acesta este primul studiu care pune în evidență felul în care stresul anulează capacitatea oamenilor de a apela la experiențele trecute pentru a evolua, întrerupând numeroase circuite ale lobului frontal al creierului.

Generează simptome de colon iritabil

Stresul are un impact uriaş asupra sănătăţii mintale, fizice, afective şi spirituale. Experții au explicat, prin nenumărate cercetări, ce se întâmplă când corpul este într-o permanentă stare de alertă generată de stres. Astfel, muşchii rămân tensionaţi, pulsul şi tensiunea arterială sunt ridicate, iar nivelul colesterolului, al grăsimilor, al zaharurilor, al hormonilor şi al altor substanţe chimice din sânge nu scade, ceea ce poate provoca mari daune organelor importante. Stresul este responsabil pentru potențiale dureri de spate, de cap, spasme musculare la nivelul gâtului şi tensiune musculară. De asemenea, această stare constant de încordare nervoasă poate duce la apariţia sindromului colonului iritabil sau a spasmului esofagian.

„Stresul afectează tinerii, care intră stresați în viața adultă, și ajunge să conteze în ecuația devenirii oamenilor până la vârste înaintate“ (profesor Thackery Brown, Georgia Institute of Technology)

Sporeşte agresivitatea, compromite sistemul imunitar

În cazurile cele mai grave, stresul cronic poate cauza accident vascular cerebral, infarct, insuficienţă renală, afecţiuni cardiovasculare şi diabet. Totodată, unele boli ale pielii, precum psoriazisul şi eczemele, sunt adesea asociate cu stresul. În plus, același declanșator poate sta la baza depresiei, sporeşte agresivitatea şi duce la surmenaj. Iar când stresul de durată compromite sistemul imunitar, persoana respectivă devine vulnerabilă în faţa multor afecţiuni, de la banala răceală la cancer şi boli autoimune.