Main menu

header

791 12 1de Ştefania Băcanu şi Florica Pintea

Potrivit statisticilor, în fiecare zi în România, 12 femei sunt diagnosticate cu cancer de col uterin, iar cinci dintre ele îşi pierd viaţa ca urmare a acestei boli. Cristina Vasiliu, medic primar obstetrică ginecologie, ne-a vorbit despre importanţa controlului ginecologic şi etapele necesare depistării acestei patologii. Colposcopia este una dintre ele. Cu ajutorul ei puteţi stopa din timp apariţia şi dezvoltarea cancerului de col uterin.

„Permite observarea evoluției leziunilor cervicale”

- Ce este şi la ce ajută colposcopia?

791 12 2- În România, incidența și mortalitatea prin cancer de col uterin este cea mai mare din Europa. De aceea, screeningul pentru cancerul de col uterin este extrem de important. Din fericire, colul uterin este accesibil unei examinări directe, iar cancerul de col uterin este precedat de apariția unor leziuni precanceroase care evoluează lent, în 10-20 de ani, spre cancer. În plus, avem la îndemână o metodă eficientă de screening care, corect folosită, poate duce la scăderea mortalității cu până la 70%. Această metodă de screening este examenul Babeș Papanicolaou. O altă metodă de diagnostic a patologiei colului este testarea HPV (papiloma virusul uman). Infecțiile cu virusurile papiloma umane (peste 140 de tipuri) sunt responsabile de apariția leziunilor cervicale care, în anumite condiții, în funcție de tipul viral implicat, netratate, duc la cancer de col uterin. Când testul Babeș Papanicolaou sau testarea HPV sunt pozitive, este necesară o investigație suplimentară care să ne arate de unde provin celulele modificate, gravitatea leziunii și să ne orienteze conduita terapeutică ulterioară. Aceasta este colposcopia. Ea constă în examinarea colului uterin cu ajutorul colposcopului. Iniţial, a fost percepută ca o metodă competitivă cu frotiul citologic. Ulterior, s-a constatat că este costisitoare ca metodă de screening, dar completează util diagnosticul citologic. Adică, permite observarea evoluției leziunilor cervicale și biopsierea lor atunci când este cazul.

- Care este procedura?

- Colposcopul este un aparat asemănător microscopului care mărește imaginea de până la 25 de ori. Tehnica propriu-zisă constă în evidențierea colului uterin cu ajutorul unui specul vaginal. Acesta are rolul de a deschide vaginul pentru a permite examinarea colposcopică a colului. După ştergerea excesului de mucus de pe suprafața colului cu un tamponel de vată, se examinează colul. Urmează aplicarea de acid acetic 3% și examinarea colului astfel pregătit, iar ultimul timp al colposcopiei este aplicarea de Lugol (o soluție pe bază de iod). Aplicarea acestor substanțe este necesară pentru a scoate în evidență zonele anormale de la nivelul colului. Astfel, zonele în care sunt prezente leziuni albesc la aplicare de acid acetic și nu captează Lugolul (adică rămân galbene în timp ce porțiunile normale se colorează în brun închis).

„Indică locul unde trebuie efectuată biopsia pentru un diagnostic corect”

791 12 3- Care sunt leziunile diagnosticate prin colposcopie?

- Prin colposcopie diagnosticăm nu doar cancerul de col uterin, ci și leziunile precanceroase care astfel pot fi tratate înainte de a evolua spre cancer. În funcție de gravitatea lor, aceste leziuni descoperite colposcopic necesită supraveghere sau biopsie. Colposcopia este cea care indică și locul unde trebuie efectuată biopsia pentru a obține un diagnostic corect. În funcție de poziția, întinderea și gravitatea leziunii decelate colposcopic există mai multe tipuri de biopsie. În leziunile mici, accesibile, biopsia se face fragmentar, cu ajutorul unei pense speciale. Este o manevră nedureroasă care poate fi făcută fără anestezie. În leziunile mai mari se preferă biopsia prin excizie cu ansa diatermică a întregii zone de transformare a colului. Manevra necesită anestezie locală. Acest procedeu este de cele mai multe ori nu numai diagnostic, ci și terapeutic, dacă medicul anatomopatolog ne confirmă că leziunea a fost excizată în totalitate și rezecția s-a făcut în țesut sănătos. Sunt și cazuri în care este necesară îndepărtarea unei porțiuni mai mari de col prin conzație. Aceasta este o operație care necesită internare și se practică cu rahianestezie.

- Astfel, se poate evita cancerul?

- Diagnosticul de certitudine se pune prin examinarea la microscop, de către anatomopatolog, a fragmentelor biopsiate. În funcție de rezultatul examenului histopatologic se stabilește și tratamentul ulterior. Colposcopia mai este indicată și în situațiile în care medicul observă la examenul ginecologic un aspect anormal al colului uterin, când pacienta prezintă condiloame (papiloame) vulvare, perineale sau perianale, când pacienta relatează sângerare după un contact sexual, sau când examenul citologic repetat arată modificări inflamatorii care nu au cedat la tratament. Leziunile descoperite colposcopic nu sunt specifice. Același aspect colposcopic poate fi dat de mai multe entități: leziuni precanceroase, sechele postinflamatorii, procese de metaplazie, cicatrici etc. De aceea, în patologia cervicală ne bazăm pe un trepied diagnostic: screening (examenul Babeş Papanicolaou sau tipare HPV), colposcopie şi histologie. Screeningul semnalează anomalia cervicală, colposcopia o localizează și indică locul biopsiei, iar examenul histologic pune diagnosticul final.

„Putem examina nu numai colul, dar și vaginul și vulva”

- Care sunt avantajele unei astfel de investigaţii?

- Colposcopia este utilă în urmărirea vindecării leziunilor care nu necesită tratament sau în urmărirea pacientelor care au fost tratate pentru leziuni cervicale. Esențial în efectuarea unei colposcopii este să ne sigurăm că identificăm corect leziunile care în timp pot evolua spre un cancer, să nu supratratăm leziuni care se pot vindeca de la sine, pe cât posibil să nu afectăm fertilitatea pacientei. De aceea, în urma examenului colposcopic, conduita ulterioară va fi stabilită în funcție de particularitățile fiecărui caz în parte, iar pacienta va fi corect și complet informată asupra tratamentului care urmează a îi fi aplicat. Cu ajutorul colposcopului putem examina nu numai colul, dar și vaginul și vulva. Astfel putem diagnostica leziuni situate la acest nivel care nu se văd cu ochiul liber.

- Cât de sigure sunt rezultatele?

- Colposcopia este o investigație sigură, minim invazivă, nedureroasă, care nu necesită anestezie, lipsită de efecte secundare, pe care pacienta avizată o suportă cu ușurință. Ea se poate efectua în condiții de siguranță și în sarcină. În cazul în care este necesară efectuarea unei biopsii, aceasta va fi pe cât posibil amânată până după naștere, deoarece, pe parcursul sarcinii, există un risc crescut de sângerare la biopsie. Durata unei colposcopii este de 10-20 de minute. La pacientele aflate în menopauză, la care examinarea colului este mai dificilă, medicul ginecolog poate recomanda un tratament estrogenic local de pregătire a colului în vederea efectuării colposcopiei care va ușura examinarea.

„Se poate efectua în condiţii de siguranţă şi în sarcină“

- Ce trebuie să ştie pacienta înaintea efectuării colposcopiei?

- Pacienta trebuie să fie informată că perioada optimă de efectuare a colposcopiei este între ziua a 10-a și a 16-a ciclului menstrual, când mucusul cervical este mai fluid și permite o mai bună vizualizare a colului. De asemenea, pentru a facilita examinarea colului, ginecologul va trata, înainte de efectuarea colposcopiei, afecțiunile inflamatorii ale colului și vaginului. Înainte cu 48 de ore de efectuarea colposcopiei pacienta nu va aplica niciun fel de tratament intravaginal, nu va avea contact sexual și nu va introduce tampoane intravaginale. Pentru obținerea unor rezultate optime, colposcopia se va efectua înaintea altor investigații cum ar fi recoltarea de frotiuri citologice, efectuarea unei ecografii transvaginale sau unei histeroscopii.