Main menu

header

Consumul de vin provoacă mai multe stricăciuni în creier decât berea sau băuturile alcoolice tari, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii germani de la Universitatea din Göttingen. Conform acestora, vinul afectează hipocampul, zona asociată memoriei şi orientării spaţiale, una dintre primele regiuni din creier vizată de degenerare în maladia Alzheimer. Rezultatele acestui studiu îi privesc mai ales pe consumatorii de alcool din clasa medie, majoritatea fiind convinşi că vinul este benefic pentru sănătate.

  Femeile sunt mai expuse
     De asemenea, femeile sunt cele mai afectate, ele având tendinţa de a bea mai frecvent vin decât bere. Psihiatrii germani au mai descoperit că persoanele care preferă berea prezintă în organism cel mai mic nivel de homocisteină, un compus asociat cu infarctul, accidentul cerebral, atrofierea creierului şi demenţă. Cercetătorii cred că nivelul homocisteinei este redus de două ingrediente din bere: vitamina B şi folatul (acidul folic). Pe de altă parte, consumul moderat regulat de vin a fost asociat cu reducerea colesterolului şi a tensiunii arteriale.
    
     Vinul conţine o moleculă, rezveratrol, ce poate preveni maladiile cardiace, accidentele cerebrale şi cancerul. Un studiu publicat anul trecut susţine însă că persoanele care consumă zilnic un pahar cu vin prezintă cu 10% mai multe probabilităţi de a dezvolta un cancer de colon.

Elena Şerban