Main menu

header

793 14 1de Daniel Alexandrescu şi Alexandru Filcu

Una dintre cele mai noi invenţii ale oamenilor de ştiinţă de la Universitatea Naţională din Australia este un dispozitiv revoluţionar de diagnostic, ce poate detecta din timp formarea cheagurilor de sânge în artere, ajutând astfel la prevenirea unui atac de cord sau accident vascular cerebral.

Este integrat într-un microscop obişnuit

Din cauza numărului mare de trombocite în sânge, mici fragmente de celule cu rol esenţial în coagulare, se pot forma în doar câteva secunde cheaguri pe artere care să ajungă imediat la creier sau la inimă şi care să producă atacuri de cord sau accidente vasculare cerebrale. Milioane de oameni din întreaga lume mor sau suferă deteriorări grave ale sănătăţii în fiecare an din cauza acestor două afecţiuni. La persoanele cu suferinţe cardiace şi ateroscleroză, circulaţia sângelui este îngreunată, iar trombocitele pot declanşa în orice moment formarea de cheaguri cu pericol iminent pentru viaţa pacientului. Cea mai recentă invenţie a cercetătorilor de la Universitatea Naţională Australiană este un dispozitiv bio-optic ce poate fi integrat într-un microscop obişnuit şi care este capabil să detecteze predispoziţia de formare de cheaguri de sânge, prevenind astfel atacul de cord şi accidentul vascular.

Este un test de sânge

Pentru aceasta este necesară doar o mostră de sânge, iar dispozitivul realizează o hologramă digitală a unui cheag de sânge microscopic, într-o fracţiune de secundă. El măsoară timpul care îi este necesar luminii să pătrundă prin cheag. Deoarece aparatul are dimensiuni mari, deocamdată poate fi folosit numai în laborator, nu şi într-un salon de spital. Se încearcă reducerea dimensiunilor dispozitivului pentru a fi utilizat în saloanele de spital, pentru ca analiza de sânge să poată fi făcută imediat, chiar la patul pacientului. În urma acestui test, medicul va afla pe loc dacă bolnavul urmează să aibă un atac de cord sau un accident vascular cerebral.

În prezent se face tratament post-AVC

În prezent, în cazul persoanelor cu risc de formare a cheagurilor este prescrierea de medicamente pentru fluidizarea sângelui. În cazul pacienţilor care au suferit deja un AVC ischemic, este important să fie transportate în maximum trei ore la spital, altfel, existând riscul afectării ireversibile a unei zone cerebrale cu efecte devastatoare. Se poate ajunge la necroză cerebrală (moartea neuronilor) şi astfel la paralizii pe viaţă din cauza lipsei aportului de oxigen şi de glucoză în zona respectivă din creier. În cazul în care pacientul este transportat imediat la spital, în prezent se poate face un tratament numit tromboliză intravenoasă, cu ajutorul căruia se pot evita sechelele devastatoare ale unui AVC. De aceea utilitatea acestui dispozitiv este extrem de preţioasă, putând afla de posibila apariţie a cheagurilor de sânge pe artere înainte ca acestea să se producă. Aparatul urmează a fi introdus în practica medicală în anii următori, el fiind de mare ajutor în clinicile de specialitate şi putând salva de la moarte sau de la suferinţe grave milioane de pacienţi.