Main menu

header

794 14 1de Călin Popa şi Alexandru Filcu

Roboții prezentului pot face o mulțime de lucruri pentru oameni, de la livrări până la mici treburi casnice. Recent, utilitatea acestor mașinării a intrat într-o sferă mult mai „personală” - mestecatul experimental.

Introducere optimă a tratamentului în organism

Experții de la Universitatea din Bristol au derulat o cercetare în urma căreia a fost pusă în evidență eficiența administrării tratamentelor medicamentoase cu ajutorul formulei de… gumă de mestecat. Fiind cunoscut faptul că aceasta este o manieră optimă de introducere a tratamentului în organism, cercetătorii au avut nevoie de o testare la nivelul cavității bucale care să nu implice potențiale efecte secundare asupra subiecților umani și astfel au intrat în scenă roboții.

Testată cu ajutorul roboților

794 14 2Mașinăria imaginată de ingineri britanici vine echipată cu un maxilar și cu dinții aferenți procesului de mestecare și care imită perfect mișcarea umană. De asemenea, robotul produce și salivă, pentru ca întregul proces care se derulează în cavitatea bucală atunci când o persoană mestecă să fie replicat perfect. În timpul experimentului, specialiștii au măsurat cu precizie cât din substanțele active ale medicamentelor este introdus în salivă, astfel determinându-se și concentrația necesară unui efect maximum al terapiei.

Revoluția administrării substanțelor active

Potrivit experților britanici, indiferent de maniera în care mestecă o persoană, cea mai mare cantitate de substanță activă este eliberată în salivă în primele cinci minute, după 20 de minute acest procent devenind irelevant. „Cea mai convenabilă manieră de a trata pacienții este pe cale orală. În aceste condiții, cu ajutorul mediului artificial pe care l-am creat și care imită procesul prin care o persoană mestecă, devine posibilă o adevărată revoluție pe direcția administrării substanțelor active din medicamente”, punctează specialistul Nicola West, co-autor al studiului.

„Cercetarea noastră a arătat companiilor farmaceutice, cu ajutorul unui robot, o metodă care implică o expunere mai redusă a pacienților la efecte secundare și, în același timp, este mai eficientă și mai puțin costisitoare“ (Kazem Alemzadeh, Universitatea Bristol)