Main menu

header

794 14 3de Călin Popa şi Daniel Alexandrescu

O cercetare inedită, derulată de experți din Japonia, a pus în evidență faptul că bărbații cu venituri peste medie sunt extrem de expuși creșterii tensiunii arteriale, chiar mai mult decât persoanele cu un venit redus.

Banii atacă… sănătatea inimii

Statutul economic precar, pe scurt starea de sărăcie, este un factor determinant al declanșării unui mare număr de afecțiuni, care în final ajung să scurteze viața. Dar cercetătorii de la Școala de Medicină a Universității Hokkaido, din Japonia, au pus în evidență faptul că și veniturile mari reprezintă un risc pentru starea de sănătate. După ce au colectat informaţii de la peste 4.300 de participanți cărora le-au monitorizat datele timp de mai bine de doi ani, experții niponi au împărțit voluntarii pe categorii de venituri și au urmărit felul în care fiecare secțiune evoluează din perspectiva tensiunii arteriale.

Risc dublu

În prezent, hipertensiunea este cauza principală a morții premature, iar statisticile estimează că această boală este prezentă la peste un miliard de oameni. „Tensiunea mare este o boală a stilului de viață. Am vrut să aflăm dacă venitul unei persoane influențează instalarea afecțiunii, iar rezultatele ne-au surprins”, explică cercetătorul Shingo Yanagiya. Mai precis, studiul a pus în evidență faptul că bărbații participanți la teste care câștigă cel mai bine au prezentat un risc dublu de a face hipertensiune față de voluntarii cu veniturile cele mai modeste.

Femeile, la adăpost

Potrivit celui mai recent studiu, în România aproximativ 7,4 milioane de persoane suferă de hipertensiune arterială, afecţiune cardiovasculară care produce cele mai multe decese la nivel mondial, arată Societatea Română de Hipertensiune Arterială. Potrivit datelor experților din Japonia, acest tip de risc nu a fost prezent la femei; cele cu venituri mai mari nu au manifestat semne ale dezvoltării unei tensiuni arteriale periculoase. „Aceste rezultate arată că femeile nu adoptă un stil de viață haotic odată cu creșterea veniturilor, doar bărbații care câștigă bine având tendința să bea prea mult, să devină obezi sau să fumeze excesiv”, adaugă Yanagiya.

Stresul și viciile, marii declanșatori

Factorii majori de risc ai hipertensiunii, mulți dintre aceștia favorizați de stilul de viață foarte stresant al persoanelor care se străduiesc în fiecare zi să urce pe scara socială și să câștige mai bine, sunt sedentarismul, o dietă bogată în sare, asociată cu alimentele grase şi procesate, deseori întâlnite în meniul celor care mănâncă pe fugă, între două ședințe, consumul de alcool, fumatul, anumite medicamente, presiunea competiției profesionale. La toate acestea se pot adăuga, potrivit studiilor, etnia sau istoricul familial. Din păcate, hipertensiunea, numită și „ucigașul tăcut”, este, în general, o afecţiune care poate trece neobservată chiar și decenii.

„Bărbații foarte bine plătiți, de toate vârstele, care au joburi în timpul zilei sunt cei mai expuși instalării hipertensiunii și nu pot face reversibil acest proces decât prin schimbarea stilului de viață“ Shingo Yanagiya, Universitatea Hokkaido, Japonia