Main menu

header

795 15 2de Călin Popa şi Adrian Pătrăuceanu

Este posibil ca majoritatea oamenilor să se alarmeze la ideea că introduc litiu în organism, dar, pe de o parte, acest metal este mai prezent în ceea ce consumăm decât s-ar putea bănui, iar pe de altă parte, are și o seamă de beneficii.

Util împotriva crizelor personalității bipolare

Specialiști din Marea Britanie au finalizat o cercetare în urma căreia a reieșit faptul că prezența litiului în apa potabilă are capacitatea de a scădea rata sinuciderilor la nivel global. Ca tratament standard pentru schimbările de dispoziție suficient de accentuate încât să poată fi considerate afecțiuni mintale, litiul este util în special în episoadele grave ale personalității bipolare. „Nivelurile mai crescute de litiu din apa de băut pot influența rata sinuciderilor și au capacitatea de a îmbunătăți sănătatea mintală în comunități, aspect extrem de important dat fiind faptul că sinuciderile sunt cea dintâi cauză de mortalitate pe grupa de vârstă 15-24 de ani”, detaliază specialistul Anjum Memon.

Terapie străveche

Echipa de cercetători a folosit un volum enorm de date colectate din 1.286 de regiuni din Austria, Grecia, Italia, Japonia, Lituania, Marea Britanie și SUA. După analizarea legăturii dintre apa potabilă și rata sinuciderilor, s-a observat faptul că atunci când există mai mult litiu în rețeaua de alimentare publică cu apă, mai puțini oameni își pun capăt zilelor în zona respectivă. Această conexiune este foarte nouă, dar utilizarea litiului pentru sănătate vine din timpuri străvechi. Băștinașii americani au folosit din plin beneficiile unui izvor natural numit Lithia Springs, iar băutura 7-Up, lansată în 1929, conține același metal.

Măreşte volumul de materie cenușie din creier

Alte studii leagă administrarea de litiu de prevenirea demenței. Astfel, cercetările au arătat că suplimentele care conțin acest metal pot crește volumul de materie cenușie în regiunea cortexului prefrontal al creierului, cel mai probabil prin generarea de noi celule stem. „Nivelul de litiu din apa de băut este, totuși, mult mai scăzut decât cel utilizat în cadrul terapiilor, dar durata de expunere la acest metal prin intermediul apei este de mai lungă durată”, punctează cercetătorul Allan Young.

Sprijină sănătatea oaselor

Efectele calciului și fosforului, două minerale integrate în formarea osoasă, pot fi îmbunătățite prin suplimentarea cu litiu, care susține rezistența osoasă și poate stimula, de asemenea, formarea oaselor. În același timp, câteva studii preliminare dau speranțe suferinzilor de boala Tourette legate de administrarea de litiu. În cadrul experimentelor, s-a constatat faptul că acest metal poate da rezultate terapeutice superioare medicației existente și, în plus, nu provoacă efecte secundare.

Susține longevitatea

Cercetări de dată recentă au evidențiat capacitatea litiului de întărire a imunității, suplimentele cu acest metal exercitând simultan întărirea sistemului imunitar și acțiune împotriva organismelor dăunătoare. Ca urmare, experții consideră că administrarea de litiu este și o modalitate de a susține longevitatea. Potrivit rezultatelor unui studiu derulat în Japonia, pe 1,2 milioane de cetățeni, litiul din apa potabilă poate acționa ca un antioxidant, oferind beneficii antiîmbătrânire.

În prezent, experții britanici analizează impactul consumului de litiu prin intermediul apei potabile asupra ratelor criminalității sau abuzului de substanțe halucinogene