Main menu

header

797 12 1de Carmen Ciripoiu şi Adrian Barna

Realitatea în care astăzi trăiți vă oferă multe exemple despre ce pot păți mulți dintre cei care dobândesc diferite funcții, de cele mai multe ori ca urmare a unor împrejurări, nu pe baza unor merite. Odată ajunși acolo unde și-au dorit, aceștia pierd pur și simplu contactul cu lumea în care trăiesc. Mai mult, devin intoleranți și îi disprețuiesc pe cei din jur, fac abuz de putere și ignoră orice regulă. Ei sunt cei care suferă de Sindromul Hybris sau Hubris.

„Cerul pedepseşte întotdeauna lipsa de măsură”

Unul dintre cei mai inteligenți politicieni pe care i-a avut vreodată omenirea, Pittacos din Mytilene din secolul al VI-lea, un exemplu de echilibru, de onestitate și de inteligență a spus celebrele cuvinte, pe care timpul le-a confirmat-o: „Vrei să cunoşti un om? Investeşte-l cu o mare putere”. Și tot în acea perioadă, tendinţa unui individ bogat şi puternic de a-i trata pe cei mulţi cu trufie şi dispreţ, de a se compara cu zeii, a fost considerată „un atentat la ordinea firească a lucrurilor”, o „crimă” contra societăţii. „Hybris” a fost abordat în scrierile sale și de Platon și de Aristotel, care au văzut tentația excesului ca pe un soi de „nebunie imprudentă”, nesăbuită, o greşeală fundamentală, pusă în relaţie cu „moira”, termenul grecesc pentru „destin”. Cu alte cuvinte, „hybris” a fost definit drept „vina” unora de a-şi dori mai mult decât ceea ce destinul le-a dat. Iată care a fost și părerea lui Socrate: „Priviţi, animalele care au dimensiuni excepţionale, pe care Cerul nu le lasă să le decimeze pe cele mai mici; priviţi casele şi copacii cei mai înalţi, pe acestea coboară fulgerul, fiindcă Cerul pedepseşte întotdeauna lipsa de măsură”.

De această tulburare pot suferi politicieni, afaceriști sau din orice alt domeniu

Ulterior, de aceeași părere a fost și cel mai iubit președinte american, cel care a abolit sclavia, Abraham Lincoln: „Aproape toţi oamenii rezistă nenorocirilor. Dacă vrei să testezi cu adevărat caracterul unui om, dă-i putere”. Funcțiile sunt trecătoare. Demnitatea, greu de recăpătat, iar omenia necesară. Aceste lucruri nu mai pot fi înțelese de cei care au Sindromul Hybris. Odată ce s-au văzut instalați pe scaune înalte, aceștia încep să aibă dispreț la adresa altora, își pierd contactul cu realitatea, au acțiuni nesăbuite și își arată frecvent incompetența. Specialiștii spun că oricine se poate îmbolnăvi de acest sindrom, de la politicieni, până la afaceriști sau oameni din orice alt domeniu care au ajuns „cineva”.

O alterare a funcțiilor mentale

Despre imaginea liderului autoritar, de neatins, se știe de când lumea, dar despre Sindromul Hybris a vorbit pentru prima dată în epoca modernă renumitul medic neurolog David Owen, ministru al muncii în guvernul britanic condus de James Callaghan, în anii 1970. Acesta a publicat un articol într-o cunoscută revistă de neurologie ce a devenit ulterior cel mai important capitol al cărții „In Sickness and in Power: Illnesses in Heads of Government during the Last 100 Years”, publicată în 2008 şi tradusă şi în limba română cu titlul „Bolnavi la putere”. În acel articol cu adevărat senzațional, neurologul Owen e examinat modul în care persoane care dețin temporar sau mai mult timp puterea, manifestă Sindromul Hybris. Doctorul Owen a afirmat că Sindromul Hybris nu este o boală în sensul clasic al cuvântului, ci o alterare a comportamentului, dar și a funcţiilor mentale. O tulburare de personalitate dobândită, care poate să schimbe radical persoanele. Mai grav decât atât este faptul că acest sindrom are consecințe grave la nivel decizional și pentru o întreagă societate.

„Bolnavul” se consideră invincibil, invulnerabil

După ce a studiat în amănunt comportamentul celor mai renumiți lideri ai lumii din ultimii 100 ani, doctorul Owen a ajuns la concluzia că aceștia „par a fi intoxicați de un straniu agent patogen”, care este puterea. Ei ajung să uite pur și simplu cine au fost, se consideră invincibili, infailibili, invulnerabili și încearcă permanent să submineze tot ce le stă în cale, pentru a deține controlul 100%. Și sigur că o asemenea atitudine conduce la conflicte între cei apropiați. La rândul lor, specialiștii afirmă că, în spatele acestei puteri, stă ascunsă de fapt multă slăbiciune, iar orgoliul necontrolat îi îndepărtează pe toți din jurul suferindului de Sindrom Hybris. Dar nu îi pasă de durerea celorlalți, vrea doar ca toată lumea să îi facă pe plac, să asculte mai atent ceea ce el are de spus. Se simte ca și cum ar fi primit o super putere care îl transformă într-o persoană mai interesantă, de a cărei părere trebuie să țină cont o lume întreagă, un om al cărui timp e mult mai valoros. Habar nu are că el însuși, în curând, va avea nevoie de tratament de specialitate.

Are predispoziții către megalomanie

Potrivit doctorului neurolog David Owen, principalul simptom al individului atins de Sindromul Hybris este folosirea puterii pentru autoglorificare. De asemenea, acesta este obsedat de imaginea de sine și are predispoziții către megalomanie. Ajunge de multe ori să se izoleze, este nervos mereu și ignoră sfaturile și criticile celorlalți. Cu alte cuvinte, este deținătorul adevărului absolut. Ca urmare a excesului de încredere, el însuși devine incompetent și confundă dorințele lui cu cele ale poporului pe care îl conduce sau ale companiei din care face parte. Spune des că singura „instanţă” în faţa căreia trebuie să dea socoteală este „istoria” sau „Dumnezeu”. Cercetătorii consideră că o persoană care manifestă cel puțin trei dintre aceste simptome, este victima Sindromului Hybris.

Cel mai bun antidot al vanității este recunoștința, care vă ajută să rămâneți conectați la realitatea vieții

Vorbiţi cu oameni care nu vă hrănesc orgoliul!

Potrivit lui Blaise Pascal, om de ştiinţă, filosof şi teolog, din secolul al XVII-lea, suferinzii de Sindromul Hybris sunt de cele mai multe ori cei care nu ştiu ce şi cine sunt, iar cei din jur nu-i sancţionează pentru anomaliile lor comportamentale. Cei care prezintă Sindromul Hybris re- devin oameni normali, spune medicul David Owen, doar după ce își pierd funcțiile și privilegiile. Pentru a stăpâni situația atunci când vi se oferă putere, specialiștii susțin că e necesar să faceți o analiză a avantajelor pe care le aveți, grație rolului de lider. Păstrați-le doar pe cele care vă ajută cu adevărat să vă faceți treaba. E foarte important ca oamenii care primesc funcții să reușească să-și păstreze vulnerabilitatea. În acest sens, vorbiți cu oamenii din jurul vostru despre lucrurile care vă preocupă și împărtășiți succesul. Lucrați cu oameni care nu vă hrănesc orgoliul și purtați chiar discuții personale cu aceștia.