Main menu

header

802 14 1de Călin Popa şi Daniel Alexandrescu

Potrivit celor mai recente studii, durerile acute și cronice de spate se află pe primul loc printre suferințele curente - și costisitoare - ale occidentalilor. Despre șansele de recuperare ale pacienților cu acest tip de afecțiuni, precum și despre modalitățile de refacere și revenire la o viață normală vorbește într-un interviu medicul fizioterapeut Kieran O’Sullivan (medalion), de la Universitatea Limerick, Irlanda.

„Suferința poate începe în adolescență”

- Cât de frecventă este durerea de spate?

- Suferința în zona spatelui este mai comună decât s-ar putea crede. De fapt, a nu experimenta cel puțin un episod de durere de spate de-a lungul vieții poate fi considerat anormal în lumea contemporană. Vestea bună este că în majoritatea cazurilor, pacienții se pot recupera. Sunt foarte rare cazurile în care această afecțiune devine cu adevărat invalidantă. Pe de altă parte, stilul modern de viață poate genera durere de spate oricui, în orice moment al existenței.

- Care sunt categoriile cele mai afectate de această suferință?

- Durerile de spate pot începe în adolescență, apoi suferința se prelungește pe perioada maturității și are episoade în orice etapă a vieții, nefiind o problemă exclusivă a celor vârstnici.

„Afectează stilul de viață și costă tot mai mult”

- Studii recente confirmă faptul că durerea de spate este una dintre cele mai frecvente și mai costisitoare afecțiuni. Care sunt motivele?

- Atunci când o persoană se prezintă la medic cu astfel de simptome, de regulă este întrebată cum s-a lovit în acea zonă. Dar de cele mai multe ori, problema este mult mai extinsă și mai complicată. De la primele evaluări care țin de țesuturi se merge spre alte analize, alte trataente și în final durerea de spate ajunge să afecteze stilul de viață și costă tot mai mult. Numeroși bolnavi de cancer sau de inimă, de exemplu, sunt mai activi decât numeroși pacienți afectați de durerile de spate.

- Care este abordarea potrivită a durerilor de spate pentru șanse sporite de recuperare?

- Aproape de fiecare dată când pacientul face un test, se descoperă câte ceva asociat, iar în aceste condiții, abordarea strict locală, de tipul exercițiilor destinate doar acestei părți a corpului, poate să nu rezolve problema.

„Simpla tratare locală a disconfortului nu mai este suficientă”

- Ce tipuri de tratamente au șanse de succes în tratarea durerilor de spate?

- Privind la modalitățile de tratament specifice ultimelor decenii, se poate observa că există tendința de a ușura durerile de spate printr-o abordare locală și rezolvarea acestui singur aspect, disconfortul. Printre acestea se numără injecțiile de reducere a inflamațiilor, sesiunile de exerciții fizice, medicamentele destinate reducerii durerii, sesiuni de terapie comportamentală. Se pare, totuși, că această abordare nu mai este suficientă.

- Ce implică metodele moderne de tratare a afecțiunii?

- Este nevoie de personalizarea tratamentului. Din experiență personală pot spune că unii pacienți au nevoie de mai mult tratament, întrucât problema este mai complexă, iar altora le este mai bine cu mai puțină intervenție.

„Le recomand pacienților să-și continue activitățile ca de obicei”

802 14 2- Ce înseamnă concret personalizarea tratării durerilor de spate?

- Fiecare caz poate fi abordat individual și regulile trebuie adaptate persoanei respective, cu problemele sale distincte. De pildă, dacă suferința spatelui este legată de existența unor kilograme în plus, regimul care să scadă greutatea nu va duce în mod obligatoriu la ameliorarea durerilor de spate. Pacientul trebuie abordat și din perspectiva stresului, a altor afecțiuni, a dietei nepotrivite, a lipsei de mișcare sau de flexibilitate.

- Este recomandată mișcarea în condițiile durerilor cronice de spate?

- Există persoane care ajung să creadă că a se mișca poate fi periculos sau le poate agrava durerea, dar eu le recomand pacienților cu dureri de spate să-și continue activitățile ca de obicei, chiar dacă durerile persistă, întrucât mișcarea nu are cum să facă rău spatelui, dimpotrivă. Firește, acest sfat nu implică ideea că oamenii trebuie să suporte suferința, ci să găsească modalități confortabile de a-și continua activitatea normală în timp ce tratează durerea. Este bine de știut că mișcările precaute, generate de durere, pot pune și mai multă presiune pe zona spatelui.

„Degenerarea discurilor vertebrale nu este o patologie”

802 14 3- Cât contează factorul genetic în ecuația apariției durerilor de spate?

- Ca să fac o analogie, pot să spun că dacă o persoană predispusă la migrene bea alcool în mod frecvent, este stresată peste măsură sau nu doarme suficient, episoadele de suferință vor fi mai acute și mai frecvente decât în cazul aceleiași predispoziții la o persoană cu un regim de viață echilibrat. Este și cazul durerilor de spate; există milioane de oameni cu musculatura tensionată sau cu o postură fizică imperfectă, dar nu toți experimentează dureri cronice de spate. Cu atât mai mult cazurile trebuie abordate din perspectivă personalizată.

- Care sunt concepțiile greșite actuale legate de durerile de spate?

- În practica mea curentă, precum și în cadrul unei serii de conferințe pe care le-am ținut în ultima perioadă, am punctat faptul că în timp ce durerea acută de spate poate fi invalidantă, în cazul celei cronice nu se mai poate vorbi despre o afecțiune gravă, ci doar despre mult disconfort. Studiile și radiografiile pe care le fac atâtea milioane de oameni cu dureri de spate nu fac decât să pună în evidență faptul că degenerarea discurilor vertebrale nu este o patologie în adevăratul sens al cuvântului. De asemenea, o altă teorie greșită este aceea că întotdeauna tratamentul în plus este soluția cea mai bună. Dacă o persoană cu dureri de spate poate rămâne activă și este în general sănătoasă, este preferabil să nu apeleze la prea multe proceduri și medicamente.

„Felul în care o persoană percepe faptul că este afectată de dureri de spate este critic pentru succesul procesului de recuperare“

„Mai puţine teste şi mai mult timp alocat bolnavului“

- Care considerați că sunt cele mai importante elemente ajutătoare în procesul de recuperare?

- Din experiența mea profesională, persoanele cu dureri de spate trebuie să gestioneze ideea că aceasta nu este o boală, ci o hipersensibilitate a nervilor care transmit semnalele de durere spre creier, că spatele în general și coloana vertebrală în special nu sunt atât de vulnerabile pe cât ar lăsa suferința să se considere și, de asemenea, că este nevoie să-și echilibreze cât mai bine somnul, să-și diminueze stresul și să rămână cât de activ posibil. De partea noastră, a specialiștilor, cred că este timpul pentru mai puține teste și radiografii și mai mult răgaz acordat tratării pacientului, nu doar spatelui.